Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozospievané džezáky

.časopis .hudba

Zdá sa, že špecialitou tohtoročných Bratislavských džezových dní, ktoré sa tradične uskutočnia v predposledný októbrový víkend v ešte stále stojacom bratislavskom PKO, bude nadštandardné množstvo spevákov a speváčok.

Jubilejný 35. ročník sa môže pochváliť hlavne množstvom spevavých dám. V piatok to bude napríklad vychádzajúca rakúska hviezda Bella Wagner, ktorá vyzerá ako mladá rockerka, no spieva ako zrelá džezová dáma z Harlemu. Na druhom konci PKO bude v ten istý večer  hladiť uši baladami nórska speváčka Caroline Hitland v trojici s gitaristom Stanislavom Počajim a harmonikárom Bobošom Procházkom. Post-zawinulovské zoskupenie Scott Kinsey Group, v ktorom hrajú dvaja členovia skupiny Tribal Tech a bývalý „syndikátny“ bubeník Arto Tuncboyaciyan, sa aspoň bez náznaku nejakého etno-vokálu tiež nezaobíde. Po nich príde na rad špeciálny projekt basgitaristu Oskara Rózsu s názvom Partnership Unlimited, spájajúci svety džezu a vážnej hudby v dvoch triách. Bubeník Steve Gadd, hlavná hviezda piatkového večera, síce asi nezaspieva, no má za sebou desaťročia sprevádzania špičkových spevákov (Paul Simon, Joe Cocker, Eric Clapton...). Ako spoluhráčov si prizval výnimočných inštrumentalistov: gitaristu Paula Bollenbacka, barytónsaxofonistu Ronnieho Cubera a hráča na hammondky a trúbku Joeya DeFrancesca, ktorého sme už na „džezákoch“ počuli.
V sobotu hneď na začiatku rozospievajú a možno aj roztancujú Spoločenskú sálu piati mladí umelci z Päťkostolia. Pécs môže byť právom hrdý na takú cool kapelu, ako sú Singas Project, z ktorej vpredu vytŕča speváčka Dalma Berger. Hneď po nich sa na pódium postaví americká spevácka legenda – Terry Callier, ktorého nezameniteľný hlas pred časom využila aj skupina Massive Attack v skladbe Live With Me. Po spievajúcom kontrabase Christiana McBrida s jeho triom nastúpi ako hlavná hviezda večera portugalská speváčka Maria Joao s kvintetom, ktoré vedie klavirista Mário Laginha, aby presvedčila aj tunajšie publikum, že je naozaj európskou extratriedou. Kombinácia džezu a fado sľubuje emotívne silný zážitok. Po romantickej časti večera sa nielen o prestávkovú hudbu, ale aj o afterparty postarajú energickí mladíci z kanadského The Souljazz Orchestra. Tí si tiež radi zaspievajú refrény pomedzi vokály speváčky Marielle Rivard, bombardujúc uši i nohy komunikatívnou retro hudbou, ktorá čerpá hlavne z afrobeatu, funky a soulu.
Nedeľa sľubuje v PKO nielen najviac džezovej zábavy, ale aj odvážne autorské projekty. Program odštartuje ambiciózna slovenská skupina Finally, v ktorej hosťuje slávny americký saxofonista Eric Marienthal. Klávesista Emil Botoš, bubeník Emil Frátrik, basista Róbert Vizvári a gitarista Martin Koleda mieria priamo do smooth-jazzových rádií a ich jemné melódie sa dajú aj pospevovať. Druhým číslom programu sú osirotení členovia The Syndicate, kapely klávesistu Joea Zawinula. Chystajú sa zahrať poctu svojmu majstrovi, v ktorej určite nebude chýbať aspoň kúsok vokálu. Najviac miesta na pódiu zaberie špeciálny BJD Superband, bigband zložený z najlepších slovenských dychárov pod vedením trubkára Juraja Bartoša a gitaristu Matúša Jakabčica. O skvelú náladu pred odchodom domov sa postará holandská saxofonistka Candy Dulfer s kapelou Funky Stuff– ani v nej nechýba speváčka. Najpozoruhodnejším zjavom v nedeľnom programe sa však zdá rakúska speváčka s anjelským menom i hudbou. Mladučká Ángela Tröndle, rodáčka zo Salzburgu, si sama skladá nesmierne sofistikované piesne, vedie kapelu, hrá na klavíri, obsluhuje sampler s ruchmi, ale i božsky spieva!
Bratislavské džezové dni sa aj v jubilejnom roku držia novej tradície „vývozu džezu“ za hranice hlavného mesta. A tak v piatok uvidia džezoví fanúšikovia v Komárne kapely David Hodek Band, Singas Project a The Souljazz Orchestra, v sobotu si Košičania vychutnajú Groovin´ Heads, Bellu Wagner a Candy Dulfer, no a v nedeľu môžete počuť Singas Project, duo Caroline & Stanislav a The Souljazz Orchestra v Žiline. Do zdžezovania, priatelia!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite