Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Tony nevie, na čom je
O tom, že Tony Blair by sa po dlhoročnom a zväčša aj pomerne úspešnom pôsobení na Downing Street stal „prezidentom Európy“, sa hovorí dávnejšie. Jeden z prvých hlasov, ktorý volal po jeho nastúpení do funkcie – dosiaľ neexistujúcej – predsedu Rady Európy, vyšiel z úst Nicolasa Sarkozyho. Sarkozy bol vlastne prvým európskym lídrom, ktorý to navrhol. Nielen pre priateľstvo s Blairom. Sarkozy sa nevedel zmieriť s tým, že by mal Európsku úniu navonok reprezentovať človek, ktorý zároveň vedie jej aktuálnu predsednícku krajinu. Ešte začiatkom roku 2008 vyhlásil, že EÚ potrebuje prezidenta „vybratého zhora“, ktorý by sa plne venoval tejto úlohe a jeho volebné obdobie by bolo dva a pol roka.
O tom, že Tony Blair sa už na europrezidentúru chystá, žartuje britská tlač tak pravidelne, až to ľudí prestáva zaujímať. Vyzeralo to, že kreslo, ktoré zatiaľ ešte neexistuje, má britský expremiér zabezpečené. Niečo sa však deje.
Ako minulý týždeň napísal britský Time, francúzskych socialistov, britských konzervatívcov, feministov aj editorov bulváru dnes spája – spolu s hŕstkou malých európskych krajín a s vyše 37-tisíc signatármi internetovej petície jedno: úsilie zastaviť smerovanie Tonyho Blaira do funkcie „europrezidenta“.
Blair má v očiach ľavice vážne škvrny na štíte – podporu vojny v Iraku, ktorú nikdy neodvolal, priateľstvo s Georgeom W. Bushom, ktorého sa nikdy nezriekol, ale aj konverziu na katolicizmus a občasné spomínanie Boha v súvislosti s rozhodovaním v politike. Britskí konzervatívci by mu možno už aj odpustili, ako ich po rokoch vládnutia vyhodil zo sedla svojou vtedy hviezdnou „treťou cestou“. Teraz sa však vážne chystajú do vlády vrátiť – a prieskumy im dávajú zatiaľ za pravdu. Predstava, že by bol ich arcirival Tony šéfom EÚ, ich nenadchýna. Nemenovaný zdroj sa pre Daily Telegraph vyjadril: „Mať Blaira za prezidenta by pre nás znamenalo trvalý vojnový stav, ak by sme vyhrali voľby. A to je nesmierne vážne.“ Malé európske krajiny zase netúžia po ďalšom posilňovaní tých veľkých – akou je aj Británia – a navrhujú vlastných kandidátov.
Navyše, od bezvýhradnej podpory už cúva aj Nicolas Sarkozy. Obáva sa, ako by to vyzeralo, keby Únii predsedal Brit, teda človek z ostrovov Únii nie celkom podriadených, napríklad stále sa euru vyhýbajúcich...
Nuž, a chudák Tony naozaj nevie, na čom je.
.mg

Štít pre Ukrajinu?

Oleg Šamšur, veľvyslanec Ukrajiny v USA, uviedol, že Ukrajina by mala záujem o umiestnenie časti nového protiraketového štítu na svojom území. Podľa toho, čo sa o novom štíte zatiaľ vie, by to Američanom malo vyhovovať. Technicky. Ak sa nedajú zastrašiť „znepokojením“ Ruska, ktoré už teraz vyjadruje aj ústami námestníka ministra zahraničia Sergeja Rjabkova.
.mg

Klausiáda

Václav Klaus je asi najdiskutovanejšou osobnosťou Česka. Václav Havel tvrdí, že prezidentov postoj k Lisabonskej zmluve je nezodpovedný, nebezpečný a škodí Česku. Podľa prieskumu agentúry STEM si tri štvrtiny Čechov myslia, že Klaus svojim vystupovaním škodí obrazu Česka. Zato podľa prieskumu agentúry Median Klausa v boji proti Lisabonu podporuje 65 percent Čechov.
.mg

Dvojaký meter

Belehrad sa zase naťahuje s Bruselom. Najnovšie reagoval na holandskú obštrukciu a vyhlásil, že žiadnu prihlášku do EÚ nakoniec nemusí podať. Holandsko totiž stále kvôli vydaniu Ratka Mladiča blokuje dohodu o vnútornom obchode. Úplne inak je na tom Kosovo. Hoci ho neuznáva päť štátov EÚ, Európska komisia navrhuje s Prištinou zaviesť bezvízový styk.
.jd
 
Nejednotné Rusko

Vladimír Putin má problém. Jeho strana Jednotné Rusko síce v komunálnych voľbách získala takmer 80 percent a v Moskve okrem troch komunistov obsadila celé zastupiteľstvo, ale tri opozičné strany tieto voľby považujú za sfalšované, plánujú demonštrácie a na protest opustili zasadnutie Dumy. „K ničomu podobnému nedošlo v Dume od roku 2000,“ napísal denník Kommersant.
.jd

Medzi elitou

Podľa štúdie americkej firmy Boston Consulting Group (BCG), ktorá hodnotila, ako firmy zvyšujú hodnotu pre svojich majiteľov, sa česká energetická firma ČEZ umiestnila na 9. mieste. Uspela medzi takmer 700 firmami z oblastí od IT po ťažbu ropy. BCG hodnotila firmy od roku 2004 do roku 2008. Za posledných 5 rokov sa najviac darilo chemickému podniku OCI. Na jeho akciách investori zarobili za rok priemerne 73 %. U ČEZ to bolo 43,9 %.
.jr


Jean Sarkozy/
Francúzsko sleduje zrod dynastie. Prezidentov syn, 23-ročný ambiciózny a sexi študent práva, kandiduje na lukratívny post šéfa agentúry EPAD, ktorá manažuje obchodnú štvrť v Paríži. Rozpaky sa striedajú s posmechom a ocko svojho Jeana bráni ako lev.

Hillary Clinton/
Agentúra Gallup v prieskume zistila, že americká ministerka zahraničných vecí sa teší dôvere 62 percent Američanov. Jej šéf a bývalý volebný rival Barack Obama získal len 56 percent. Nerastie obľúbenosť Hillary, skôr klesá tá Obamova.

Thorbjörn Jagland/
Šéf Nobelovho výboru presvedčil kolegov, aby hlasovali za Baracka Obamu, hoci traja z piatich akademikov boli spočiatku dôrazne proti, tvrdí nórsky denník Verdens Gang. Generálny tajomník Rady Európy sa vraj chcel zviditeľniť. Podarilo sa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite