Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brusel Martina Leidenfrosta - Nuda

.martin Leidenfrost .časopis

Tento stĺpček je nudný. Pozostáva z nemilosrdného výpočtu porušení zmlúv, ktoré Európska komisia zaznamenala za jediný deň.

V ten náhodne zvolený pracovný deň Komisia napomenula dohromady 56 MS. MS neznamená v Bruseli „multiple sclerosis“ – roztrúsenú sklerózu, ale „member state“ – členský štát. Komisia je strážkyňou zmlúv. Vidí všetko ako pedantná guvernantka. 
Prvé napomenutie sa volá „letter of formal notice“, potom má členský štát dva mesiace na odpoveď. Druhé napomenutie je posledné, volá sa celkom nevinne „reasoned opinion“. Po ďalších dvoch mesiacoch putuje členský štát pred Európsky súdny dvor. Oznámenia IP/09/1438-1492 som našiel v tlačovej sále Komisie. Teraz nasleduje výpočet. Pre spravodlivosť uvádzam, že iba ku koncu stĺpčeka sa nakrátko objaví človek. 
Ôsmeho októbra napomenula Komisia 21 štátov, že nedostatočne realizujú liberalizáciu železníc. Grécko neposkytuje prepravcom tovarov a obchodníkom s palivami slobodu usadzovania a nevytvorilo nezávislý letecký úrad. Prezidentský dekrét obmedzuje hlasovacie práva neštátnych akcionárov v prípade istého dodávateľa energie na päť percent. Grécky automobilový klub účtuje svojim členom daň z pridanej hodnoty za pomoc pri nehodách. Španielsko zaostáva vo verejnom obstarávaní, v oblasti Valencie umožnilo jednej firme zadávať verejné zakázky, taktiež tu odvádza odpadové vody do prírodného zdroja a má nejednotné pravidlá pre daň z obratu pre cestovné kancelárie. 
 
Britské mesto Glasgow nevypísalo stavbu sociálnych bytov, holandské mesto Eindhoven predá pozemok na výstavbu obecného centra bez verejného obstarávania, talianska provincia Sondria poskytne svoje nízkonákladové byty len študentom s trvalým bydliskom v Taliansku či s talianskym pasom. Marks & Spencer si nemôže využiť daňovú úľavu za straty v zahraničí, Belgicko porušuje dohovor LIMOSA. Bulharsko stavia lanovky vo vtáčích rezerváciach, Rumunsko zriaďuje primalé rezervácie pre divé vtáctvo, Luxembursko a Portugalsko naťahujú uznanie bulharských a rumunských diplomov, Luxembursko nevzdeláva svoje ošetrovateľky podľa minimálnych štandardov. 
 
Rakúsko poskytuje príliš rozsiahlu výnimku z DPH za športové služby a proti predpisom začleňuje daň za registráciu auta do povinnosti platiť daň z pridanej hodnoty. Slovensko a Česko nedostatočne chránia spotrebiteľov pred nečestnými zmluvami. Portugalsko a Cyprus znevýhodňujú prisťahovaných realitných maklérov, Portugalsko navyše aj patentových právnikov a notárov. Belgicko diskriminuje pri tranzite ropy, Holandsko pri udeľovaní zahraničných štipendií, Fínsko pri DPH, Slovensko pri právnom poradenstve v oblasti stavania diaľnic, Grécko pri kuriérnych službách a zverolekárstve, Maďarsko a Lotyšsko pri pozemných letiskových službách. 
 
Ôsmeho októbra mala guvernantka isto ťažký deň. Na jej obranu musím dodať, že popri 56 obvineniach zastavila deväť konaní. Večer som sa stretol s jednou z tých mnohojazyčných inteligentných beštií, ktoré sa v Bruseli intelektuálne a sexuálne nudia. Kríza zatarasila mladej Rumunke vytúžený návrat domov, tak sa snaží dostať do Komisie. Prečítal som jej oznamy dňa. „Pre túto špecialitu svetových dejín budeš pracovať,“ zvolal som euforicky, „pre toto bezpríkladné čosi medzi úradom, vládou a posledným súdom!“ Unavene sa usmiala. 
Zaviedol som rumunskú intelektuálku do „Braserie Verschueren“. Keď sa prešedivený čašník vzdialil, pošepol som jej, že špenátovú polievku pred ňu práve položil najslávnejší belgický terorista. Ten chlap vyhodil do vzduchu nejakú banku a sedel za to. To sa unudenej dáme zdalo na chvíľu zaujímavé. Mne osobne sa zdá vzrušujúcejšie, že existuje niečo ako Európska komisia. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite