Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojtekova Hranica

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Najčerstvejší celovečerný film Jaroslava Vojteka nebol síce uvedený na prehliadke Jeden svet, ale keďže je tu reč najmä o slovenských dokumentoch a Hranica (na jihlavskom festivale vyhlásená za najlepší tohtoročný dokumentárny film strednej a východnej Európy) mala len nedávno premiéru, je prípustné aspoň krátkou recenziou odprevadiť ju k divákom.

Krátko po druhej svetovej vojne si Sovieti uchmatli od nás, čo im už veľmi dlho predtým nepatrilo – Podkarpatskú Rus, či ako oni hovorili – Zakarpatskú Ukrajinu. Alebo, ako sme my hovorili, nebola to ani vojnová korisť, ani vojnová daň, ale „demokraticky prejavená vôľa karpatskoukrajinského ľudu v plnom priateľstve medzi Československom a Sovietskym zväzom.” A tak niektorí obyvatelia dedinky Slemence chceli ostať po rozdelení územia v obnovenom Československu, iní sa chceli stať súčasťou Ukrajiny. Starosta, prospechár a pašerák, rozhodol, že hranica bude viesť stredom dediny a na vôľu karpatskoukrajinského ľudu on zvysoka kašle. Tam, kde voľakedy nebola, natvrdo, surovo vznikla v roku 1946 hranica a rozdelila Slemence s mnohými nespokojnými ľuďmi na dve časti; v pruhu, ktorý ich oddeľoval i oddeľuje, už vyše šesť desaťročí sem a tam mašírujú ostražití hraničiari, raz v takej, inokedy v onakej uniforme. Ako čas plynie, doby sa menia, vzhľad hranice uprostred dediny sa mení tiež. Z nepriepustného, nepriehľadného pletiva sa prešlo na redší plot s hrdzavejúcou závorou... Tou dedinou sa nedá prejsť bicyklom na jeden dúšok, hoci aj nie je veľká; v tej dedine nemôže  hocikto hocikoho hocikedy navštíviť. Hranice v páse trávy, hranice medzi skupinami ľudí, medzi jednotlivcami, hranice v každom z nás. Práve tie režisér prostredníctvom príbehov Slemenčanov sugestívne ohmatáva vo filme Hranica. Život je fakt zložitá záležitosť, jedna z najzložitejších tu na matičke Zemi. Niekoho ani starosti, staroba a choroba nerozdelia – až smrť (a možno ani tá nie); niektorých najbližších príbuzných navždy oddelil direktívny, mocenskými cieľmi motivovaný príkaz. Jaro Vojtek šesť rokov nakrúcal, dva roky strihal – a vystrihol pre seba i pre nás kus neznámej, ale blízkej reality. Spravil to tak vojtekovsky, nevtieravo, ale zalezie to pod kožu.
Hranica, Slovensko 2009. Námet, réžia: Jaro Vojtek. Scenár: Jaro Vojtek, Marek Leščák. Kamera: Tomáš Stanek, Jaro Vojtek. Strih: Maroš Šlapeta, Zuzana Cséplő. Produkcia: LEON Productions
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite