Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár

.elena Akácsová .časopis .médiá

Trest za mužskú sexuálnu promiskuitu už je tu.

Minulý týždeň bola v americkom vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences zverejnená správa, že vedci objavili spojitosť medzi retrovírovou infekciou a rakovinou prostaty, ktorá je najčastejším zhubným nádorovým ochorením u európskych mužov. Od objavenia spojitosti k istote je ešte ďaleko, v každom prípade to, laicky povedané, naznačuje, že rakovinou prostaty podobne ako inými sexuálne prenosnými chorobami, sa pravdepodobne dá nakaziť sexuálnym stykom, a teda čím je muž promiskuitnejší, tým má väčšiu šancu ochorieť.
Po tom, ako sa zistilo, že vredy nespôsobuje stres, ale helikobakter, a najmä po tom, ako sa začala vyrábať vakcína proti ľudským papilomavírusom spôsobujúcim rakovinu krčka maternice, táto správa už možno mnohým neznie príliš prekvapivo. 
Na Slovensku sa môžu dievčatá a ženy zaočkovať vakcínou už tretí rok. Napriek euroiniciatívam, akciám a petíciám vyhlasujúcim neľútostný boj proti rakovine krčka maternice, ktorú podpisom podporilo nielen mnoho známych žien, ale i 80 poslancov NR SR naprieč celým politickým spektrom, aj napriek klesajúcej cene je to stále dosť drahá záležitosť. Nemôže si ju dovoliť každá žena, pretože si ju musí plne hradiť z vlastného vrecka. Len v istých vekových kategóriách časť sumy hradia niektoré zdravotné poisťovne. A to aj napriek tomu, že rakovina krčka maternice je treťou najčastejšou príčinou smrti mladých žien vo veku od 15 do 45 rokov. 
Keď som si prečítala správu o objavení spojitosti medzi infekciou a rakovinou prostaty, nevdojak som si spomenula na starší, veľmi vtipný feministický text, v ktorom autorka špiritizovala nad tým, ako by vyzeral svet, keby mali menštruáciu muži. Okrem iného by boli vložky plne hradené poisťovňou či rovno zo štátneho rozpočtu. 
Na vakcínu proti rakovine prostaty si ešte asi počkáme dlho, aby sme sa presvedčili, či budú poisťovne k mužom chápavejšie, alebo feministky zase len zveličovali. Inak, jedna vakcína na obidve rakoviny je dostupná odjakživa a zadarmo. Volá sa zdržanlivosť. 
www.inland.sk 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite