Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Naše vnútro
Začalo sa to v utorok, keď Markíza odvysielala materiál o údajnom zneužívaní dvoch chlapcov františkánskymi mníchmi. Pred niekoľkými mesiacmi, keď 12- a 14-roční chlapci obvinili mníchov, polícia urobila v kláštore prehliadku a obvinených zatkla. Zaujímavé je, že keď svoju výpoveď zmenili a povedali, že ich zneužíval rodinný známy Marián H., polícia uňho prehliadku nespravila. Minister vnútra sa polície zastal. Naopak, predstavený bratislavských františkánov Ján Krstiteľ Balázs sa domnieva, že „polícia len uverila a vycítila šancu zažiariť. Videla možnosť prvýkrát odhaliť takýto škandál.“ 
V stredu informoval Plus jeden deň, že polícia zrušila svoje júlové rozhodnutie o vyhostení pre 219 chorvátskych futbalových fanúšikov Hajduku Split, ktorí sa dopustili výtržností pred zápasom so Žilinou. Podľa pôvodného rozhodnutia polície by potrestaní Chorváti päť rokov nemohli vstúpiť na územie Slovenska a ďalších krajín EÚ. „Občania Chorvátska mali uvedený dôvod vyhostenia hromadné porušenie verejného poriadku. Také niečo právne predpisy EÚ nepoznajú," citoval denník Ondreja Škodlera, ktorého advokátska kancelária fanúšikov Splitu zastupovala. 
Vo štvrtok sme boli bohatší o informáciu, že ani po stiahnutí odvolania prokuratúry proti júnovému rozsudku, ktorý oslobodil piatich obžalovaných z útoku na študenta Daniela Tupého, sa kauza údajne nekončí. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Erika Tomáša špecializovaný tím pracuje s novými informáciami. „Najprv ich je potrebné dostať do polohy dôkazov, potom by bolo možné požiadať o obnovu konania,“ povedal hovorca. Táto správa vyzerá optimistickejšie ako predchádzajúce, ale prípad sa vlečie už roky a s tretím ministrom vnútra, pričom polícia doteraz nezabezpečila žiadne presvedčivé dôkazy. 
Ďalší klinec do rakvy dôveryhodnosti polície zatĺkla Inšpekcia Ministerstva vnútra, ktorá odmietla sťažnosť  HYPERLINK "http://www.sme.sk/c/4896571/cinania-bili-slovakov-policia-stala.html"na postup polície počas návštevy čínskeho prezidenta. Ondrej Dostál o tom napísal: „Inšpekcia pri odmietnutí sťažnosti ani pri odmietnutí trestného oznámenia vôbec nereagovala na konkrétne situácie zaznamenané na videozázname, pri ktorých mimovládne organizácie poukazovali na protizákonný postup konkrétnych policajtov. Oba podnety boli odmietnuté len na základe všeobecných úvah bez vyrovnania sa s konkrétnymi dôkazmi.“ 
.tg
Preč s ňou!
Banskobystrická sudkyňa a najodvážnejšia kritička Štefana Harabina a pomerov v justícii Jana Dubovcová bude čeliť disciplinárnemu konaniu. Navrhol ho  predseda Okresného súdu v Banskej Bystrici Ľubomír Bušík. Podľa informácií denníka Sme má byť sudkyňa disciplinárne stíhaná za  svoje mediálne vystúpenia a kritiku stavu súdnictva. Absurdné a strašné zároveň. 
.jm
Posily
Slovensko plánuje posilniť misiu v Afganistane. S odvolaním sa na zdroje z rezortu obrany o tom informoval denník Pravda. Do vojny s Talibanom by mali odísť aj bojové jednotky, ale udiať by sa tak malo až po parlamentných voľbách. Hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela tieto informácie odmietol komentovať. Dnes má Slovensko v Afganistane 262 vojakov, zväčša ženistov. 
.jm
Za 3 min 52 s
Vstupenky na zápas so Slovinskom, ktorý bude 10. októbra, sa vypredali do štyroch minút. Predaj sa otvoril o 17. hodine a o 17:03:52 sa predala posledná vstupenka cez internet. Zaujímavou skúsenosťou bol enormný záujem fanúšikov, vďaka ktorým skolaboval webový server, cez ktorý sa lístky predávali. Ako uviedla Pravda, tajomstvom ostáva počet lístkov, o ktoré mohli fanúšikovia na internete zabojovať.
.eč
Databáza ŠtB
Ústav pamäti národa zverejnil na svojich stránkach databázu 235 príslušníkov Hlavnej správy Štátnej bezpečnosti, ktorá pôsobila od roku 1969 do roku 1974. Bol to riadiaci, kontrolný, koordinačný i výkonný útvar. Dôležitou osobou v tomto útvare bol náčelník odboru analytiky ŠtB Ondrej Dányi, ktorý potom odišiel na akademickú pôdu a vydal niekoľko publikácií o cirkvách a klerikalizme.
.eč, SITA
Nové linky
Už pár dni po krachu spoločnosti Sky Europe deklarovali konkurenti záujem o jej linky. To sa už stáva realitou. Otvorenie nových liniek ohlásil írsky Ryanair. Od októbra začne lietať do britského Liverpoolu a talianskej Bologne a od novembra do Paríža. Spolu bude z Bratislavy  prevádzkovať 17 liniek. Maďarská spoločnosť WizzAir už začala z Bratislavy lietať do Ríma a jej viceprezident pre denník Sme navylúčil ani linku z Bratislavy do Košíc.
.jr
Maroš Šefčovič 
Diplomat a doterajší veľvyslanec pri EÚ v Bruseli sa stane novým slovenským eurokomisárom. Vystrieda Jána Figeľa, ktorý sa vracia do slovenskej politiky. Šefčoviča do tejto funkcie nominoval Smer. Mal by byť nielen Figeľovým náhradníkom, ale zastupovať Slovensko aj v novej komisii. 
Ján Mikolaj 
Opäť raz prišiel s užitočným a podstatným návrhom na zlepšenie nášho školstva. Zakázal gymnáziám používať označenia tried pochádzajúce z latinských čísloviek, ako je príma, sekunda, oktáva... A namiesto týchto latinizmov prikázal rímske číslice. 
Štefan Nižňanský 
Bol kritizovaný Radou STV za nedostatočne kvalitné spravodajstvo, slabú sledovanosť i nenaplnené hospodárske priority. Podľa predsedu Rady Kákoša „systém ostal iba na papieri a realizácia sa stratila“. Z rokovania Rady sa vytratil aj sám Nižňanský, aby sa vraj radným lepšie kritizovalo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite