Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osadníci

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Dedinka Osadné je od Bratislavy ďaleko. Ďalej, ako by sa mohlo zdať. Encyklopédie uvádzajú, že Slovensko je od západu na východ dlhé čosi vyše štyroch stoviek kilometrov. Ale keď si v hlavnom meste vynulujete v aute kilometrovník a v Osadnom naň hodíte očkom – bude tam cífra 600. Pritom ste ešte stále na domácej pôde.

V súvislosti s novým dokumentárnym filmom Marka Škopa Osadné by sa dalo hovoriť o všeličom, pretože mnohé ponúka, kladie závažnejšie i okrajovejšie otázky o živote aj o samotnej kinematografii. Napríklad: Ako ďaleko je Osadné od Bratislavy? A ako od Bruselu? Sú veľké dejiny sumou všetkých malých dejín a tvorí súčet jednotlivých človečích osudov celkový osud ľudstva? Majú byť sny verejne činných osôb z rodu zrealizovateľných alebo z rodu utopických? Ako rozoznám utópiu od zrealizovateľného sna? A je to v takom prípade vôbec ešte sen? Je globalizácia dobrá? Ako je to s interpretáciou skúseností? Je pravda, že keď dvaja zažijú to isté, nie je to to isté? Čo najväčšmi vystihuje Osadné: medveď, vlk či sova? Čo s národnostnými menšinami? Má slovenská kinematografia silu naozaj zarezonovať na európskych či svetových trhoch? Aký podiel na tom má Artileria?
Leví. Z produkcie tejto spoločnosti vyšli filmy Slepé lásky, Iné svety, Slávnosť osamelej palmy, Malá domov, Sklené obrazy Paľa Macha... Pekná hŕstka filmov a k nim možno priradiť za hrsť prestížnych ocenení.  Posledne, napríklad,  cenu za najlepší dokument na Medzinárodnom festivale v Karlových Varoch pre film Osadné.
„Pokud chce dokumentární film prokázat svou legitimitu, nemůže dělat žádné ústupky. Provádí výslechy svědků, podobně jako při soudním procesu, zkoumá doličné předměty a na základě důkladně ověřených faktů přistupuje k rekonstrukci. Poměrně nudný postup, dalo by se říci. Zapomínáme ovšem na talent a schopnosti advokáta, v našem případě filmového tvůrce,“ napísal na margo non-fiction kinematografie jej teoretik Guy Gauthier. Marko Škop  (a jeho tím) je talentovaný a schopný…
…nakrútiť príbeh  starostu Osadného Ladislava Mikuláška, ktorý sa vo funkcii drží už 36 rokov a túži v dedine, kde sa veľa pochováva a veľmi málo krstí, vybudovať Dom smútku, a príbeh pravoslávneho kňaza Petra Soroku, ktorý sníva o osadnianskom duchovnom centre. Na ceste do Európskeho parlamentu v Bruseli, kde sa stretnú s niekoľkými europoslancami (Vladimír Remek, Milan Gaľa, Ján Figeľ) ich sprevádza ďalší Rusín – Fedor Vico. Predostrú svoje sny, vrátia sa domov a manželkám porozprávajú, čo zažili, o čom snívajú a po čom túžia. Deti sa rodia, politici zasadajú, príroda okolo Osadného je krásna.
„Dokumentární film je hledání, v jistém smyslu vyšetřování, a proto zde vše závisí na metodě,“ napísal ešte  Gauthier. Marko Škop (a jeho tím) je v tomto zmysle dobrý vyšetrovateľ s dobrou metódou. Je, súdiac podľa jeho diel, trpezlivý, tolerantný, schopný zachytiť okolitý svet a interpretovať ho. Ľudia z jeho filmov mu radi – v tom je kus režisérskej metódy – odovzdajú svoj svet. A Škop (a jeho tím) odovzdá Osadné svetu. 
Osadné (SR, ČR 2009, 65 minút). Scenár a réžia: Marko Škop. Kamera: Ján Meliš. Strih: František Krähenbiel. Hrajú: Ladislav Mikuláško, Peter Soroka, Fedor Vico a ďalší. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite