Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alice z krajiny prízrakov

.časopis .hudba

„Stále ho zabíjajú,… no on sa stále vracia.“ Tak znie slogan aktuálneho turné, ktorý výstižne predznamenáva to, čo nás čaká na dlho očakávaných koncertoch známeho speváka a šoumena s menom Alice Cooper.

Majster rockovej hrôzy v spolupráci s broadwayským režisérom Robertom Rothom prináša na pódium Divadlo smrti a spolu s ním vraj to najlepšie zo svojej neuveriteľnej 40-ročnej kariéry. O tom sa napokon budeme môcť presvedčiť už o niekoľko dní na jeho premiérových európskych koncertoch, ktoré sa odohrajú práve na Slovensku.
Dlhý rad jeho nasledovateľov tvoria hudobné legendy ako Kiss a David Bowie, ale aj dnešné tínedžerské idoly Slipknot, Marilyn Manson alebo Turbonegro. Jeho ostré rysy nájdeme rovnako v tvári novodobých gotikov, ako aj novoromantikov či severských blackmetalových pohanov. Hororový make-up, transsexuálne kostýmy, vyšinuté rekvizity a teatrálne vystupovanie. To všetko patrí do garderóby speváka, ktorý na scéne strašil už v 60. rokoch vedľa takých mien ako John Lennon, Led Zeppelin či The Doors. Otec šok rocku sa narodil ako Vincent Damon Furnier v roku 1948 v Detroite, v štáte Michigan, v rodine hlboko veriacich kresťanov. Po presídlení do Phoenixu v arizonskej púšti založil už v šestnástich svoju prvú skupinu. A aby si získal pozornosť uprostred záhonu detí kvetov, ktoré začínali s pribúdajúcimi rokmi nápadne žltnúť, rozhodol sa šokovať.
Meno čarodejnice upálenej v 16. storočí, ktoré sa hudobníkom okolo mladého speváka zjavilo pri vyvolávaní duchov, pôsobilo ako znamenie. Označenie Alice Cooper sa pôvodne vzťahovalo na skupinu ako celok, no Vincent si zaumienil hrať divadlo čo najvernejšie. V roku 1974 si úradne zmenil meno a vydal sa na sólovú dráhu. Rock vo svojej tvrdej, garážovej, ale hlavne nablýskanej glamovej polohe poskytoval umelcovi dostatočný priestor na spevné refrény s dráždivými textami po duchovnej i telesnej stránke. Stačí si vypočuť hity posledných desaťročí School's Out, Poison, I’m Eighteen a mnohé iné, na ktorých spolupracoval so svetovými hudobníkmi ako Liza Minnelli, Frank Zappa alebo Joe Satriani. Za jeho slávou stojí aj povestná šou plná krvi a obrazov smrti v najobludnejších podobách. Pod ebenovou taktovkou v rukách maniaka, ktorého hlavu a krk zdobí neodmysliteľný biely cylinder a nádherné boa. Pravdaže, nie kožušina, ale skutočný živý veľhad kráľovský. Ani pod touto výstrednou maskou sa však spevákovi nedarí ukryť duchaplný humor a prostú satiru, s akou si podáva modernú spoločnosť.
Cirkvou či politikmi preklínaná nočná mora Ameriky je dnes okrem iného držiteľom doktorátu na kresťanskej univerzite a známym milovníkom golfu. Zosobňuje krajinu neobmedzených možností v celej jej zvrátenej kráse, akú môžeme obdivovať vo filmoch slávnej bábkovej The Muppet Show alebo dokonca v reklamách na školské potreby a bankové produkty. Posledný, v poradí 25. štúdiový album speváka Along Came A Spider z roku 2008 priniesol opäť koncept, tentoraz s príbehom o Pavúkovi, masovom vrahovi trpiacom arachnofóbiou. Na aktuálnom turné Theatre of Death 2009/2010 však zväčša znejú skladby z platinových albumov Welcome To My Nightmare, Billion Dollar Babies, Love It To Death, Killer alebo Alice Cooper Goes To Hell, ktoré sú v rámci koncertu rozdelené do 4 tematických celkov. Inscenované popravy nebudú chýbať ani tentoraz a Alice Cooper zomrie počas vystúpenia hneď niekoľkokrát. Budete si želať gilotínu alebo je vám milšia šibenica? Nechajte sa prekvapiť na exkluzívnych koncertoch 18. novembra v Košiciach a deň nato v Bratislave, na ktorých svetový rocker po úspešnom turné v Austrálii a USA predvedie svoju novú šou v európskej premiére. Blíži sa večer, keď krídla roztiahne nočná mora, o akej sme na Slovensku dlho snívali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite