Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemôžem sa prizerať

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s krajským predsedom Mostu-Híd v Žiline Jánom Maroszom o zakladaní novej strany.

.prečo sa angažujete pre Most-Híd?
Som Slovák, mám síce v priezvisku sz, ale to je poľského pôvodu, lebo otec pochádza zo Sliezska. V Žiline pracujem ako stredoškolský učiteľ, v politike som sa doteraz neangažoval. Moja manželka je Maďarka z Budapešti. Máme bilingválne deti, osvojujú si obidve kultúry, obidva jazyky. V rodine sme cítili, že nám prekáža úroveň slovensko-maďarských vzťahov. Prejavuje sa to aj na psychike mojej manželky.

.čomu sa venuje?
Manželka sa angažuje v oblasti kultúry. Preniesla sem z Budapešti myšlienku speváckeho zboru. Gregoriánske chorály, stará hudba.

.zrejme patrí medzi málo Maďarov žijúcich v Žiline...
Možno je tu jediná, o nikom inom neviem.

.stretla sa niekedy s nepríjemným správaním voči sebe?
Nie raz. Ešte v roku 2004 si dala inzeráty, že chce doučovať maďarčinu. Vyšlo to aj v Katolíckych novinách a „nabrúsené babky“ vyvolávali, čo si to dovoľuje, maďarizovať tu na Slovensku. Najväčší tlak, ktorý prežíva, je však politika. Hovorí, že nie je normálne, čo politici robia, čo Slota hovorí. Kde to žijeme, pýta sa. Na druhej strane, ak idem do Budapešti a hovoria tam zle na Slovákov, tiež sa ma to dotkne. Ale zo skúseností viem, že Slováci ich veľmi netrápia.

.čiže váš vstup do Mostu-Híd inciovala manželka?
(Smiech) Nie, bolo to moje rozhodnutie. Keď Bugár založil stranu zmierenia Slovákov a Maďarov, zareagoval som. Napísal som mu e-mail, odpovedal obratom. Koncom júna bolo stretnutie koordinátorov zo severu v Liptovskom Mikuláši. Vnútorne som sa rozhodol, že sa nemôžeme prizerať, že mlčiaca masa sa musí začať hýbať.

.čo vás k tomu vedie?
Cítim spoluzdopovednosť nás Slovákov. Dobre, Maďari chcú robiť isté kroky, Bugár aj jeho partia. Ale chcem, aby to malo ohlas aj medzi nami Slovákmi.

.ako ste zakladali stranícke štruktúry v Žiline?
Po ustanovujúcom sneme v Šamoríne som oslovil nejakých ľudí, najmä prostredníctvom známych. Prihlásili sa ľudia s maďarskými koreňmi, no aj Slováci, ktorým je Bugár už dávno sympatický. Na začiatku sa nás tu zišlo asi desať. Na prvé stretnutie Bugára s občanmi v Žiline prišlo okolo štyridsať ľudí. Začali sa sami hlásiť, sú medzi nami z Čadce, Kysuckého Nového Mesta aj z Bytče, bývalí nominanti strany ANO, ktorí sa už ku koncu nestotožňovali s politikou pána Ruska, majú však politické skúsenosti. Je tu ešte druhá motivácia. Ako učiteľ sa stretávam s názormi mladých ľudí na Maďarov. Je to žalostné. Sú to pre nich nepriatelia, zlí ľudia. Ide to od rodičov a z médií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite