Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Fico s Putinom
Premiér Robert Fico navštívil minulý týždeň Rusko a rokoval s ruským premiérom Vladimírom Putinom. Podstatu rokovaní tvorili – podľa zverejnených informácií – dodávky plynu a vybudovanie spoločného podniku s Gazpromom. Rusko podľa správy SITA urobí všetko na zabezpečenie dodávok zemného plynu a ropy pre Slovensko, a to aj v prípade, že v zime budú opäť problémy s ukrajinskými platbami za plyn. Putin vraj tiež pochválil Slovensko ako spoľahlivý a kľúčový článok dodávok plynu do Európy. 
Obaja premiéri rokovali aj o vytvorení spoločného podniku s Gazpromom na zabezpečenie zásobníkov plynu na Slovensku. Fico o tom hovoril aj so šéfom Gazpromu. Samotní Rusi priznávajú, že iniciatíva na uskladnenie plynu prichádza zo slovenskej strany. Nič však nie je isté. Ruský minister  energetiky Sergej Šmatko tvrdí, že najprv bude potrebné urobiť dokonalú ekonomickú analýzu takéhoto projektu. Rusi sa momentálne sústreďujú na prípravu a budovanie severnej a južnej vetvy do Európy, ktorými by dokázali obísť Ukrajinu. 
Podľa ruskej tlače minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek chce, aby Gazprom pripravil dokument, ako sa bude postupovať v krízových situáciách pri dodávkach plynu, keď dôjde k sporom medzi Ukrajinou a Ruskom, aby sa Slovensko znovu neocitlo v pozícií rukojemníkov.  
Putin s Ficom hovorili aj o dobudovaní cyklotrónového centra v Bratislave. Vláda má podľa Fica eminentný záujem na dokončení projektu a rovnako na jeho využití nielen pre Slovensko, ale i krajiny Európskej únie. Na ten účel by mal vzniknúť spoločný rusko-slovenský podnik. Podľa doterajších analýz je však projekt cyklotrónového centra na Slovensku neefektívny a pre jednu krajinu ťažko využiteľný. 
V Moskve sa hovorilo aj o spolupráci v oblasti železničnej dopravy. Premiéri vraj ocenili prácu slovenských a ruských expertov na projekte predĺženia širokorozchodnej železničnej trate z Košíc do Viedne. Zatiaľ sa však nezačali robiť ani štúdie. Iba do konca roka má byť vyhlásená súťaž na firmu, ktorá by urobila kompetentnú analýzu o ekonomickej výhodnosti alebo nevýhodnosti širokorozchodnej trate do stredu Európy.
Návšteva zatiaľ nepriniesla žiadne konkrétne výsledky, ale mala v sebe silnú symboliku – keďže slovenský premiér rokoval v Moskve o silnejších ekonomických väzbách práve počas 20. výročia Nežnej revolúcie. 
.gb, SITA
Na súd
SDKÚ sa rozhodla napadnúť voľby do VÚC v Košickom kraji na Ústavnom súde. Dôvodom je, že v košickej mestskej časti Západ boli ešte počas volieb z volebných miestnosti vynesené nepoužité hlasovacie lístky. Údajne sa tak stalo na pokyn miestneho starostu zo strany Smer. Ten tieto obvinenia odmietol. Podozrenia na manipuláciu s volebnými lístkami vyšetruje polícia.  
.jm
Cena pre VÚB
Všeobecná úverová banka získala prestížne ocenenie Euromoney Awards for Excellence, ktoré udeľuje britský magazín Euromoney. Ten ju označil za najlepšiu banku na Slovensku. Vďaka výsledkom za rok 2008 a za prvý štvrťrok 2009 sa stala najziskovejšou bankovou skupinou na Slovensku. Ocenenie Euromoney Awards for Excellence udeľujú novinári a odborníci z časopisu Euromoney. 
.jr
Podpora a nepodpora
Bývalý minister obrany za SDKÚ a neúspešný nezávislý kandidát na post trenčianskeho župana Juraj Liška podporil do druhého kola volieb kandidáta Smeru a HZDS Pavla Sedláčka proti Liškovmu bývalému straníckemu kolegovi Martinovi Fedorovi. Výsledok v trenčianskej VÚC-ke môže ovplyvniť aj fakt, že niektorí členovia Smeru Sedláčka voliť nebudú, pretože sa s ním vraj ťažko spolupracuje. 
.tg
Bude repete
Najvyšší súd zrušil rozsudok nad bývalým viceprimátorom Košíc Eugenom Čuňom. Čuňov prípad sa tak vráti pred Špecializovaný trestný súd, ktorý ho spolu s dvoma údajnými komplicmi v januári odsúdil za podvod na šesť rokov. Pôvodne vyšetrovateľ obvinil Čuňa z brania úplatku vo výške jeden milión korún. Bývalý viceprimátor považoval proces za spolitizovaný. 
.tg
Lietame viac
Za uplynulý rok navštívilo Spojené štáty okolo 30-tisíc Slovákov. To je o štvrtinu viac ako v období pred zrušením vízovej povinnosti. Ako informoval hovorca Veľvyslanectva USA v Bratislave „s online registráciou cez ESTA majú väčšinou problém len tí, ktorí už predtým falšovali údaje – či už na žiadostiach o víza, imigračných, alebo colných dokumentech.“ USA uvažujú o zavedení vstupných poplatkov, návrh zákona však ešte neprešiel cez obe komory amerického Kongresu. 
.tg
______________________________________________________________________________
Milan Urbáni 
Dlhoročný politik HZDS v strane končí. Politické grémium chce predložiť návrh na jeho vylúčenie, ak dovtedy neodíde sám. Urbáni vraj poškodzuje HZDS a angažuje sa v inej strane. On to odmieta a tvrdí, že stranu poškodzuje ústredná tajomníčka Ivana Kapráliková. 
Stanislav Šesták 
Najlepšieho strelca slovenskej reprezentácie počas kvalifikácie na futbalové majstrovstvá sveta chce získať nemecký veľkoklub Hamburger SV. Šesták momentálne háji farby bundesligového VfL Bochum. Ešte predtým hrával Šesták v Prešove, Slovane Bratislava  a Žiline. 
Ján Počiatek
Minister financií odporúča rezortu Viery Tomanovej, aby nepredlžoval obdobie poberania dávky v nezamestnanosti. Vyvolá to vraj problémy v rozpočte Sociálnej poisťovne. Namiesto predĺženia  obdobia poberania dávok navrhuje zľahčenie podmienok na získanie dávky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite