Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Osem rokov po Pred ôsmimi rokmi sa odohral teroristický útok, pri ktorom padli budovy World Trade Center v New Yorku, známe aj ako Twin Towers – Dvojičky. Narazili do nich unesené dopravné lietadlá. V ich troskách a na následky útoku zahynulo takmer tritisíc ľudí. Na mieste, kde sa týčili mrakodrapy WTC, dodnes nestoja nové budovy, ktoré boli naplánované ako dôkaz nezlomnosti amerického a osobitne newyorského ducha. Na tomto mieste, známom ako Ground Zero, si Amerika v piatok minulý týždeň pripomínala obete útoku aj pozostalých. V rámci pripraveného programu rečnil starosta New Yorku Michael Bloomberg, ale aj viceprezident Joe Biden. Mimoriadne dojímavé bolo čítanie zoznamu mien  2 752 obetí. Na Ground Zero chýbal prezident Barack Obama, ten však vystúpil s prejavom v Pentagone, sídle amerického ministerstva obrany. Je zaujímavé pripomenúť si, že v čase, keď sa pred ôsmimi rokmi Spojené štáty spamätávali z obrovského šoku, vydal Obama ešte ako verejne málo známy senátor vyhlásenie, v ktorom hovoril o koreňoch teroristického zla a o tom, že je potrebné chápať aj frustráciu, z ktorej terorizmus vzniká. V tom čase jeho slovám málokto venoval pozornosť a americký národ nemal náladu súcitne skúmať psychológiu teroristov.
Barack Obama teraz svoju víziu „porozumenia svetu“ priniesol aj do Oválnej pracovne a na jeho zahraničnej politike zanechala významnú stopu. Vidieť to aj na tom, ako sa opakovane pokúša urobiť dojem na moslimov v Amerike i vo svete – naposledy si v Bielom dome slávnostne pripomenul začiatok islamského pôstneho mesiaca ramadán.
Aj v tomto kontexte niektorí kritici prezidentovi vyčítali, že mal radšej v piatok prísť na Ground Zero a prejaviť tam neohrozený postoj Ameriky voči svetovému terorizmu. Barack Obama si zvolil niečo iné – údajne aj preto, aby zmenil nôtu po bushovskej administratíve, aby nemusel toľko hovoriť o vojne proti terorizmu a aby odpútal pozornosť od americkej vojenskej angažovanosti, predovšetkým v Afganistane. Je pravda, že podpora vojnám v Spojených štátoch amerických sa zmenšuje – rapídne však klesá prezidentova popularita a Obama si mohol štátnickým gestom na Ground Zero spraviť u časti Američanov „očko“.
Bez hlavy 
Moldavský prezident Vladimír Voronin, symbol komunizmu i postkomunizmu v tejto politicky stále nevyhranenej krajine, odstúpil. Nerád, ale predsa odovzdal moc do rúk prozápadnej opozícii, víťazke nedávnych volieb. Tá zatiaľ zvažuje, ako by na jeho miesto dostala svojho kandidáta, to by sa však musela dohodnúť s komunistami, parlamentne stále najsilnejšími.
.mg
Vláda sudcov
Ako môže Ústavný súd zrušiť ústavný zákon? Jednoducho, väčšinou. Sudcovia sú v susednom Česku mocnejší ako ústavná väčšina zákonodarcov, taký je odkaz rozhodnutia českého Ústavného súdu, ktorý v pomere 13 : 2 zrušil termín predčasných volieb. Nové voľby po prijatí nového ústavného zákona by sa mali konať v novembri a KDU a Zelení sa nemusia dostať cez 5 percent.
.jd
.desať dolárov
V americkom Senáte prešiel pomerom hlasov 79:19 zákon o poplatkoch pre cestujúcich do USA, ktorí nepotrebujú víza. Výťažok z poplatkov (10 dolárov za každého návštevníka) by mal putovať na podporu cestovného ruchu. Zástancovia opatrenia uvádzajú, že ročne prinesie viac ako 100 miliónov dolárov. Proti poplatkom sa už skôr postavila EÚ a hrozila odvetnými opatreniami.
.tg
.americký Budvar?
Česi sa o značku svojho pivného klenotu Budvar súdia po celom svete a s rôznym úspechom. Európsky súdny dvor v Luxemburgu minulý týždeň spochybnil nárok Budějovického pivovaru na výhradné používanie značky „Bud", o ktorú sa sporí s americkým pivovarom Anheuser-Busch. Česi mu chcú zakázať, aby v Európe predával pivo označené American Bud. Asi sa im to nepodarí.
.jr


G2 sa rozvíja
Hoci kritici majú iný názor, administratíva Baracka Obamu sa snaží ukázať, že budúcnosť sveta závisí od spolupráce USA a Číny. Najnovším dôkazom má byť začatie rokovaní o boji proti terorizmu. Očakávania sú veľké, možné problémy, ktoré pripustila aj ministerka zahraničných vecí Hillary Clinton, rovnako. Priorita čísla jeden v geopolitike Baracka Obamu je však jasná a mal by ju potvrdiť aj v novembri pri prvej návšteve Pekingu.
.jd




Muslim Khan/Pakistanskej armáde sa podarilo chytiť v údolí Svát na severozápade krajiny štyroch významných veliteľov Talibanu a jeho hovorcu Muslima Khana. Armáda v oblasti začala na jar rozsiahlu operáciu. Napriek úspechu kladú ešte Talibanci na niektorých miestach odpor.
Viktor Orbán/Maďarský premiér Bajnai nemôže veľmi pomôcť zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov, to môžem urobiť až ja, tvrdí vodca maďarskej opozície so 60-percentnou podporou vo verejnej mienke, a má do veľkej miery pravdu. Ak, samozrejme, bude chcieť aj po voľbách.


Rebiya Kadeer/Vodkyňa Ujghurov, ktorá žije v exile, sa má v Prahe stretnúť s dalajlámom. Jej návštevu podfarbujú oficiálne protesty Pekingu, ale aj hrozivé správy o ďalších násilných nepokojoch v  častiach Číny obývaných Ujghurmi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite