Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je to veľké divadlo

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s Romanom Kvasnicom, advokátom Hedvigy Malinovej, o lekárskom posudku a vypočúvaní ďalších svedkov zo strany Generálnej prokuratúry.

.neuvažujete o tom, že posudok profesora Labaša budete ešte konfrontovať s ďalšími odborníkmi?
Asi by nebolo celkom správne hovoriť vopred o mojich právnych krokoch. Doterajšie závery prof. Labaša však určite budú konfrontované s názormi ďalších odborníkov, aj keď na Slovensku na to dnes asi nie  je tá najpriaznivejšia mocensko-politická atmosféra. 
.vy ste ešte vyšetrovaciemu tímu prokuratúry navrhli vypočutie ďalších svedkov, napríklad psychiatrov, ktorí dosiaľ vypočutí neboli. Stane sa tak?
Prokuratúra odmietla vykonať akékoľvek ďalšie úkony, teda aj výsluchy psychiatrov, ktorí Hedvigu ošetrovali od 31. 8. 2006 až doposiaľ, pretože ich výsluch vraj nie je potrebný. Ich vypočutie nepotreboval na znalecké dokazovanie ani prof. Labaš. Aj keď musím povedať, že pri poslednom výsluchu mi pán JUDr. Kozolka povedal, že ak ešte navrhnem vypočuť psychiatrov, tak to spravia, pričom práve on vydal niekoľko dní pred tým  stanovisko, že ich nebudú vypočúvať. Prepáčte za úprimnosť, ale toto všetko je iba jedná veľká hra na spravodlivosť a odbornosť pred slovenskou a medzinárodnou verejnosťou. Ide o nerovný súboj medzi štátnou mocou, v súčasnosti určujúcou, čo je spravodlivosť, resp. zákonnosť a občanom, ktorý v tomto nerovnom súboji disponuje iba právami, o ktorých rozhoduje práve táto štátna moc.
Moje ustavičné upozorňovanie orgánov prokuratúry a Dr. Trnku na sústavné porušovanie zákona vo veciach Hedvigy Malinovej (v trestnej veci, kde bola ako poškodená a v trestnej veci, kde je obvinenou) sú sústavne ignorované a myslím si, že uvedomujúc si ich mocenské postavenie, na týchto sa iba zhlboka smejú. Žiaľ, v tomto štáte je dnes situácia taká, že nie všetci musia dodržiavať zákony. Toto konštatovanie platí aj pre orgány činné v trestnom konaní.  
.ako bude naložené podľa vás s posudkom prof. Labaša ?
Predpokladám, že k jeho obsahu začne v najbližších dňoch vystupovať niekto z prokuratúry a bude vyzdvihovať jeho erudovanosť, odbornosť a objektívnosť. Zároveň budú zosmiešňovaní a spochybňovaní novinári, ktorí sa znaleckému posudku venovali. Neviem si predstaviť, akým spôsobom domyslia vysvetlenie faktu, že znalecký posudok nevypracovali osoby uvedené ako autori, no určite to bude niečo originálne, na toto oficiálne vysvetlenie sa môžeme dokonca i tešiť.
.navrhnete ešte vypočuť profesora Labaša? 
Nebudem dopredu hovoriť, čo budem robiť. Myslím si, že to urobí prokurátor z úradnej povinnosti, keď si prečíta tento posudok. Nebude to však určite skôr, pokiaľ nebudú pripravené „posudok dovysvetľujúce“ konštatovania a hlavne pokiaľ neodzneje záujem médií o dnes známe skutočnosti o tomto posudku.
.ako sa následne môže skončiť celá vec?
Keďže právny stav veci bol, je a bude pri rozhodovaní o obvinenej Hedvige Malinovej nepodstatný, podstatný bude iba od roku 2006 sledovaný mocensko-politický záujem, a to nepripustiť akékoľvek ohrozenie dobrého mena osôb z vládnucej politickej špičky, policajného zboru a dnes už i z prokuratúry, ktorí sa vo veciach Hedvigy Malinovej angažovali. Takže trestné stíhanie, pochopiteľne, zastavené nemôže byť a všetci budeme účastníkmi ďalšieho veľkého divadla o údajnej spravodlivosti. Ale páni to nebudú mať jednoduché.
Celé znenie rozhovoru nájdete na tu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite