Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Nie je nič horšie, ako meniť raňajšie rituály. Aspoň pre mňa nie. Keď mi niekto alebo niečo naruší môj obvyklý sled prebúdzacích, hygienických a raňajkovacích rutín, mám rozhasené nielen ráno, ale hneď celý deň.

Občas si ten raňajší rituál dokážem nabúrať aj sama, takže potom nemám na koho nadávať, iba ak na seba. Prípadne na médiá, pretože tie k ránu neodmysliteľne patria.
Kedysi to boli noviny, rádio, televízia, ktoré nám sprostredovali prvý ranný kontakt s vonkajším svetom. Potom k nám vtrhol internet, mobily a technológie vôbec. Podľa denníka New York Times sa celkom zmenili americké raňajšie rituály najmä u detí. Skôr, ako vstanú z postele, už posielajú SMS, twitujú, mailujú. Zatiaľ čo kedysi sa ranné rodinné spory točili okolo kúpeľne či novín, dnes sa vraj vedú pre počítač.
Istý pán Gude, inštruktor z Michiganskej univerzity, používa dokonca SMS namiesto budíka. Jeho dvaja synovia vraj vždy zareagujú a odošlú odpoveď. Keď si predstavím, koľkokrát ma musela mama prísť zobudiť, pokiaľ som sa konečne prebrala, zdá sa mi toto riešenie neobyčajne rafinované. Rozmýšľam čím to je, že SMS-ka, trebárs aj od rodiča či priateľa, preberie rýchlejšie ako pohladenie alebo strhnutie periny.
Asi to bude v tom, že do nášho súkromia vrazí niečo z vonkajšieho sveta, čo nemusí byť priateľské a naše inštinkty nás okamžite naštartujú.
Aj tak dávam prednosť tradičným metódam budenia. Pokiaľ ma nik nenaháňa,
nezapnem si počítač ani za svet. Stvrdla by som pri ňom v pyžame, hladná a neumytá, až niekedy do obeda. Už pred rokmi som vypustila z raňajších rituálov aj televíziu. Istý čas som experimentovala s preladením rádia na verejnoprávnu stanicu, to ma však tak spomaľovalo, že som chodila neskoro do roboty. Toto leto som si prestala púšťať rádio úplne. Rozmýšľam o kúpe psa. O katastrofách a kuriozitách toho veľa nepovie, ráno však budí spoľahlivo a človek sa od neho rýchlo dozvie to najpodstatnejšie nielen o počasí, ale aj o životných prioritách.

www.inland.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite