Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dva dni v Žiline

.časopis .literatúra

Do Žiliny prichádzame v pondelok popoludní spolu s Dušanom Mitanom. Na ulici pred Artforom stojí malé pódium, v kníhkupectve vonia varené víno, dídžej púšťa príjemnú muziku. Listujeme knihami, stretávame sa, debatujeme.

O šiestej pozve Tóno Šulík na pódium primátora Harmana a srbského veľvyslanca v Rakúsku Dragana Velikiča. Nejde však o diplomaciu. Dragan je známy spisovateľ, autor kníh Severná stena a Prípad Brémy. Spolu otvárajú Žilinský literárny festival. Celkom zaujímavá komunita sa tu zišla: pracovníčky knižnice, miestni knihomoli, výrazná partička do kože hodených punkáčov, náhodní chodci... 
Keď začne hrať frontman skupiny Klemones Daša von Fľaša, schádzame do podzemnej kaviarne. Daša hrá dobre, no my máme debatovať s Draganom Petrovičom. Kaviareň je plná, Dragan číta, rozpráva. Sympatický človek. Keď sa ho pýtam, či mu neprekážalo, že ako veľvyslanec nemohol hovoriť to, čo chcel, odpovedá, že mal šťastie, lebo nemusel hovoriť to, čomu neveril. „Hoci niekedy to bol slalom,” dodáva so smiechom.
Dušan Mitana spomína na Dominika Tatarku a uvádza do života Pannu zázračnicu a Démona súhlasu, po ňom pár pesničiek zaspieva Kubánec Eusébio, Katka Kucbelová prečíta niekoľko básní, punkáčov zaujme patafyzická tvorba Pera Le Kveta. Okolo polnoci je kníhkupectvo stále plné, ľudia debatujú o knihách, niektorí sedia v kúte a čítajú. Toto všetko sa volá „Kníhkupecká noc” a patrí k Žilinskému literárnemu festivalu tak ako slová do kníh.
Keď na druhý deň Dušan Mitana asi stovke študentom hovorí, že chcel byť futbalistom, jeden z nich sa ho opýta, prečo sa ním teda nestal. „Preto, lebo som začal fajčiť a piť,” nepedagogicky odpovedá Dušan, ktorý sa vďaka týmto nerestiam dostal do povinnej literatúry. Dušan rozpráva o svojom životnom režime, o tom, koľko spisovateľstvo vynáša, o Bohu, o knihách, ktoré má rád. Podvečer sa k nemu v Artfore pridá mladá autorka Ivana Dobrakovová a znovu diskutujú. Všetko je  to o vzťahoch a o komunikácii. „Kniha je len príležitosť na to, aby sme sa stretli,” hovorí Dragan Velikič.
Našou poslednou zastávkou je Stanica Žilina-Záriečie. Krásny priestor, v ktorom sa dejú veľké veci. Dušan sedí v podkrovnej sále a číta úryvok zo svojho románu Zjavenie. Ľudia sa smejú, počúvajú a potom dlho tlieskajú. „Ahojte!” lúči sa s nimi Dušan s rukami vystretými nad hlavou. Ešte pár rozhovorov, fotiek, podpisov a ideme späť do Bratislavy. 
Žilinský literárny festival je príležitosťou na to, aby sme sa stretli. Skvelý festival!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite