Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

New York Petra Breinera

.časopis .osobnosti

Niekedy až žasnem, čo všetko niektoré krajiny vydržia a nielen, že sa nerozpadnú, ale fungujú, niektoré dokonca celkom dobre. Nehovorím o Slovensku, ktoré, len čo sa vymanilo z komunistického teroru, ocitlo sa v terore nacionálno-socialistickom. Hovorím o USA, ktoré terorizuje všelikto, od skutočných teroristov cez kresťanských evangelistov, scientológov, právnikov a politických korektníkov až po odbory a zatiaľ to vydržali.

O tom, ako americké odbory terorizujú orchestre, som už písal. Je to maličkosť oproti tomu, ako terorizujú iné odvetvia. Vezmime si trebárs vzdelávanie. Štát New York má 89 000 učiteľov, ktorých ochraňuje odborová organizácia UFT tak dôkladne, že tým poškodzuje celý systém a zaručuje, že sa deťom nedostane kvalitné vzdelanie. To je odborom jedno, tie predsa majú chrániť učiteľov. Podľa poslednej zmluvy majú učitelia nielen nárok na plat, prázdniny, voľno na prípravu, doživotnú záruku zamestnania už po troch rokoch práce a je nemožné ich hodnotiť či nedajbože prepustiť, dokonca aj pri prečinoch ako absolútna neschopnosť, fyzické násilie na študentoch či systematické omdlievanie počas vyučovania zapríčinené opilosťou.

V prípade, že sa niečoho takého dopustia, nastupuje odborárska arbitrácia. Učiteľ síce neučí, ale dostáva plat a čaká, kým jeho prípad posúdi arbiter. Samozrejme, za pomoci právnikov. Posúdenie prípadu trvá dva až päť rokov, čo je mnohonásobne dlhšie ako priemerné posudzovanie kriminálnych prípadov americkými súdmi. Rozhodovanie o nekompetentnosti učiteľky, ktorej študenti dosahovali čoraz horšie výsledky úplne vo všetkom, až kým sa nezistilo, že učiteľka je takmer negramotná, trvá už teraz dvakrát dlhšie ako súd s O.J. Simpsonom a koniec je v nedohľadne.

Školy a štátna administrácia majú odbormi zakázané posudzovať učiteľov na základe výsledkov ich študentov a podľa odborov je 98,4 percenta učiteľov veľmi dobrých až výborných, akurát chúdence deti sú úplne blbé.

Suspendovaní učitelia – násilníci, negramotní, alkoholici, chodia každý deň do práce. Sedia vo vyhradenej miestnosti a nerobia nič. Cez prázdniny, samozrejme, nechodia nikam. Ich platy sú často nad 100 000 dolárov ročne. Momentálne je v New Yorku takýchto učiteľov v “rubber rooms” (gumených miestnostiach) okolo dvetisíc. Skúste si vypočítať, o koľko peňazí pripravujú odbory newyorský Board of Education. K tomu pridajte náklady na arbitrov, právnikov, zastupujúcich učiteľov a škody na vyučovacom procese. A napriek niekoľkoročným arbitráciám (alebo vďaka nim?) prepustený ešte nebol nikto, dokonca aj učitelia, ktorí boli uznaní vinnými, dostali akurát pokutu a buď učia ďalej, alebo vykonávajú nejakú gumenú prácu.

Obama síce sľuboval, že sa učitelia začnú posudzovať podľa výsledkov, ale vypískali ho za to. A keďže UFT patria medzi jeho najväčších podporovateľov vo volebnej kampani...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite