Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Posledný na slobode
Okresný súd v Nitre v stredu podmienečne prepustil na slobodu Milana Andrášika, posledného z odsúdených šiestich mužov vo viac než tridsať rokov sa vlečúcej kauze zmiznutia medičky Cervanovej. Andrášika spolu s ďalšími obvinenými odsúdil v roku 1982 Krajský súd v Bratislave za únos, znásilnenie a vraždu Ľudmily Cervanovej, ktorá zmizla po diskotéke na vysokoškolskom internáte v Mlynskej doline v roku 1976. V roku 1990 Najvyšší súd ČSFR zrušil rozsudok, konštatoval množstvo hrubých pochybení prechádzajúcich súdov v neprospech obvinených, vrátil vec na Krajský súd v Bratislave a prepustil odsúdených na slobodu. Po nekonečných, 14 rokov trvajúcich prieťahoch Krajský súd v Bratislave odsúdených znovu odsúdil na tresty od 3 do 13 rokov, pričom nezobral vôbec do úvahy výpovede svedkov, ktoré poskytovali odsúdeným na inkriminovaný čas alibi (aj dve svedkyne z Francúzska), ani neexistenciu jednoznačných dôkazov o vine odsúdených. Odsúdení sa odvolali, ale Najvyšší súd SR v decembri rozsudok potvrdil po tom, čo sa odmietol zaoberať dôkazovými materiálmi, ktoré ležali takmer dve desaťročia utajnené v archíve v Levoči. Pri tých dôkazoch ide aj o protokoly z prvých dvoch rokov vyšetrovania prípadu, z ktorých vyplýva, že žiadny z odsúdených nebol medzi účastníkmi diskotéky, po ktorej zmizla medička Cervanová. Najvyšší súd dokonca odsúdeným tresty zvýšil. Vo väzení sa tak, po šestnástich rokoch na slobode, opäť ocitli Miloš Kocúr a Milan Andrášik. V januári 2009 prepustil súd podmienečne Miloša Kocúra, ale odmietol prepustiť Milana Andrášika s argumentom, že nie je pripravený na zaradenie do občianskeho života – po tom, ako pred opätovným uväznením žil slušným životom celých 16 rokov. Teraz sa, po troch rokoch strávených vo väzbe (ku ktorým treba prirátať 8 rokov pred prepustením v roku 1990), dostal konečne na slobodu.
Všetci odsúdení nikdy neprestali tvrdiť, že sú nevinní a študentku Cervanovú nikdy nevideli. Štyria z nich prešli dobrovoľne skúškou na polygrafe, ktorá potvrdila, že hovoria pravdu. Korunná svedkyňa doktorka Vozárová (pred pár týždňami zomrela) si odsedela dva a pol roka za krivú výpoveď. Tou malo byť podľa názoru komunistickej justície to, že odmietla potvrdiť pred súdom, že bola čohokoľvek svedkom – teda to, že hovorila pred súdom pravdu. Pôvodné svedecké priznanie z nej vyšetrovatelia vynútili surovým nátlakom. Zimáková nemohla ani teoreticky byť svedkyňou údajného skutku, pretože bola v tom čase so spolužiakmi na splave rieky Hron, asi 150 kilometrov od Bratislavy.
Milan Andrášik je na slobode, ale sloboda v jeho prípade, ako aj v prípade zvyšných odsúdených i korunnej svedkyne,  je stále zatienená tým, že sa nedovolali pred súdmi spravodlivosti, že sa im nepodarilo očistiť svoje meno. Možno sa im to raz predsa len podarí.
.fš

Nové vyšetrovanie

Ústav pamäti národa (ÚPN) požiadal Generálnu prokuratúru o obnovenie vyšetrovania smrti tajného kňaza Přemysla Coufala. ÚPN tvrdí, že vyšetrovanie Coufalovej smrti po roku 1989 nedostatočne objasnilo všetky okolnosti. Vyšetrovanie zastavili v roku 1991. Coufal podľa vyšetrovateľov spáchal v roku 1981 samovraždu, mnohí sú však presvedčení, že ho umučila ŠTB.
.jm

Reportéri a Rada STV

Rada STV sa zaoberala zastavenou reportážou Martiny Kubániovej o sociálnych podnikoch. Vedenie STV jej reportáž nepustilo do vysielania ani minulý týždeň. Šéf Rady STV Martin Kákoš vyhlásil, že reportáž je v poriadku a „z našej strany nemá nijaký problém“. Vedenie televízie by malo o svojom ďalšom postupe Radu informovať. Podľa informácií SME má byť autorka reportáže potrestaná.
.eč

Lajčák loboval

Slovenských fanúšikov, ktorí v eufórii po vyhratom zápase s Poľskom vbehli na ihrisko, riešila poľská justícia. Na pomoc im prišiel minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý im odkázal, že  „majú jeho plné sympatie a podporu, keďže poľský zákon neporušili so zlým úmyslom, ale v úprimnej radosti z postupu slovenskej futbalovej reprezentácie.“ Fanúšikovia dostali ročný zákaz vstupu do Poľska.
.eč, SITA

Nepovieš

Denník SME prišiel s informáciou, že 9. septembra Ústavný súd upravil zásady poskytovania informácií pre médiá. Sudcovia i zamestnanci tak „neposkytujú tretím osobám žiadne stanoviská, komentáre, názory, hodnotenia, pripomienky, analýzy v akejkoľvek podobe, a to ani z vlastného podnetu, ani z podnetu tretích osôb". Informácie môžu poskytovať len predsedníčka, podpredseda alebo hovorca.
.tg

Vyššie riziko

Európska komisia preradila Slovensko z hľadiska dlhodobej udržateľnosti verejných financií do trinásťčlennej najrizikovejšej kategórie krajín. Eurokomisár pre ekonomické otázky Joaquín Almunia vyjadril vážne pochybnosti o tom, či všetky členské krajiny EÚ budú v budúcnosti schopné svoje dlhy pokryť príjmami štátu.  Minister Počiatek je presvedčený, že Európska komisia bude súhlasiť s plánom konsolidácie slovenských verejných financií.
.tg


Viera Petríková/
Ministerka spravodlivosti podľa očakávania prežila hlasovanie o dôvere. Iniciovali ho opoziční poslanci, ktorým sa nepáči súčasná situácia v súdnictve. Najväčším Petríkovej obhajcom bol predseda HZDS Vladimír Mečiar. Logicky. To by tak bolo, aby mu siahali na jeho kľučový rezort.

Miroslava Zemková/
Šéfka verejnoprávneho rozhlasu si dovolila s ministerstvom kultúry vyjednávať o podobe zmluvy so štátom, na základe ktorej mal rozhlas dostať 2,5 milióna eur na programy vo verejnom záujme. Minister Maďarič jej za to oznámil, že nedostanú nič.

Vladimír Weiss/
Tréner reprezentácie odviedol skvelú prácu a dostal Slovensko do Južnej Afriky. Posledný zápas nebol veľmi efektný, ale aj vlastný gól súpera sa ráta. Historický úspech slovenského futbalu rozcítil divákov i komentátora, ktorý adoroval brankárove rukavice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite