Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Vzbura sudcov
Minulý týždeň sa ukázalo, že napriek vyčíňaniu predsedu Najvyššieho súdu Š. Harabina a jeho predĺženej ruky, ministerky spravodlivosti V. Petríkovej, to s našimi súdmi vôbec nie je také zlé. Stopäť sudcov (z celkového počtu asi
1 200 sudcov) podpísalo vyhlásenie Päť viet v tomto znení: „Snahu kompetentných orgánov postihovať sudcov za verejne vyslovené názory na pomery v justícii považujeme za ďalší zo signálov, ktorý ohrozuje slobodnú diskusiu o stave slovenského súdnictva. V takomto prostredí sa nám pracuje zle a preukázateľne rastúca nedôvera sudcov voči justícii nás úprimne mrzí. O príčinách tohto stavu je potrebné slobodne diskutovať a atmosféra strachu, v ktorej sudca nemôže vysloviť hoc aj kontroverzný a provokujúci názor, je odrazom neslobody ducha. Mať slobodného ducha je nielen právom, ale aj povinnosťou sudcu. Mať slobodného sudcu je právom občana.“ Sudcovia ďalej apelujú na celý súdnický stav, občanov, politikov, mimovládne organizácie, médiá či orgány EÚ, aby podporili snahu signatárov zmeniť pomery v justícii. Sudcovia zároveň navrhli niekoľko zmien zákonov. Vyše stovka podpísaných, z ktorých dalo súhlas na zverejnenie mena 91 sudcov, prvýkrát dokazuje, že nespokojnosť s „harabinizáciou“ súdnej moci nie je starosťou iba nejakej 20-člennej skupinky sudcov, ktorí dosiaľ vystupovali v médiách. Zo zoznamu signatárov vidieť, že pod text sa podpísali najmä sudcovia zo súdov, na ktorých sú už podmienky na normálnu prácu neudržateľné, alebo zo súdov, kde je nespokojencov viac a nebáli sa spoločne vystúpiť. Kým z Košíc je len jedna signatárka, Päť viet podpísalo až osem sudcov z Okresného súdu v Michalovciach (kde vládne Harabinov priateľ J. Soročina). Podpísaných je aj 14 sudcov Harabinovho Najvyššieho súdu, osem sudcov z Krajského súdu v Bratislave, päť sudcov z Okresného súdu Bratislava II., ďalšia početná šesťčlenná skupina je z Okresného súdu v Banskej Bystrici, kde pôsobí aj Jana Dubovcová.
Masový protest sudcov nemohol ignorovať ani premiér. Robert Fico sa vyjadril, že plne rešpektuje oddelenie štátnej moci na zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc. „Ja nemám žiadny dôvod komentovať to, čo sa deje medzi sudcami. Je to ich vnútorná vec, musia si to jednoducho vyriešiť sami.“ Hovorí ten, čo dal Harabinovi sprivatizovať tretiu moc v štáte...
.mh

Labaš a CT

Dekan LF UK Peter Labaš ako súdny znalec v kauze Hedvigy Malinovej opäť zavádzal: vo svojom posudku, aj neskôr v rozhovore pre Život, tvrdí, že celotelové CT nepreukázalo Hedvigine zranenia. Pre SME však rádiológ Daniel Peterský, ktorý videl CT vyšetrenie, povedal, že táto metóda nie je vhodná na diagnostikovanie povrchových zranení a o Hedviginých zraneniach nevypovedá nič.
.mh

Celulózka skončí

Írsko-holandský koncern Smurfit Kappa Group ohlásil, že štúrovská celulózka do jari budúceho roka skončí. Ako napísal Trend, v papierni príde o prácu všetkých 350 zamestnancov. Fabriku na výrobu obalov si koncern ponechá, no vstupný materiál si už bude dovážať zo zahraničia, kde ho konkurencia dokáže vyrobiť lacnejšie.
.eč

Bez trestu

Ján Slota za svoj let bez pasovej kontroly pykať nebude. Odnesú si to dvaja leteckí dispečeri, ktorí mali v ten deň službu. Musia zaplatiť pokutu 33 eur. Slotu podľa žilinskej policajnej hovorkyne chráni poslanecký preukaz. „Ak by sa aj voči nemu niečo vyvodzovalo, bude to vzápätí uzavreté s tým, že ide o poslaneckú imunitu, “ povedala pre Pravdu. Čiže opäť rovní a rovnejší.
.jm

Koniec stíhania

Generálna prokuratúra definitívne zastavila trestné stíhanie Ladislava Reháka a  Ernesta Valka. Podnikateľ a advokát boli obvinení z vydierania bývalých spolupracovníkov. Polícia oboch zatkla v novembri 2006, súd ich však do väzby neposlal. Prokuratúra zastavila stíhanie už vlani z dôvodu, že skutok nie je trestným činom, generálny prokurátor však prípad vrátil na došetrenie už druhýkrát.
.tg

Smerom k monopolu?

Pred pár rokmi sme mali na Slovensku šesť zdravotných poisťovní. Od budúceho roka už budú na trhu iba tri. Okrem dvoch súkromných poisťovní Apollo a Dôvera sa zlúčia aj dve štátne –Všeobecná zdravotná poisťovňa  a Spoločná poisťovňa. Na konci septembra to odklepla vláda a ministerstvo financií sľúbilo do poisťovne naliať 65 miliónov eur. Vraj majú nahradiť výpadok jej príjmov spôsobený hospodárskou krízou. Výpadok je spôsobený skôr neschopným manažmentom.
.jr

Štefan Harabin/
Štefan Harabin je zas o čosi bohatší. Vydavateľ týždenníka Plus 7 dní mu musí zaplatiť za nepravdivé údaje v článku 31 467 eur, pretože týmito údajmi mu vraj spôsobil ujmu v profesionálnom i súkromnom živote. Túžil hádam Harabin po ešte skvostnejšej kariére, ako má?

Ľudmila Benkovičová/
Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť vyzýva predsedníčku Štatistického úradu, aby odstúpila. Dôvody: Benkovičová zrušila Ústav pre výskum verejnej mienky, ŠÚ zle vypočítava infláciu a taktiež zakryl, že chudoba začala za vlády R. Fica rásť už pred vypuknutím krízy.

Diana Štrofová/
Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí za HZDS a exmanželka podnikateľa Jozefa Majského  má zálusk na veľvyslanecké kreslo v Taliansku. Informovala o tom televízia TA3. Problémom je podľa televízie epizóda z jej minulosti, keď sa vyšetrovaného Majského snažila previesť do Rakúska.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite