Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár

.elena Akácsová .časopis .médiá

Európa je plná sociálnych inžinierov, ktorí nielenže vedia lepšie, čo človeku prospieva, ale ktorí majú v rukách aj moc, aby do jeho života v mene jeho šťastia a zdravia aj aktívne strkali nos a chránili ho pred vlastnou blbosťou a nestriedmosťou.

Niekoľko takých múdrych však sedí aj v mestskej rade Los Angeles. V lete minulého roka sa rozhodli v mene zdravia obyvateľov chudobnejšej južnej časti mesta, ktoré mimoriadne ohrozuje obezita, zakázať rozširovanie a otváranie nových prevádzok najväčších globálnych nepriateľov – fastfoodov.
Opatrenie sa rozhodli preskúmať ekonómovia Roland Sturm a Deborah Cohenová. Výsledky nedávno uverejnili v lekárskom časopise Health Affairs. Čuduj sa svete, prišli na to, že rozhodnutie nebolo ani účinné, ani múdre.
V prvom rade sa ukázalo, že tých prevádzok veľkých reťazcov v tejto časti nie je zas až tak veľa, dokonca že ich je na hlavu výrazne menej ako v bohatšej, štíhlejšej a zdravšej časti mesta. Presnejšie na 100 000 obyvateľov South LA pripadá v priemere 19 fastfoodov, zatiaľ čo vo West LA je to 29 a v celom okrese dokonca 30. Podľa kvalitatívneho prieskumu v celom okrese ľudia približne rovnako často holdujú ovociu, zelenine aj fyzickým aktivitám. Akurát „južania“ oveľa častejšie ako zdravší susedia pojedajú rôzne vysokokalorické sladké i slané mňamky a popíjajú vysokokalorické nealkoholické nápoje.
Otázkou je, kde sa k nim dostanú, keď nie vo fastfoodových reťazcoch? Odpoveď znie: v malých obchodíkoch a bufetoch s rýchlym vysokokalorickým občerstvením, ktorých sa obmedzenie netýka a ktorých je trikrát viac ako u západných susedov.
Jedným z bohumilých cieľov obmedzenia fastfoodových reťazcov malo byť aj zvýšenie počtu klasických reštaurácií. Podľa výskumníkov však takéto reštaurácie neznamenajú zákonite zdravšie stravovanie. V kalorickom vyjadrení sa dokonca ukázal BigMac ľahší ako reštauračné jedlo, a to ešte nepočítali s predjedlami a dezertmi. Navyše vysvitlo, že južania uprednostňujú pred vysedávaním v reštauráciách donášky do domu.
Teraz už len zostáva dúfať, že analýza povedie k zrušeniu hlúpych nariadení, a nie k vytvoreniu nejakých ďalších.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite