Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Chicaga do Košíc

.vladimír Volčko .časopis .šport

Pochádza z USA, no vo WNBA hrať nechce. Hrá slovenskú extraligu a je v nej asi najlepšou hráčkou. Rodáčka z Chicaga a v blízkej budúcnosti možno majiteľka slovenského pasu. Erin Marie Lawless.

.podľa eurobasket.com si najlepšou hráčkou minulej extraligovej sezóny na Slovensku. Čo to pre teba ako rodenú Američanku znamená?
Pravdu povediac, nevedela som o tom až do chvíle, kým mi to po príchode domov nepovedala moja mama. Bolo to prekvapenie, ale bola som ozaj šťastná a poctená.  
.basketbal je v USA populárny, ale nehrá ho každý. Čo ťa motivovalo s ním začať?
Mala som asi dvanásť rokov, čo bolo neskoro, keďže sa zvyčajne začína už v nižšom veku. Rozhodujúcim faktorom bola výška a keďže sa mi nepáčil volejbal, ktorý som skúsila ako prvý, rozhodla som sa pre basketbal.
.prečo príde hráčka z Ameriky na Slovensko?
Pred troma rokmi som sa rozhodla skúsiť európsky basketbal a odišla som do Talianska. Následne po sezóne mi agent vytypoval tri destinácie, a to Slovensko, Turecko a Austráliu, z ktorých sme zvolili Slovensko. Dôvody? Lebo mi vaša liga vyhovuje. Ide o malú krajinu, ktorá má pomerne kvalitnú súťaž a mohlo mi to viac dať. Prvý rok som hrala v Taliansku, kde je liga lepšia ako na Slovensku, no tím, v ktorom som hrala, bol slabý.
.bola si v kádri mužstva, ktoré hráva WNBA. Nebolo pre teba lepšie ostať doma a hrať kvalitnejšiu súťaž?
WNBA sa veľmi zmenila. Kvalita je nižšia, je v tom málo peňazí a celé to je akési zvláštne. Ja osobne môžem povedať, že to nie je liga, v ktorej by som chcela hrať. Stačí sa pozrieť na prílev Američaniek do Európy. Je to pre nich dobrá skúsenosť a keby tu nebola kvalita, nechodilo by ich toľko.
.wNBA sa hráva v lete. Prečo?
Podľa mňa je to preto, lebo je to jediné obdobie, keď sa na to ľudia prídu pozrieť. Keby to konkurovalo mužskej NBA, nikto by na zápasy nechodil a nesledoval to. Vtedy, keď sa hrá NBA, NHL alebo liga v americkom futbale, nemá ženský basketbal šancu.
.ako sa u vás doma pozerá na basketbal verejnosť?
Myslím, že ide o dôležitú súčasť dneška. V Európe nie je rozvinutý univerzitný basketbal (college basketball) tak ako u nás. V Spojených štátoch  prináša basketbal pre univerzitu dosť peňazí a teší sa veľkej popularite. Na zápasy chodí veľa fanúšikov. 
.aký je vlastne hrací systém spomínaného college basketbalu?
Hráčky vo veku medzi 18 a 22 hrajú na amatérskej báze za svoje univerzity, celkovo je však systém veľmi komplikovaný. Napríklad ja som hrávala v Indiane a v konferencii sme sa stretávali so školami z Ohia alebo Illinois. Následne sa postupuje z konferencie ďalej a nakoniec hrajú proti sebe tí najlepší.
.a ty si chodila na úspešnú univerzitu?
Áno, veľmi úspešnú. Nastupovala som za Purdue, kde sa nám podarilo vyhrať finále konferencie, čo je veľmi cenné.
.spomenula si nižšiu atraktivitu ženskej zámorskej basketbalovej ligy, no prestíž má stále. Môžu sa slovenské hráčky v nej presadiť?
Sú tam nejaké európske hráčky a myslím, že Slovenky by tam pokojne mohli byť tiež. V každom extraligovom tíme sú dve až tri, ktoré by sa mohli presadiť. Problém je však inde. Vo WNBA môže mať tím na súpiske osem, maximálne deväť hráčok, zatiaľ čo v Európe je to pätnásť.
.čo je pre Američanku najväčšie basketbalové lákadlo v Európe?
Myslím, že Euroliga je najvyšší cieľ. Vidí vás celá Európa, hrajú proti vám najlepšie hráčky, rivalita na ihrisku je vysoká. Je to najlepšia súťaž, aká sa dá hrať. Každý má však na šport iný pohľad, ja to beriem v prvom rade ako zábavu. Nechcela by som byť teraz doma v Chicagu a hľadať si prácu...
.a čo je najvyšším cieľom kariéry?
Myslím, že víťazstvo v Eurolige. Teraz hrám v Košiciach, je tu silný tím, stále vysoké ambície, veď boli 6 rokov v rade majstrom. Jednoznačný cieľ je prenikavejší úspech v Eurolige.
.ako je to s olympiádou. Keď vravíš, že Európa je dnes basketbalovo lepšia, dá sa dostať z Európskej ligy do výberu USA pre OH?
Určite to závisí od formy a od toho, akú má hráčka sezónu. Ale Americký výber je predovšetkým výber WNBA. Dôvod tejto nelogickosti je ten, že americkí tréneri nesledujú, čo sa deje v Európe. Keď chceš reprezentovať, chcú ťa vidieť hrať doma.
.tím USA v basketbale je vždy označovaný za „dream team“. Prečo?
Ide o akýsi mix rôznych hráčok, najlepších hráčok z rôznych klubov a je predurčený byť tým najlepším tímom. Má ísť o tím, o ktorom všetci snívajú. V Amerike sa o tom nedá pochybovať. Akékoľvek pochybnosti zatienia médiá, televízie a noviny, tie vám povedia, že ten tím je najlepší.
.počuli sme, že sa chceš stať Slovenkou.
Áno, chcela by som. Pracujeme na tom, keďže to bude pre mňa lepšie. Do Košíc prichádzajú dve Američanky, ktoré naplnia kvóty pre Európsku ligu. V prípade slovenského občianstva by som mohla hrávať bez obmedzenia aj na európskej scéne.
.keď si sa rozhodla prísť na Slovensko, čo si si myslela o našom basketbale?
Nevedela som, čo čakať, bola som dosť nervózna. Keď som prišla a začala som nastupovať za Prešov, zistila som, že basketbal je tu dobrý. V Prešove to bola hra v strede tabuľky, občas sme sa ťažko presadzovali, príchodom do Košíc bolo zrazu všetko omnoho jednoduchšie. Objektívne liga na Slovensku nie je najlepšia na svete, no má istú kvalitu a je o čo hrať.
.prechod zo slobodných Spojených štátov do slovenskej reality musel byť tiež šokom.
Áno, je to niečo úplne iné. Spôsob života je odlišný, vedela by som to demonštrovať napríklad na bývaní. Doma bývame prevažne v rodinných domoch, zatiaľ čo u vás bývajú ľudia v panelákoch, všetci spolu. Slovensko som si však obľúbila, napríklad mám rada vašu kuchyňu, najradšej mám halušky.
.mala zmena prezidenta v Amerike dopad na basketbal?
Nie, nás to neovplyvnilo. Jediná súťaž, ktorá sa po príchode Obamu bude meniť, je NFL – čiže liga v americkom futbale. Máme totiž strašne veľa „Bowlov“ a ten systém sa má zmeniť.
.vieš si predstaviť, že by si sa na Slovensku usadila a založila si tu rodinu?
Určite nie. Jeden z hlavných dôvodov je úroveň zdravotnej starostlivosti. Zložitá je aj reč, z ktorej sa však snažím čo najviac pochytiť.
.cítiš dnes, keď hráš v Košiciach basketbal, spokojnosť?
Áno. Minulá sezóna bola krásna a keď som sem opäť prichádzala, tešila som sa.
Erin Marie Lawless// Narodila sa v roku 1985 v Chicagu. V USA hrávala za univerzitu v Purdue a následne sa pripravovala s tímom WNBA Indiana Fever. Po príchode do Európy pôsobila v Taliansku, odkiaľ prišla do Prešova. Dnes je v kádri tímu Dobrí Anjeli Košice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite