Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Zodpovednosť podľa Fica
Predsedom výberovej komisie pri pochybnom nástenkovom tendri bol samotný úradujúci minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov zo SNS. Tvrdí to denník Sme, ktorý sa odvolal na zápisnicu z otvárania ponúk firiem prihlásených do tohto tendra. Ďalšími členmi boli podľa denníka Radoslav Behul a Tomáš Labay, ktorí sa, podobne ako Štefanov, neskôr dostali vyššie. Behul na post riaditeľa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja a Labay je riaditeľom odboru, ktorý spadá pod Behula. Minister Štefanov na tlačovej konferencii na otázku, či bol predsedom výberovej komisie, neodpovedal. „Predseda výberovej komisie v tom tendri, máte v tom jasno?,“ pýtal sa novinárky zo Sme a po niekoľkých všeobecných vetách radšej bez priamej odpovede odišiel. Tender začal minulý týždeň už druhýkrát preverovať aj Najvyšší kontrolný úrad. Pri prvej kontrole úrad konštatoval niekoľko porušení zákona, ale ministerstvo výstavby s jej závermi nesúhlasilo. Problém s tendrom mal aj Úrad pre verejné obstarávanie. O ministerské kreslo kvôli tendru prišiel Štefanovov predchodca Marian Janušek, tiež nominant Slotovej  SNS. 
Nástenkový tender, teda verejné obstarávanie na služby, ktoré súviseli s fondmi Európskej únie, bol od začiatku netransparentný. Informácie o súťaži boli zverejnené len niekoľko dní, aj to na nástenke ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, kde k nim nebol verejný prístup. V tendri uspel jediný účastník, konzorcium firiem, medzi ktorými boli aj spoločnosti Avocat a Zamedia, blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Ministerstvo neskôr kontrakt s konzorciom zrušilo. S tendrom mala problém aj Európska komisia, ktorá sa rozhodla nepreplatiť Slovensku viac ako jedenásť miliónov eur, ktoré už boli vyčerpané. Celková hodnota tendra bola 119 miliónov eur. Víťazné konzorcium čelilo kritike, že s prostriedkami hospodárilo neúčelne a časť minulo napríklad na predražené právne služby.
Ak sú informácie Sme o tom, že Štefanov šéfoval výberovej komisii pri nástenkovom tendri pravdivé ( zatiaľ ich nikto nevyvrátil), tak je to krásny príklad toho, ako funguje vyvodzovanie politickej zodpovednosti podľa premiéra Roberta Fica. Urobí sa veľký mediálny humbug, o posty príde niekoľko politických nímandov a skutoční vinníci sa nám smejú do tváre. 
.jm
Z konferencie
Predseda NR SR v značne chaotickom prejave, ktorý predniesol na vedeckej konferencii Slovensko a odkaz novembra 1989, okrem iného povedal: „Netvárme sa, že hŕstka intelektuálov, ktorá si sprivatizovala svoju pravdu, bude dnes meniť názory miliónov ľudí.“ Paška tiež spomenul, že „niekto chce vyhnať ľudí do ulíc,“ čo má byť najtragickejší odkaz novembra 1989. Ale kravatu mal peknú.
.tg
Ako z Kafku
Veľkokrtíšsky sudca a Harabinov kritik Milan Rúžička by mal päť mesiacov dostávať iba 50 percent platu. Podľa prvostupňového disciplinárneho senátu sa dopustil prieťahov v exekučnom konaní. Argumenty, že predmetný exekučný spis na súd nebol doručený, senát neuznal napriek chýbajúcej doručenke a prijímacej pečiatke. Rúžička verdikt komentoval, že sa cíti ako pán K. z Kafkovho Procesu. 
.jm
Kľúčmi proti skládke
Skládku blízko centra Pezinka opäť začali zanášať odpadom. Podnikateľ Ján Man tvrdí, že podľa rozhodnutia Ústavného súdu je odložená vykonateľnosť rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý zastavil skládku, až kým Ústavný súd nerozhodne, či neboli porušené vlastnícke práva Jána Mana. V Pezinku vo štvrtok protestovalo s kľúčmi v ruke asi 1 500 ľudí, ktorí volali po návrate Novembra.
.eč

Viac ako polovica
Takmer 60 percent Slovákov oceňuje spoločenské zmeny po novembri 1989, jako vyplýva z prieskumu agentúry Focus pre Hospodárske noviny. Necelá tretina opýtaných si myslí opak. Medzi najväčších priaznivcov Novembra patria mladí, vysokoškolsky vzdelaní a lepšie zarábajúci ľudia. Aj podľa výskumu, na ktorom sa podieľal IVO, považuje budovanie demokracie za úspech 59 percent Slovákov.
.eč
Koncentrácia
Ubúdanie pivovarov na Slovensku bude pravdepodobne pokračovať. Pomáha tomu aj kríza. Na povrch presakujú informácie, že juhoafrický SABMiller, ktorý vlastní  pivovary v Topoľčanoch a vo Veľkom Šariši, uvažuje o ich zlúčení a zatvorení Topvaru v Topoľčanoch. Podobnú koncentráciu výroby už urobil jeho konkurent Heineken, ktorý sústredil svoju výrobu v Hurbanove. Ak by Topvar skončil, medzi veľkými pivovarmi by zostali iba štyria hráči. 
.jr

Mikuláš Černák / dostal od Okresného súdu v Prešove doživotie za šesť vrážd a jednu objednávku na vraždu. Podľa súdu resocializácia obžalovaného nie je možná. Černák sa okamžite odvolal a zrejme sa bude pokúšať dostať počas odvolacieho konania na slobodu. 
Milan Andrášik / Ústavný súd rozhodol, že právo Milana Andrášika na súdnu ochranu a spravodlivý proces nebolo porušené. Andrášika, ktorý bol posledným odsúdeným v kauze vraždy medičky Cervanovej, po posúdení jeho druhej žiadosti súd podmienečne prepustil v polovici októbra.

Ján Slota /  Predseda SNS príde o októbrový plat i paušálne náhrady, ktoré mu ako poslancovi prislúchajú. Rozhodol o tom predseda výboru pre ľudské práva József  Berényi z SMK. Slota sa zúčastnil na troch z 57 zasadnutí výboru, ktoré sa v tomto volebnom období konali. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite