Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Nie je to tak dávno, čo mali mnohé krajiny vznešený ciel dosiahnuť všeobecnú gramotnosť. Chceli dosiahnuť stav, keď každý obyvateľ bude vedieť písať aj čítať.

Misia bola splnená, i keď o tom, do akej miery je u niektorých ľudí ich gramotnosť aj funkčná, by sa dalo pri vypĺňaní jednoduchého formulára dlho polemizovať. V každom prípade sa ľudstvo už čoskoro posunie na civilizačnom rebríku zase o šteblík vyššie.
Americkí profesori Denis G. Pelli a Charles Bigelow, jeden od psychológie a druhý od výtvarného umenia, predpokladajú, že už v roku 2013 dosiahne naša planéta všeobecné autorstvo. To znamená, že každý človek bude autorom, pretože bude schopný verejne publikovať svoje vlastné viac či menej hlboké myšlienky. Publikovaním sa – v ich vedeckej analýze – chápe také uverejnenie, ktoré je dostupné minimálne stovke čitateľov. Aj keď to na prvý pohľad nie je vysoké číslo, netreba zabúdať, že v čase internetu funguje preposielanie, ktorým sa virtuálne akákoľvek myšlienka dokáže dostať k miliónom ľudí.
Čoskoro teda môžeme očakávať starostlivosť o diskriminované menšiny, ktoré nemajú dostupné potrebné technológie, aby mohli verejne publikovať a naplniť tak všeplanetárne autorstvo. Nie je to až tak pritiahnuté za vlasy, ako sa to možno na prvý pohľad javí. Nedávno agentúry obletela správa, že Fínsko je prvá krajina, ktorá uznala prístup k internetu ako základnú ľudskú potrebu, ktorú možno prirovnať k vode alebo k elektrine. Od júla budúceho roka musí byť internet s minimálnou rýchlosťou 1Mbit/s zaradený do tzv. univerzálnej služby prístupnej každému občanovi Fínska. Autori v diskusnom fóre na Techcrunch vysnorili, že Fínsko nie je prvé. Vo Švajčiarsku by podľa nich malo byť širokopásmové pripojenie ľudským právom už od januára minulého roka. Európska komisia by chcela toto právo presadiť pre všetkých Európanov už v roku 2010.
Ale späť k autorstvu. Podľa profesorov prvá perióda prudkého rastu autorstva okolo roku 1500 bola spojená s protestantstvom a objavovaním nových svetov. Druhá, okolo 1800, s priemyselnou revolúciou a romantizmom.
Najprv reformácia, potom revolúcia. A teraz čo? Rezignácia?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite