Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obhajca kapitalizmu

.časopis .týždeň v ekonomike

Minulý týždeň prednášal v Bratislave v rámci Orange biznis fóra mediálny magnát, ekonóm a dvojnásobný neúspešný kandidát na prezidenta Spojených štátov amerických Steve Forbes.

Vo svojom vystúpení sa nevyhol ani pomenovaniu príčin dnešnej hospodárskej krízy. Na rozdiel od socialistov, ktorí z jej vypuknutia vinia nenažraných kapitalistov a zlý voľný trh, si Forbes myslí niečo iné. Kapitalizmus a voľný trh obhajoval a vidí v nich obete krízy. Z vypuknutia najprv finančnej a neskôr aj ekonomickej krízy viní nezodpovedné rozhodnutia niekoľkých amerických vlád a chybnú menovú politiku americkej centrálnej banky –Fed. Tá podľa neho dlhé roky udržovala v USA nízku infláciu nalievaním obrovských súm peňazí do amerického hospodárstva. „Môžem vám garantovať, že ak sa niekde tlačí veľa peňazí, niekde sa stane niečo zlé," poznamenal. Americké vlády zase zlyhali v nedostatočnej regulácii a vo vytváraní dobrých podmienok na podnikanie.
Forbes naznačil aj cesty, ako von z krízy. Jeho rady sú jednoduché. Rešpektovať právo na súkromné vlastníctvo, nenalievať peniaze do krachujúcich firiem, znižovať dane a zjednodušovať podnikanie znižovaním byrokracie. „Dane sú vlastne ceny. Daň z kapitálu je cenou za riziko, daň z príjmov cenou za úspech. Ak znížite cenu niečoho, čo je dobré, bude toho v konečnom dôsledku viac," poznamenal trefne podnikateľ. Kedy tieto základné kapitoly z teórie kapitalizmu pochopia aj slovenskí politici, nevedno. Dúfajme, že nie až vtedy, keď bude slovenská ekonomika úplne na kolenách. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite