Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Obracia sa Mao v mauzóleu?
Čínska ľudová republika si s pompou pripomína šesťdesiat rokov od svojho založenia. Ale od dedičstva svojho zakladateľa, ľavicového radikála Mao Ce-t    unga, sa vzdialila tak, ako by si to „červené slnko“ sotva vedelo predstaviť. Čína je stále oficiálne „socialistická“, neoslavuje však úspechy socializmu, ale kapitalizmu. Jedine prvkom kapitalistickej ekonomiky sa dá totiž pripísať jej súčasný blahobyt. Hoci v čínskej spoločnosti pretrváva nerovnosť a najmä rozdiely medzi bohatými mestskými oblasťami a chudobným vidiekom, v celkových ekonomických ukazovateľoch sa krajine darí. Ani globálna kríza jej rozmach veľmi nenarušila a čínske investície neraz zachraňujú významné firmy z Európy aj z USA. Za prežitie im zrejme poďakujú legendárne značky ako švédsky Saab či americký Hummer. V Číne sa už teraz predáva viac áut ako v USA a zdá sa, že krajina smeruje na čelo svetového predaja áut – pravdaže, posúvajú ju tam aj štátne podporné opatrenia nákupu áut, ale tým sa nevyhli ani kapitalistické ekonomiky vyspelého sveta. A keď si človek prečíta na blogu Hany Brixi zo serveru aktualne.cz, že polovica vysokoškolských študentov v Pekingu a Šanghaji má vlastné auto (neraz drahý nový Mercedes), urobí si predstavu o budúcnosti, akú Číňania očakávajú. Či ich skutočne taká blahobytná budúcnosť aj čaká, je iná otázka. Už teraz je totiž zrejmé, že hoci Čína navonok robí dojem monolitného obra, zvnútra sa potýka s rozpormi. Bude čoraz ťažšie udržať jej etnickú, kultúrnu aj politickú homogénnosť, lebo spojivo blahobytu nie je isté. Uspokojuje ľudí, ale zároveň zvyšuje ich nároky a sebavedomie, takže je zrejmé, že peniazmi si žiadny štát poslušnosť dlhodobo nekúpi. Aj informačná societa v bohatšej spoločnosti ľahšie obíde bariéry cenzorov. Áno, peniaze korumpujú aj podnikateľov zo slobodného sveta, ako vidno na príklade prehliadača Google, ktorý za možnosť pôsobiť v Číne poskytol ústupok: blokovanie politicky chúlostivých internetových stránok. Ale peniaze vyvolávajú aj očakávania slobody a uľahčujú cesty k nej tým, ktorí ich majú. Otázka, či sa Mao neobracia v mauzóleu, je čisto rečnícka. Pohyb jeho pozostatkov by si, samozrejme, návštevníci všimli. No Maov odkaz je naozaj už len nabalzamovaná schránka – a ktovie, či nie úplná atrapa, ako sa s obľubou konšpiruje aj o jeho tele.
.mg

Koniec koalície

Rumunská vládna koalícia sa rozpadla, keď z nej vystúpili sociálni demokrati. Nahnevalo ich, že premiér Emil Boc v pondelok odvolal socialistického ministra vnútra za vyjadrenia o možnej manipulácii blízkych prezidentských volieb. Socialisti naznačujú, že Bocova Liberálno-demokratická strana sa pokúša o volebný podvod, aby dosiahla znovuzvolenie prezidenta Basesca.
.tg

Miliardári

Podľa časopisu Forbes ostáva najbohatším človekom USA Bill Gates, ktorého majetok sa odhaduje na 50 miliárd dolárov. Druhý Warren Buffett schudobnel o 10 miliárd dolárov, dnes má majetok v hodnote 40 miliárd. Naopak, darilo sa zakladateľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi, ktorý poskočil z 321. na 158. miesto. Jeho majetok za zvýšil o pol miliardy dolárov.
.jr

Nový štít?

Žeby sa stredná Európa nemusela báť odcudzenia NATO? Ellen O. Tauscher, námestníčka amerického ministra obrany, tvrdí, že podľa nového plánu protiraketovej obrany by vznikol „mohutný systém, ktorý by riešil súčasnú hrozbu a ochránil najmä spojencov NATO“. Roly v tomto systéme by vraj mohli dostať aj Česko a Poľsko, s ktorými sa ďalej rokuje. Uveríme, keď uvidíme.
.mg

Dlhovekí

Renomovaný britský lekársky časopis The Lancet uverejnil štúdiu, podľa ktorej má vyše polovica bábätiek, ktoré sa teraz rodia vo Veľkej Británii a iných bohatých štátoch, šancu dožiť sa sto rokov. Ba čo viac, neskoré roky života vraj môžu prežiť bez vážnejších chorôb a postihnutí. Kľúčom k predlžovaniu života sú podľa jedného z autorov štúdie zdravšie návyky a životný štýl.
.mg

Zmena názorov

Podľa výskumu amerického Pew Research Center for the People & the Press dochádza v USA k zaujímavému javu. V rokoch 2007 a 2008 boli prívrženci legálnosti umelých potratov v „jasnej väčšine“. Teraz sú štyria z desiatich Američanov za sťaženie prístupu k umelým potratom. To je o 6 percentuálnych bodov viac ako v roku 2007. A dôvod zmeny za krátke obdobie? Pew Research Center odhaduje, že kľúčovú rolu hrá voľba pro-choice prezidenta.
.mg

Hamíd Karzaj/
Biely dom uznal Hamída Karzaja za víťaza augustových afganských prezidentských volieb napriek podozreniu, že okolo 20 percent volebných lístkov bolo falošných. Karzaj asi zostane prezidentom, aj keby sa nakoniec ukázalo, že v auguste nezískal 50 percent hlasov.

Jiří Čunek/

Expredseda českých lidovcov a senátor Jiří Čunek pripravuje trestné oznámenie na vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti jeho nekonečnú kauzu údajného úplatku. Čunek čakal na rozhodnutie Najvyššieho súdu a ten konštatoval, že pri vyšetrovaní bol porušený zákon.

Serge Sarkisian/
Arménsky prezident sa vydal na turné po Francúzsku, Libanone, Rusku a Spojených štátoch, kde chce presviedčať arménsku diaspóru o nutnosti nadviazať lepšie vzťahy s Tureckom. Mnohí Arméni to odmietajú, kým Turecko neuzná genocídu Arménov počas prvej svetovej vojny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite