Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

Tlač Svadobný seriál
Začalo sa to nevinne. Reportér českého časopisu Reflex Jiří X. Doležal, známy tým, že zo svojho života dokáže dostať nekonečné množstvo námetov na novinový článok, klikol v marci na blog dvoch dievčat. Študentky psychológie Eva a Alex sa v ňom sťažovali na nedostatok poriadnych chlapov. Reportér o nich napísal a do Alex sa zamiloval. Asi by to nebol on, keby aj z tohto nevydoloval námet na ďalší článok. A keby len článok, Tlačený i internetový Reflex z príbehu lásky urobil reality šou s názvom JXD se žení. Začalo sa to anketami, či povie Alex na svadbe áno, alebo nie, či ako dlho ich manželstvo vydrží. Pokračovalo to článkami a fotografiami z ich schôdzok, videami, na ktorých Alex rozpráva o tom, ako ju JXD zbalil či koľkokrát už spolu spali, titulkou tlačeného Reflexu, na ktorej sú zaľúbenci v najznámejšej póze Johna Lennona a Yoko Ono. Štrnásteho septembra sa zobrali, čomu Reflex opäť venoval titulku, obsiahly článok i editorial a o udalosti referoval aj bulvárny Blesk, ktorý, podobne ako Reflex, vydáva spoločnosť Ringier. Pred niekoľkými rokmi by to ešte bolo šokujúce, dnes už určite nie. Všakovaké reality šou i Doležalova doterajšia práca nás na to pripravili. Ale JXD je možno jediný, komu na tú hru ešte skočíme. 
.tomáš Gális
MÉDIA Partner pre Jána Slotu
Naše televízie sa ocitli v blbej situácii. Do diskusného štúdia už vraj  nikto nechce prísť debatovať s Jánom Slotom, dokonca to už vzdalo aj KDH. Hoci je to čudné, lebo čísla hovoria jasnou rečou – najsledovanejšie diskusie sú práve tie, do ktorých príde národniarsky šéf. Lebo vtedy sa politická diskusia mení na zábavu, čosi na spôsob Senzi senzus, a ľud sa rád baví. Najmä vo voľné dni. Takže, koho nájsť pre pána Slotu, aby sa tento politický zabávač celkom nestratil z televíznych obrazoviek? Možno by pozvanie prijal taký pán Kotleba, verejne čoraz populárnejší človek a pre Jána Slotu možno zaujímavý partner. Len by vysielanie tejto politickej debaty muselo byť označené červenou hviezdičkou – nevhodné pre deti a slušných ľudí. Ale možno by pánu Kotlebovi prekážalo, že Ján Slota v každej televíznej diskusii zatieni všetkých ostatných diskutérov svojou špecifickou charizmou, ktorá stále oslovuje asi osem percent slovenských voličov.
Televízie tak už majú hneď dvoch problémových koaličných politikov – Ján Slota by aj chcel diskutovať, ale nemá s kým, no a Robert Fico sa najlepšie cíti v štúdiu sám. Jemu sa diskutovať  s nejakými trpaslíkmi z opozície nežiada, úplne mu ako oponent stačí priemerný moderátor. Ale ukázalo sa, že licenčnej rade sa celkom nepozdávajú takéto sólistické jazdy premiéra a jemne bez pokuty upozornila verejnoprávnu televíziu, aby aspoň skúsili dať premiérovi ostrieľanejšieho moderátora. Ako keby taký v STV bol.
.eva Čobejová 
TELEVÍZIA Koniec hnedého riaditeľa 
Správna rada poľskej verejnoprávnej televízie TVP odvolala celé jej vedenie. O stoličku tak prišiel šéf tejto inštitúcie Piotr Farfal, ktorý bol už mesiace terčom kritiky a predmetom búrlivých diskusií. Búrili sa proti nemu mnohí umelci a intelektuáli. Dokonca Poliakov vyzývali na bojkot televízie. S TVP pod Farfalovým vedením prerušila spoluprácu aj televízia ARTE. Dôvodom bola najmä pestrá minulosť riaditeľa. Farfal bol v minulosti členom krajne pravicového zoskupenia Národné obrodenie Poľska a preslávil sa aj výrokom, že nevidí veľký rozdiel medzi komunizmom a demokraciou. Neskôr vstúpil do politickej strany Liga poľských rodín, ktorá ho vyslala do riaditeľského kresla. Z neho potom do riadiacich funkcií v televízii menoval ďalších ľudí, blízkych tejto strane. Kritizovaný bol aj za nehospodárne nakladanie s peniazmi TVP. 
Okolo Farfalovho odchodu z televízie však ešte môže byť rušno. Odvolaný riaditeľ považuje rozhodnutie rady za protiprávne a chce ho napadnúť na súde. Argumentuje tým, že z rady ešte pred hlasovaním rezignovali dvaja zástupcovia ministerstva štátnej finančnej správy, bez ktorých vraj nemôže prijímať žiadne rozhodnutia. Súčasná poľská vláda sa už pokúšala Farfala z funkcie odvolať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich malo byť aj presadenie reformy verejnoprávnych médií. Jej súčasťou okrem zrušenia koncesionárskych poplatkov boli aj ustanovenia, ktoré by umožnili menovanie nových riaditeľov týchto médií. Reformu však vetoval prezident Lech Kaczynski a vládnym poslancom sa jeho veto nepodarilo prelomiť. 
.jozef Majchrák
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite