Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Každý rok na jeseň organizuje časopis The New Yorker, jedna z najnujorskejších inštitúcií, festival. Predstavte si svoje obľúbené tématické festivaly, povedzme Žilinský literárny, Wilsonic, Noc múzeí, Týždeň talianskej kuchyne (či ako sa to volá) a spojte ich dohromady v svojom obľúbenom meste, na obľúbených miestach.

The New Yorker festival (16.  – 18.10.) v sebe akumuluje všetky osobnosti, ktoré človek túži vidieť, počuť, v ktorých spoločnosti sa chce na chvíľu opájať vlastnou dôležitosťou. Výhoda festivalu je jeho relatívne komorný charakter – mnohé podujatia sú usporiadané v malých divadlách, synagógach, kluboch  – alebo v luxusnej menze vydavateľského domu Condé Nast.
Lístky na diskusné panely s hercami (tento rok napr. John Turturro, Jason Schwartzman a Tilda Swinton), na intímnu rannú prehliadku múzea The Frick vedenú pánom Schjeldahlom (do časopisu píše o výtvarnom umení) a spojenú s pitím kávy, alebo nedeľné čítanie humoristov časopisu, medzi ktorými je aj Woody Allen, sa začali predávať pred mesiacom.
Tento rok som si opäť dopodrobna preštudovala program a mentálne si zakrúžkovala akcie, ktoré chcem vidieť.
Okrem vyššie uvedených je medzi nimi gastronomická prechádzka z Greenwich Village do Chinatownu spojená s ochutnávkami. Prednášky spisovateľa Malcolma Gladwella a karikaturistu Roberta Mankoffa. Panel o radikálnej opere s wunderkind-om Nicom Muhlym, koncert nových brooklynských kapiel a pár čítačiek, napr. Salman Rushdie, Mary Gaitskill, Gary Shteingart, Junor Díaz, Jonathan Franzen a Aleksandar Hemon. Ešte dobre, že aspoň Annie Proulx ochorela, nedalo by sa to stihnúť.
Až na pár čítaní, ktoré sa konajú paralelne, je všetko už niekoľko týždňov vypredané. Lístky sa rozchytali za pár hodín niekedy začiatkom septembra.
To je istá nevýhoda komorného charakteru festivalu.
V nedeľu sa bláznivé naháňanie sa po meste šťastlivcov s lístkami skončí. A v pondelok vyjde New Yorker. Mary Gaitskill bude o týždeň čítať na kampuse NYU, Salman Rushdie v kníhkupectve Barnes and Noble, a nové brooklynské kapely sa vrátia do malých brooklynských barov, kde budú za veľkého hluku a malého vstupného prerážať ďalej.
New Yorker festival sa skončil, New York festival pokračuje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite