Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Arabský maják tolerancie

.časopis .náboženstvo

May Qurashi prekročila v univerzitnom areáli na brehu Červeného mora náboženskú a kultúrnu hranicu. Zahrala sa so spolužiakmi na PlayStatione. A držala palce najlepšej kamarátke Sarah Aqeel, ktorá tiež siaha po zakázanom ovocí – učí sa šoférovať.

Striktné pravidlá platné v Saudskej Arábii zakazujú tamojším ženám, ako sú aj May a Sarah, mnoho vecí – medziiným aj stretávať sa s mužmi a viesť motorové vozidlo. Lenže na Vedecko-technickej univerzite kráľa Abdullaha, ktorú v septembri otvorili v meste Thuwal, sa muži a ženy vzdelávajú spoločne, v tých istých triedach a posluchárňach. Ženy dokonca nemusia nosiť tradičný čierny odev, ktorý ich zakrýva od hlavy po päty, nemajú povinnosť zahaľovať si tváre – a môžu si sadnúť za volant. „Nemyslím, že náboženstvo by malo ovplyvňovať vyššie vzdelanie,“ vyjadrila sa May Qurashi, 23-ročná študentka bioinžinierstva.
Vedecko-technická univerzita kráľa Abdullaha je v Perzskom zálive najnovším a dosiaľ zrejme najvýznamnejším pokusom o diverzifikáciu ekonomiky a ukončenie závislosti od ropy. Podľa saudskoarabských predstaviteľov by táto vzdelávacia inštitúcia mala vytvoriť globálne centrum vedy, aké by mohlo konkurovať podobným centrám v Spojených štátoch amerických, v Európe a v Ázii.

.veľký hriech, veľké zlo

Lenže náboženské autority v saudskom kráľovstve univerzitu nahlas a vytrvalo kritizujú. Klerici na svojich internetových stránkach odsudzujú spoločné vzdelávanie mužov a žien, ktoré pokladajú za porušenie šaríje. Nedávno požiadal jeden člen vplyvnej Najvyššej rady islamských učencov, ktorá je prakticky vládnym orgánom, o kontrolu vzdelávacieho programu univerzity. Podľa neho treba preskúmať, či tento program neprotirečí šaríji.
„Voľné stretávanie mužov a žien je veľký hriech a veľké zlo,“ citovali vyjadrenie Saada bin Nassera al-Shitriho miestne noviny al-Watan. „Keď sa muži voľne stýkajú so ženami, ich srdcia vzplanú a odpútajú sa od hlavného cieľa, ktorým je vzdelávanie.“
Vzápätí sa ozvali významní prívrženci modernizácie. „Nebyť kráľa, presne takéto zmýšľanie by bolo náš národ udržalo ešte kdesi v púšti na ťavách a pri večnom hľadaní vody a pasienkov,“ píše editorial v novinách al-Iqtisadiya.
Abdullah bin Abdul Azíz vykonal bezprecedentné gesto a kráľovským dekrétom odvolal Shithriho z funkcie.
Mnohí saudskoarabskí aj západní analytici pokladajú túto univerzitu za skúšku panovníkovej schopnosti vzdorovať tvrdému jadru konzervatívnych islamských klerikov. Je otázne, či sa mu aj napriek ich odporu podarí v krajine, ktorá je na Strednom východe nábožensky najrigidnejšia, rozšíriť slobody a nové práva pre ženy. V prejave, ktorým inauguroval univerzitu, 85-ročný kráľ Abdullah povedal, že „viera a veda nemôžu byť protivníčkami inde ako v nezdravých dušiach“ a dodal, že „vedecké centrá, ktoré otvárajú náručie všetkým ľuďom, sú prvou obrannou líniou proti extrémistom“. Napokon vyjadril nádej, že univerzita, známa pod skratkou, KAUST sa stane „majákom tolerancie“.
„Často sa tu stretávam s mužmi. Sme spolu na vyučovaní aj po ňom,“ hovorí May Qurashi, ktorej usmiatu tvár rámuje čierna abaya. „Ale som moslimka. Chcem od mužov len priateľstvo, nič viac. Ak sa viem držať svojho náboženstva a svojich hodnôt, tak čo je na tom zlé?“

.snaha o rozšírenie slobôd

Pred troma rokmi kráľ Abdullah prikázal manažmentu saudskoarabského ropného koncernu Aramco, aby vybudovali túto univerzitu, ktorá mala byť naplnením jeho dávnej vízie. Kráľovstvo sa vtedy zmietalo v hospodárskej kríze a monarcha si uvedomil, že krajina sa už nesmie spoliehať iba na ropu, uviedol Nadhmi al-Nasr, dočasný prorektor univerzity a člen topmanažmentu firmy Aramco.
Vyučuje tu 71 profesorov, mnohí zo Spojených štátov, a škola má 817 študentov z 61 krajín. Od začiatku fungovania univerzity nastúpilo 400 študentov, ďalší prídu na budúci rok. Saudskoarabskí študenti zatiaľ tvoria len 15 percent a je medzi nimi 20 žien.
Univerzita láka vedcov a najlepších postgraduálnych študentov vysokými a nezdaniteľnými mzdami, veľkými vilami, ale aj golfovým ihriskom či jachtárskym klubom. Aj takto chce prekonať tradičné spoločenské obmedzenia Saudskej Arábie.
Ahmad al-Khowaiter, ktorý je dočasným prorektorom pre ekonomický rozvoj a tiež patrí do topmanažmentu firmy Aramco, sa vyjadril, že nejde o „prelomenie spoločenských hraníc“. Naše rozhovory so študentmi však poskytujú iný obraz: ľudia, ktorí sa tu vzdelávajú, ale aj ich pedagógovia, dúfajú, že prispejú k rozšíreniu akademických slobôd a tiež podporia práva žien v celej krajine.

.bude aj rektorka?
Nedávno sa na univerzite konal workshop, ktorý skúmal prekážky, aké musia saudskoarabské ženy prekonávať v systéme vyššieho vzdelávania. Vysokoškolský diplom každoročne dostáva viac žien ako mužov v Saudskej Arábii – ibaže navštevovať môžu výhradne školy pre ženy a mnohé z nich sa neskôr nedostanú do vedy a výskumu a na postgraduálne štúdium práve preto, že ich zastavia kultúrne a náboženské bariéry. Navyše ich väčšinou odkazujú na štúdium humanitných vied, keďže prírodné vedy sa stále pokladajú za mužskú doménu. A samozrejme, od ženy v Saudskej Arábii sa stále očakáva, že sa bude predovšetkým venovať rodine. Po promócii sa máloktorá absolventka dostane na dobre platené miesto. Žien je vo firmách, na univerzitách a vo vládnom sektore všeobecne veľmi málo.
Nasr na tomto workshope pred väčšinovo ženským publikom vyhlásil, že univerzita chce, aby akademičky patrili k jej vedúcim kádrom. Po jeho slovách „Dúfam, že ešte zažijem prvú rektorku KAUST-u,“ prepukol potlesk.
Jasmeen Merzaban, profesorka biochémie a jedna z piatich tunajších pedagogičiek, vyjadrila nádej, že univerzita pomôže zmeniť pohľad na ženy v spoločnosti. „Máme vedomosti aj dosť energie, môžeme napredovať a byť rovnako dobré ako naši kolegovia, muži.“
Ale na mnohých saudskoarabských internetových stránkach a chatoch stále čítame zmiešané reakcie. Na YouTube sa objavilo video, kde vidieť zamestnanca v tradičnom bielom odeve, ako po inaugurácii univerzity tancuje na stole – a muži a ženy okolo neho ho povzbudzujú a tancujú spolu s ním. „Bože zmiluj sa nad ním,“ znel jeden komentár pod videom. „Nevychovali ho správne. Mal by byť potrestaný.“
„Najčistejšie miesto na zemi nie je predsa segregované, a to je svätá mešita v Mekke,“ reagoval jeden z obhajcov univerzity.
Skeptici sa pýtajú, či sa saudskoarabské školstvo dostatočne modernizuje a celkovo zlepší, aby z neho mohli na univerzitu postúpiť ďalší študenti, alebo či KAUST nezostane len zariadením pre cudzincov.
„Uvidíme, či bude univerzita len ostrovom slobody v mori utláčania, alebo či pomôže rozšíriť slobodu aj do iných častí kráľovstva,“ vyhlásil Joe Stork, splnomocnenec Human Rights Watch pre Stredný východ.

.bez závoja aj bez tanca
Pokiaľ ide o Sarah Aqeel, ktorá na univerzitu nastúpila ako jedna z dvadsiatich saudskoarabských študentiek, nie celá jej rodina sleduje jej kroky v zmiešanej škole bez obáv. Priznala, že jej dvaja bratia prehovárali rodičov, aby jej prikázali, nech si aj na univerzite zakrýva tvár – tak ako to robí, keď chodieva na verejnosti s nimi.
Odmietla. „Nerobím nič zlé,“ vyhlásila so smelosťou, na akú si u nej ešte musia zvyknúť.
Teraz chodieva na obed a večeru so spolužiakmi, učí sa s nimi a jeden z nich, Kanaďan, ju učí hrať na klavíri. Ale keď ide na večierok, netancuje. „Niektoré hranice by sme prekročiť nemali,“ nazdáva sa.

The Washington Post
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite