Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vegas ako príklad

.jaroslav Daniška .časopis .fenomén

Považovať Las Vegas za symbol Ameriky je trochu zvrátené. Prví, ktorí by s tým nesúhlasili, by boli samotní Američania, pravdepodobne aj tí z Nevady, kde sa mesto kasín a zábavy nachádza.

Ak už máme hľadať pre Vegas symbol, je to symbol hriechu, je to Sin City, mesto zábavy pre dospelých. V ponuke je kadečo, od rulety, výherných automatov a vôbec, všetkých typov herní, po rôzne humoristické šou, sexuálne služby, prostitúciu, alkohol, drogy, prosto služby označené červeným svetlom. Ani tam sa to však nekončí. Vegas je symbolom zdevalvovaného manželstva, prísahy, ktorú netreba brať až tak vážne a netrvá naveky. Zábavu si možno robiť zo všetkého, najmä keď to prináša slušný zisk. 
Napriek vyššie napísanému, by sme sa príkladom Las Vegas mohli na Slovensku inšpirovať. Ak už má za Bratislavou vyrásť stredoeurópske mesto kasín a herní, je to v prvom rade príležitosť obmedziť hazard na zvyšku Slovenska. Presne tak, ako je to v Amerike, Rusku, prípadne aspoň Francúzsku či inde v západnej Európe. Naším najväčším problémom sú výherné automaty. Na Slovensku pripadá jeden zhruba na 200 ľudí starších 18 rokov. Vďaka Miklošovmu zákonu z roku 2005 nepodliehajú automaty v podstate žiadnemu obmedzeniu a najviac sa im darí v dedinských krčmách. Pritom spojenie automatu a alkoholu je pre budovanie závislosti a rodinné tragédie tou najlepšou zárukou. Okrem Českej republiky neexistuje v Európskej únii krajina, kde by to bolo horšie. Štátny rozpočet získava z hazardu celkovo asi 100 miliónov eur, obce 7,5 milióna eur. Podobne ako pri alkohole a cigaretách sa ani pri hazarde štát nebojí ustavične zvyšovať dane, a teda spotrebu v podstate trestať. To však nestačí.  
Hazard potrebuje na Slovensku tri zásadné zmeny. Po prvé, zákaz prevádzkovania výherných automatov v miestach, kde sa predáva alkohol. Po druhé, obmedzenie počtu herní a počtu výherných automatov a po tretie, posilnenie právomocí obce podľa potreby ďalej sprísniť podmienky až po úplný zákaz. Ideálnou príležitosťou je práve bratislavské Vegas. Deň, keď sa prestrihne červená páska, by mohol byť dňom účinnosti nového zákona.
.jaroslav Daniška
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite