Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Diplom za rok nielen v Plzni
Bola len otázka času, kedy sa po informáciách o pochybnom získavaní titulov na Západočeskej univerzite v Plzni objaví podobný prípad aj u nás. Dalo sa očakávať, že po českom škandále nájde ktosi odvahu aj na slovenských vysokých školách a povie čosi o tom, že aj u nás sa dá rýchlo a ľahko získať diplom. Pri tom počte a kvalite vysokých škôl, ktoré tu vznikli, bolo veľmi pravdepodobné, že plzenská forma štúdia, v ktorom nejde o vzdelanie, ale iba o diplom, sa praktikovala u nás.
Prvé informácie prišli od bývalej pracovníčky Trenčianskej univerzity, ktorá upozornila na rýchlo získané tituly, najmä detí jedného dekana a jednej pracovníčky univerzity. Rektor univerzity Miroslav Mečár okamžite vylúčil, že by sa dalo na jeho univerzite študovať za rok. Zároveň vyslovil zaujímavú hypotézu o úniku informácií: „Je tam 85 percent žien, hromada je rozvedených a riešia si svoje vnútorné problémy. Možno, že nemajú v láske mužov alebo ich veľmi ľúbia.“ Celkom určite sú na Trenčianskej univerzite zamestnané aj ženy, ktoré majú citové problémy, ale vysvetľovanie vážnych obvinení na adresu svojej školy len osobnými problémami rozvedených žien neznelo presvedčivo. Argument nepresvedčil ani ministra Jána Mikolaja.  Ten po zverejnených informáciách poslal do Trenčína kontrolu. Už po troch dňoch minister v parlamente vyhlásil, že podľa kontroly naozaj „k vážnym porušeniam došlo“. Mikolaj zároveň povedal, že bude asi potrebné skontrolovať celú fakultu. Zaviazal sa, že zverejní výsledky kontroly, ale predtým chce zvážiť dopady, ktoré z nej môžu vyplývať.
V zvláštnej situácii sa ocitol štátny tajomník ministerstva školstva Jozef Habánik (HZDS), ktorý na tej univerzite aj prednáša. Vyhlásil, že spájanie jeho mena so škandálom na univerzite je súčasťou predvolebného boja. Dodal aj to, že bude v prípade pochybenia žiadať potrestanie a vyvodenie osobnej zodpovednosti.
Otázne je, či postačí na vyriešenie problémov slovenského vysokého školstva jedna ministerská kontrola. Z vysokoškolského štúdia sa na Slovensku stala masová záležitosť, kde už získanie diplomu nie je znakom žiadneho mimoriadneho úsilia, talentu či inteligencie. Zníženie vážnosti titulu zo slovenských vysokých škôl vedie aj k čoraz väčšiemu záujmu o štúdium v zahraničí, kde kvalitné vzdelávanie vyzerá trošku inak. Teda, pokiaľ človek nejde študovať do Plzne.
.eč, SITA

Internet a regulácie

Rada pre vysielanie a retransmisiu bude kontrolovať aj internetové televízie a poskytovateľov videa. Rozhodol o tom parlament, keď schválil novelu zákona, ktorú vypracovalo ministerstvo kultúry. Licenčná rada bude môcť udeľovať sankcie za programy, ktoré sa budú dotýkať ľudskej dôstojnosti a ktoré budú nedostatočne chrániť maloletých. Či nová regulácia bude na niečo dobrá, nie je isté.
.eč, SITA

Stačil životopis

Po Jaroslavovi Izákovi, Jánovi Chrbetovi, Viliamovi Turskom a Dušanovi Čaplovičovi nastúpil na vychytené miesto ministra životného prostredia Jozef Medveď, ktorému vraj stačilo, aby „poslal štruktúrovaný životopis do jednej agentúry.“  Novému ministrovi držíme palce a dúfame, že mu jeho jedinečné postavenie v dejinách slovenskej exekutívy niekto len tak nevyfúkne.  
.tg

Zmenený senát

Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin pozmenil senát, ktorý bude rozhodovať o kauze Tipos. Štátu v tejto kauze ide o 66 miliónov eur. Z päťčlenného dovolacieho senátu museli odísť sudkyne Jana Zemaníková a Zuzana Ďurišová. Ďurišová je signatárkou výzvy Päť viet, ktorá kritizuje pomery v justícii. Hovorca Najvyššieho súdu zmeny zdôvodnil opatreniami na zrýchlenie konania.
.jm

Exekúcia

 Miklós Duray môže očakávať exekútora. SNS chce tak od neho vymáhať ospravedlnenie v slovenčine za výrok, že je fašistickou stranou. Duray sa už po prehratom súdnom spore ospravedlnil, ale v maďarčine. Tvrdí, že má na to právo. Súd však určil aj text ospravedlnenia a ten je v slovenčine. V tomto prípade je na pováženie tak rozsudok súdu, ako aj Durayovo provokovanie.  
.jm

Súd, Man a odpad

Na pezinskú skládku opäť vozia odpad. Prevádzkovateľ rozhodnutie o otvorení skládky odôvodňuje rozhodnutím Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým bola prevádzka skládky zablokovaná. „Z objektívneho, ako aj z nášho pohľadu postupujeme v zmysle zákona,“ odpovedal Ján Man starší. Rozhodnutie Ústavného súdu však zatiaľ nemá ani mesto, ani aktivisti ani Inšpekcia životného prostredia, ktorá skládku opäť posudzuje.   
.tg

Milan Čič/

Vedúci Kancelárie prezidenta poskytol denníku SME neuveriteľný rozhovor. Krátka ukážka, kde Čič opisuje, ako sa stal ministrom spravodlivosti: „Takže vás opäť vytiahol Colotka?“ „Ale nechcel som. Povedal mi, že som zbabelec. Nakoniec som však pristal a bol som ministrom.“

Igor Štefanov/

Minister výstavby a regionálneho rozvoja trochu pripomína mačku. Tá má vraj deväť životov, Štefanov má teda ešte čo doháňať. V parlamente totiž prežil  zatiaľ len tretí pokus o odvolanie z funkcie. Ale je pravda, že poslanci HZDS sa na hlasovaní nezúčastnili.

Stanislav Zvolenský/

Bratislavský arcibiskup vystriedal vo funkcii šéfa Konferencie biskupov Slovenska spišského biskupa Františka Tondru. Konferencii biskupov bude Zvolenský predsedať tri roky. Podpredsedom konferencie zostáva aj naďalej nitriansky biskup Viliam Judák.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite