Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Vybral som sa do kina, lebo moji obľúbení režiséri, bratia Coenovci, urobili nový film. Pred vstupom do kinosály idem ešte na záchod.

Stojí tam obrovský kontajner, ktorý blokuje všetky mušle okrem jednej. Upratovač je v záchode a z ničoho nič nahlas prehovorí: „...a to je ten tvoj šoubiznis – sebastrednosť po celý čas!” Cítim sa ako v twilight zone. 
 A Serious Man (Vážny človek) je príbeh židovskej rodiny z Minnesoty 60. rokov. Ako obvykle, bratia Coenovci sú ku svojim postavám nemilosrdní ako boh k Jóbovi a čo sa im môže stať, to sa im stane. Vlastne sa im stane aj to, čo sa nikomu inému nestane. Coenovci sú na najlepšej ceste, aby sa z nich stal filmový Philip Roth, ktorý je k svojim židovským postavám rovnako nemilosrdný, akurát si užijú trošku viacej sexu. Minnesotský Jób, Larry Gopnik, nedostane ani šancu niečo si začať so zvodnou a ochotnou susedkou, ktorá sa opaľuje nahá.
V tomto filme výnimočne nedochádza k fyzickému násiliu, ale celý čas si želám, aby ten vážny človek už niečo urobil a vymanil sa spod krutého osudu, ktorý mu Ethan a Joel prichystali. Ale kdeže. Larry len pozerá a nechápe. Keď už je všetko úplne zle, zazvoní telefón, lekár má nepríjemnú správu a k mestečku sa blíži uragán. Cítim sa ako v twilight zone. 
Titulky. Zdvihnem sa a chcem odísť, ale upratovač ma pri východe zastaví: „Nechoď ešte, medzi titulkami bude niečo veľmi zaujímavé.” Nezastaví nikoho iného, všetci odchádzajú, len ja stojím pri dverách a čakám, čo bude v titulkoch. A naozaj – na mieste, kde obvykle spolok pre ochranu zvierat potvrdzuje, že zvieratkám sa vo filme nič nestalo, stojí:  No Jews were harmed in the making of this motion picture. Počas výroby tohoto filmu sa neublížilo žiadnym Židom. Hm.
Vyjdem z kinosály –  panoptikum. Dvaja tristokiloví ľudia stoja vedľa malinkého Číňana v čiernom obleku s cylindrom a čakajú na výťah. Vedľa nich vysoký pubertiak s hlasom tenučkým ako malé dievčatko. Twilight zone.
Prídem domov, zapnem počítač. Správy zo Slovenska. V každej sa vyskytuje nejaký psychopat, prípadne aj niekoľko. Pozerám sa cez okno, vežička Chrysler Buildingu je na svojom mieste a všetko je úplne v poriadku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite