Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popoluška nie je sivá

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Príbeh Macy Gray je ako z klasickej americkej rozprávky. Rodáčka z mesta Canton v štáte Ohio pôvodne nechcela byť speváčkou, pretože sa vraj od puberty hanbila za svoj „škrípajúci“ hlas.

Hoci absolvovala sedem rokov klasického klavíra, na univerzite v Kalifornii študovala niečo celkom iné. A nebyť náhody, že nahrala a naspievala pesničku pre svojho kamaráta, pričom si jej výnimočný hlas, pripomínajúci Billie Holliday a Arethu Franklin v jednom, všimli miestni hudobníci, asi by sa ňou ani nestala. Nasledovalo spievanie po baroch, nahrávanie prvých demoverzií a začiatok speváckej kariéry, komplikovaný okrem iného aj rozvodom a starostlivosťou o tri deti. Nakoniec však v roku 1999 vyšiel u firmy Epic debutový album On How Life Is, na ktorom bol aj cenami ovešaný hit I Try. Od tých čias nahrala Macy tri ďalšie albumy, aj keď jej cestu do hitparád komplikovalo to, že nebola celkom žánrovo zaraditeľná a oscilovala medzi soulom, r´n´b, hip-hopom a popom. Ako naznačoval aj názov jej tretieho albumu, mala problémy byť sama sebou.
Zdá sa však, že nakoniec sa tohto problému zbavila. Návštevníci štvrtkového koncertu v bratislavskej Inchebe sa dočkali suverénnej dámy, ktorá okrem skvelého hlasového fondu ukázala aj zabávačský talent a schopnosť komunikovať s publikom. Kapelu tvorili u nás neznámi štúdioví hráči, ktorí solídnym muzikantským výkonom robili „krovie" nie jednému, ale až trom hlasom, pretože dve sprievodné vokalistky za Macy vôbec nezaostávali. Koncert odštartovala pesnička Ghetto Love z najnovšieho albumu Big z roku 2007, ale okrem noviniek zneli aj osvedčené hity ako Sweet Baby, Sexual Revolution, Do Something či When I See You. Z nového albumu pobavila hiphopovo ladená Treat Me Like Your Money, kde rap will.i.ama z Black Eyed Peas pohotovo zaspieval gitarista. Ešte zaujímavejšie bolo javiskové stvárnenie videoklipu k politicky angažovanej piesni Everybody. Podobne ako v klipe, aj na javisku sa objavil človek, ktorý postupne odhadzoval veľkoplošné papiere s kúskami textu vrátane výzvy v slovenčine: „Kričte!". A diváci naozaj poslušne a nadšene kričali, dupali, mávali rukami a tancovali. Málokto však tušil, že ide v podstate o ponášku na staručké video Boba Dylana z konca 60. rokov k pesničke Subterranean Homesick Blues.
Najväčší potlesk si však Macy vyslúžila za dve piesne – jednak za geniálnu cover-verziu skladby Creep od Radiohead a, samozrejme, za najslávnejší song I Try, ktorý dala ako predĺžený prídavok aj so smutnosmiešnym poučením do života o veciach lásky. Bratislavia ťa má od včera rada, Popoluška!

Macy Gray, Incheba, Bratislava, 27.8.2009
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite