Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cesta k monopolu?

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Na konci septembra vláda súhlasila so zlúčením dvoch štátnych poisťovní. V rovnakom čase potvrdili spojenie aj dve súkromné zdravotné poisťovne. Čo tieto fúzie znamenajú pre zdravotníctvo a najmä pre pacienta?

Bol som nedávno po roku u lekára. Okrem môjho zdravotného stavu sme prebrali aj zdravotné poisťovne a rozdiely medzi nimi. Lekár tvrdil, že jemu by neprekážalo, keby na trhu ostala iba jedna štátna poisťovňa. Niežeby bol zástancom štátneho monopolu, ale veľké rozdiely v službách, ktoré poskytujú zdravotné poisťovne, vraj nie sú a on má pri viacerých poisťovniach iba zbytočné papierovačky.
Je teda správne, že sú na trhu viaceré poisťovne, aby tvorili konkurenciu a pridanú hodnotu pre pacienta? Alebo v dnešnej legislatíve sa o konkurenciu a zlepšovanie služieb neoplatí snažiť?  Sú vôbec nejaké rozdiely v zdravotných poisťovniach?

.cesta k monopolu?
Trh so zdravotnými poisťovňami sa už prečisťuje dlhší čas. Pred tromi rokmi Dôvera, vlastnená finančnou skupinou Penta, pohltila zdravotnú poisťovňu Sideria. Minulý rok odišla z trhu Európska zdravotná poisťovňa – po zmene v zákone o poskytovaní zdravotného poistenia, ktorý poisťovniam zakázal používať zisk na svoj rozvoj a zredukoval aj peniaze na vlastnú správu.
Prečo sa však spájajú ďalšie poisťovne práve teraz? Je to dôsledok krízy alebo doznievajú ešte následky zákonov z minulých rokov? Pravdepodobne je to kombinácia viacerých faktorov. Hovorca Penty Martin Danko však zdôrazňuje, že spúšťačom procesu zlúčenia sú v ich prípade dlhodobejšie snahy zjednotiť poisťovne do jedného silnejšieho celku.
Kríza priniesla so sebou armádu nezamestnaných, za ktorých odvádza zdravotné poistenie štát a ten nemá peňazí nazvyš. To spôsobilo, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má obrovský deficit a neplatí faktúry za svojich poistencov načas. Sčasti za jej problémy môže nekvalitné vedenie, ale aj najnákladnejší poistný kmeň. VšZP má zo všetkých poisťovní najviac poistencov z radov nezamestnaných, starých či chorých ľudí. Spojenie s druhou štátnou poisťovňou Spoločnou by jej malo pomôcť tento poistný kmeň omladiť. Ale netreba zabúdať ani na to, čo pripomína šéfreportér Trendu Gabriel Beer, že VšZP inkasovala najviac z prerozdeľovacieho systému za starších poistencov, ktorý vyrovnáva rizikovosť kmeňa.
Obe štátne poisťovne sa majú podľa plánov zlúčiť v budúcom roku a celý proces by sa mal dokončiť v roku 2011. Na trhu zo štátnych poisťovní ostane iba VšZP s vyše 3,5 milióna poistencami a takmer so 70-percentným podielom. Zvyšných probližne 30 percent si rozdelí Penta (jej zlúčené poisťovne budú mať spolu okolo 1,2 milióna poistencov) a malá zdravotná poisťovňa Union.
Predstavitelia Penty sa netaja tým, že svoju poisťovňu chcú v budúcnosti predať. Ak ju bude chcieť súkromný silný investor, konkurencia sa ako-tak na tomto trhu zachová. Ale ak sa taký nenájde, aj pre vládou deformované podnikateľské prostredie, môže sa stať, že ju odkúpi štát a monopol bude dokonaný. „Myslím si, že násilné odňatie poisťovne súkromníkom nehrozí, ale možnosť, že súkromníci odpredajú svoj poistný kmeň štátu, tu je. Na Slovensku sa dá dohodnúť kadečo,“ hodnotí možnosti monopolu Beer.

.výhody a nevýhody fúzií

Všetci zástancovia splynutia zdravotných poisťovní obhajujú tento krok tým, že nastanú úspory z rozsahu, zníži sa administratíva i náklady a zefektívnia sa platby poistného, čo pomôže celému zdravotnému systému  aj poistencom. Naozaj to tak bude? „V prípade spojenia súkromných poisťovní Dôvery a Apolla, ktoré je podmienené súhlasmi Protimonopolného úradu SR a Úradu pre dohľad, takúto ambíciu máme,“ tvrdí Zuzana Horníková, hovorkyňa Dôvery. Konečné prepočty a analýzy ešte poisťovňa nemá k dispozícii, ale chce, aby pozitívne efekty spojenia dosiahli rádovo niekoľko desiatok percent  nákladov na prevádzku a zároveň chce poisťovňa vytvoriť priestor na zvyšovanie úrovne a rozsahu služieb. Na druhej strane s fúziou súvisia aj jednorazové náklady, ktoré môžu rozpočet poisťovne zaťažiť. Horníkova však verí, že pozitíva spojenia sa prejavia už v budúcom roku a naplno v roku  2011. Úspory v spojenej VšZP a Spoločnej poisťovne sa odhadujú na 17 percent režijných nákladov ročne.
Úspory však nemusia byť príliš veľké, lebo poisťovne budú musieť veľa investovať najmä do prestavby komplikovaných informačných systémov. Nevýhodou plánovaných fúzií bude zníženie konkurencie na zdravotnom trhu. Dva veľké subjekty na trhu sa budú vedieť dohodnúť na prerozdelení poistencov bez toho, aby ich to motivovalo na zlepšenie služieb.
Dôvera bude mať výhodu v tom, že bude mať mladších a zdravších poistencov. Starší poistenci zostanú verní štátnej poisťovni. „Akcionári Unionu budú zrejme znechutení a viem si predstaviť, že budú hľadať cestu, ako z biznisu na Slovensku vycúvať. Samozrejme, aj s tým, aby im štát v arbitráži vyplatil škody, ktoré im vznikli zmenou zákona,“ odhaduje ďalší vývoj Gabriel Beer.
So štátom sa súdi aj majiteľ zaniknutej Európskej zdravotnej poisťovne. Podľa Tibora Bôrika, predsedu predstavenstva Union, chce táto poisťovňa na trhu ostať a naopak zvyšovať svoj trhový podiel. Ako? Union si chce počkať na rozhodnutia Protimonopolného úradu SR o zlúčení poisťovní. Ak by fúzie boli odobrené s podmienkou predaja časti ich poistného kmeňa inými hráčom na trhu, bola by to šanca aj pre Union.  

.a čo pacient?
Rošády okolo fúzií zdravotných poisťovní však bežného pacienta nezaujímajú. Skôr ho trápia dlhé čakacie lehoty na zákroky, čakanie u lekára a fakt, že si za čoraz viac úkonov musí doplácať. Legálne alebo nelegálne.
Viacerí lekári .týždňu potvrdili, že ak by súkromné poisťovne poskytovali komerčné pripoistenie, bolo by to dobré, ale ony sa do tohto produktu nehrnú. Prečo? Zuzana Horníkova z Dôvery tvrdí, že pripoistenie by radi poskytovali, ale zákon na to nevytvára dostatočné podmienky. „V rámci verejného zdravotného poistenia hradí zdravotná poisťovňa skoro všetko, nezostáva priestor na vytvorenie zaujímavých nadštandardných poistných produktov," dodáva. Na druhej strane Union ponúka individuálne zdravotné poistenie ako nadstavbu k verejnému zdravotnému poisteniu. V ňom sú napríklad zahrnuté pravidelné lekárske prehliadky.
Napriek týmto lastovičkám ostávajú zatiaľ rozdiely medzi štátnymi a súkromnými zdravotnými poisťovňami minimálne. Pacient si tak môže vyberať zo sivej a sivšej ponuky služieb.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite