Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

MÉDIÁ Radek politikom
Keď novinár skončí svoju aktívnu novinársku kariéru, nemá veľa možností, čo robiť ďalej. V podstate sa ponúkajú dve – zarobiť v PR agentúre, kde sa dajú dobre zúročiť, alebo skúsiť si veľkú politiku. Je logické, že človek, ktorý sa roky venuje politike, skúma ju, komentuje, zatúži skúsiť si to naostro. V slovenskej politike bolo veľa novinárov (Eva Zelenayová, Zuzana Martináková, Alica Bieliková, novou tvárou je Jana Žitňanská), ale tí, čo to skúšali, zatiaľ veľa vody nenamútili.
V Česku sa do politiky vydala bývalá novinárska hviezda prvej veľkosti Radek John, známy aj na Slovensku vďaka knižkám, ale aj investigatívnym reportážam. John musel opustiť televíziu Nova pre svoje podnikateľské aktivity a rozhodol sa pre politickú kariéru. Založil politickú stranu Vec Veřejná (Strana priamej demokracie), ktorú sa teraz usiluje pretlačiť do pozornosti českých voličov. Prekvapujúce je, aký populista sa z Johna zrazu stal. Rozdáva poslancom toaletný papier, aby verejnosti ukázal, čo si vraj poslanci myslia o ústave. Českú tlač zaplavuje primitívnymi inzerátmi typu: „Prachy jsou v prachu, ale poslanci ve vatě“. John skúša aj priamu demokraciu – jeho voliči majú prostredníctvom internetu sami rozhodnúť, čo má Johnova strana presadzovať. Otázky im dáva aj prostredníctvom inzerátov. Napríklad typu: „270 miliárd cirkvi?“ alebo „Inventuru nemravných prodejů?“, ale aj „Jste pro testování úplatnosti?“ Naozaj dokonalý populista, ktorého jedinou hodnotou je jeho populárna televízna tvár. Len či to bude stačiť.
.eč

ROZHLAS Bez štátnej zmluvy

Rozdiel medzi verejnoprávnou televíziou a verejnoprávnym rozhlasom je čoraz priepastnejší. Ministerstvo kultúry ponúklo obom inštitúciám možnosť uzavrieť so štátom zmluvu a na jej základe dostanú obe inštitúcie ďalšie peniaze zo štátneho rozpočtu určené na výrobu programov vo verejnom záujme. Kým Slovenská televízia uzatvorila zmluvu s radosťou a potešením, Slovenský rozhlas si dovolil nesúhlasiť s niektorými ustanoveniami a s ministerstvom o forme zmluvy dokonca vyjednávať. Riaditeľke Zemkovej sa v navrhnutej zmluve nepozdávalo veľa vecí,  najmä fakt, že zmluva nie je vytvorená tak, akoby ju uzatvárali dve rovnocenné zmluvné strany. Prejavuje sa to vo viacerých veciach, napríklad pri ukladaní sankcií. Zemková preto posielala na ministerstvo svojho právnika, aby rokoval o prijateľnejšej podobe zmluvy. Lenže zdá sa, že si dovolila priveľa. Jej postoju chýbala patričná pokora i vďačnosť, a to ministra Maďariča nahnevalo. Rozhodol, že ministerstvo neuzavrie so SRo na rok 2010 zmluvu o finančnej podpore. Dôvodom sú vraj obštrukcie a nekorektnosť zo strany riaditeľky rozhlasu, ktorá mala navyše údajne verejnosti podsúvať názor, že zmluva ohrozuje nezávislosť Slovenského rozhlasu.
Takže rozhlas bude mať chudobnejší rok, ale môžeme mať aspoň pocit, že sa vedenie rozhlasu usiluje zachovať si aj v biednejších pomeroch dôstojnosť a istú nezávislosť od ministerských úradníkov. Ale každá dôstojnosť niečo stojí. V prípade rozhlasu má hodnotu 2,5 milóna eur.
.eč

TLAČ Učiteľské noviny s novým šéfom

Nie je to tak dávno, čo sme v .týždni písali o tom, že Učiteľské noviny sú v ich súčasnej podobne len čistým kšeftom. Slabé, bezduché, pochlebujúce ministrovi. Pritom finančne na tom nie je toto periodikum zle, učitelia ho vďaka eurofondom dostávajú zadarmo, a tak by mohlo byť ideálnym priestorom na diskusie o reforme, na články o nových trendoch, inováciách, alternatívach. V školstve sa toho nedeje málo, lenže Učiteľské noviny boli pod vedením šéfredaktorky Lívie Černickej propagandistickým plátkom bez akýchkoľvek ambícií. Keď .týždeň skritizoval  Učiteľské noviny, pani šéfredaktorka sa hnevala a sľubovala, že sa stretneme pred súdom. Bol by to zaujímavý súdny proces, ak by k nemu došlo. Lenže vydavateľ staré vedenie odvolal. Učiteľské noviny majú nového šéfredaktora, ktorým je Ľubomír Pajtinka. Ten sľubuje, že prebuduje štruktúru novín tak, aby boli „nástrojom reformných zmien“ a aby boli miestom dialógu učiteľov a odborníkov. Nový šéfredaktor má teda vyššie ambície ako bývalé vedenie – a vidno to už aj na prvom pod jeho vedením. Je tu už výzva, aby učitelia písali o svojich skúsenostiach s kurikulárnou reformou. Otázne je, či bude Ľubomír Pajtinka viesť noviny nezávislé od súčasnej moci a najmä od ministra Mikolaja. Pajtinka patril medzi jeho najbližších poradcov a bol zodpovedný za obsahovú časť reformy vzdelávania. Takže ako jeden z otcov reformy môže byť citlivý na jej kritiku. Istá skepsa je preto na mieste.
.eva Čobejová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite