Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Labaš: obrana útokom
Dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš porušil sľub, že nebude o svojom posudku v kauze Hedviga Malinová komunikovať s médiami (ktorý v prípade .týždňa opakovane dodržal), a poskytol trojstranový rozhovor časopisu Život. Otázky mu kládla Henrieta Ďurovová. Táto novinárka ako prvá pred tromi rokmi zverejnila, že polícia pripravuje v kauze Hedviga veľké prekvapenia a „s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote si útok vymyslela“. Ďurovová  v prvých mesiacoch po útoku Malinovú príliš nešetrila: „Robí si Hedviga Malinová zo Slovákov psinu? Tvári sa akoby nič, pozná len slovo neviem, trpí stratou pamäti a stále omieľa tú istú pesničku: Prepadli ma.“ Keď bolo jasné, že polícia prípad nezvládla, Ďurovová sa v kauze odmlčala. Teraz jej však ako jedinej novinárke poskytol rozhovor Peter Labaš, ktorý čelí kritike, že si k posudku vymyslel spoluautorstvo dvoch lekárov a nesprávne interpretoval vyjadrenie ďalšieho lekára. Labaš to v rozhovore odmieta: hovorí, že psychiatrička Kořínková mu opísala všeobecný účinok diazepamu, i keď priznáva, že „bez toho, aby vedela, že ide o Hedvigu“. Labaš ju však z toho titulu pokladá za spoluautorku a nepriamo jej hrozí: „Ak chce teraz odvolať opísané účinky diazepamu a vyhlásiť, že tento liek tak nepôsobí, prosím. Je to jej vec, ale pripomínam, že jej vyjadrenia bude hodnotiť odborná verejnosť“. Labaš pokračuje: „Čo sa týka ďalšieho kolegu, chirurga Luďka Vrtíka, ten na tomto posudku aktívne spolupracoval a nemal k nemu žiadne pripomienky. (...) Čo ho viedlo k tomu, že sa od posudku dištancoval, sa môžem len domnievať. Myslím, že svoju rolu zohráva aj tlak médií.“ Ďurovová a Labaš sa snažili navodiť temné súvislosti celého prípadu. Otázka: „Sanitka po útoku prevážala Hedvigu Malinovú zahalenú, je to štandardné?“ Odpoveď: „To som sa pýtal aj ja, no nikto mi to nevedel vysvetliť“. Čo tým chceli autori povedať? Labaš vraj na posudku pracoval rok, dokonca porovnával zranenia napadnutých žien rovnakého veku, hmotnosti a výšky. Zistil, že všetky na rozdiel od Hedvigy mali krvné podliatiny, opuchy, ktoré pretrvávali päť-šesť dní. V závere rozhovoru sa dekan vyznal: „Áno, všetci mi hovorili, nebuď blázon, do toho nechoď, zničí ťa to. Rozhodlo však to, že chcem poznať pravdu“. Lekári Kořínková a Vrtík to na majú v týchto dňoch na LF UK pod vedením tohto muža asi veľmi ťažké... 
.mh

V súlade, ale zlý
Podľa vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny Knuta Vollebaeka, ktorý sa stretol s ministrami zahraničia a kultúry, je novela jazykového zákona síce v súlade s medzinárodnými štandardmi, ale to neznamená, že je dobrá. Komisár tiež povedal, že kritika zákona bola často prehnaná a zavádzajúca a so zákonom sa dá ešte pracovať. No, len aby to potom nebolo ešte horšie.
.tg

Konkurz?
Novácke chemické závody požiadali súd o ochranu pred veriteľmi. Spoločnosť tak zareagovala na pokutu 19,6 milióna eur, ktorú jej udelila Európska komisia za účasť v  karteli, ktorý si rozdelil európsky trh s viacerými chemickými produktmi. Manažment firmy zatiaľ nechce prepúšťať. Novácky primátor varoval, že ak by prišlo na prepúšťanie, z regiónu sa môže stať hladová dolina. 
.tg

Tresty za Sendreia
Najvyšší súd potvrdil tresty pre bývalých policajtov, ktorí umučili Róma Karola Sendreia. Dvoch z nich poslal do väzenia na osem a pol roka, ďalších dvoch na sedem a štyri roky. Sendreia v roku 2001 zadržali pri potýčke v Magnezitovciach a predviedli na policajnú stanicu v Revúcej. Pripútali ho k radiátoru a opakovane bili. Na následky zranení zomrel. 
.jm

Rozčúlený Fico
Premiér Fico chce opäť sprísňovať tlačový zákon. Navrhuje, aby noviny za nezverejnenie odpovede dostávali pokutu automaticky, bez toho, aby o tom rozhodol súd. Fica rozčúlil článok v týždenníku Plus7dní,  podľa ktorého jeho syn navštevuje súkromnú školu so školným 900 eur. Škola potvrdila, že školné premiérovho syna je vzhľadom na výborné výsledky iba 89 eur.  
.jm

Pohotovosť bude
Napriek rôznym – aj racionálnym – argumentom sa nočné služby na pohotovosti zachovajú v pôvodnom rozsahu, teda budú fungovať celú noc. Poslanec Smeru Valocký svoj návrh na skrátenie pohotovostí do polnoci stiahol, aby sa v tejto téme opozícia nezviditeľňovala. Čierny Peter ostal v rukách lekárom, ktorí slúžia na pohotovosti približne za 70 centov na hodinu. Požadujú za túto prácu aspoň 20 eur navyše a minister Raši by ich mal niekde nájsť.
.eč
Tibor Bastrnák/ 
Primátor Komárna sa po rokoch ťahaníc priklonil k myšlienke, že v meste by mohlo byť vystavené súsošie svätcov Cyrila a Metoda. Prispelo by to vraj k zmierneniu napätia. Dobrý nápad, len škoda, že podobne primátor neuvažoval aj pri odhaľovaní sochy sv. Štefana.
Ján Fígeľ/ 
Po sneme KDH má oficiálne vystriedať Pavla Hrušovského na poste šéfa KDH. Bude sa uchádzať aj o post viceprezidenta Európskej ľudovej strany. Môže byť zaujímavé sledovať, čo tento nenápadný muž dokáže po návrate z Bruselu urobiť so svojou materskou stranou.
Vladimír Chovan/
V. Ch. nahradil vo funkcii Stanislava Becíka, ktorý nahradil vo funkcii Zdenku Kramplovú, ktorá nahradila vo funkcii Miroslava Jureňu. Na to, aby si človek zapamätal mená ministrov poľnohospodárstva vo Ficovej vláde, treba už nejakú mnemotechnickú pomôcku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite