Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Prímorská atmosféra sa derie cez okno do auta už z diaľnice. Pol hodiny jazdy z Manhattanu a ste na párhodinovej dovolenke – v Sheepshead Bay. Je to trochu ako ísť na Slovnaft, a tam si na ramene Dunaja pri čerstvom zubáčovi na chvíľu povoliť kravatu. V tráve o kúsok ďalej sa váľajú odpadky a voda v rieke zľahka smrdí, ale je to lepšie ako asfalt v meste rozpálený na päťdesiat stupňov.

Pri vedľajšom stole sedí černošská rodinka. Dedo v bielej košeli, preťatej na oboch stranách trakmi, vnuk v sivej vestičke a s presne poukladanými kučerami na štýl moderného speváka Andreho 3000. Obe ženy, vyzerajú ako dcéry deda, a matka a teta chalana, sú oblečené ako na nedeľnú omšu a prstami vylupujú krevety z pancierov. Cítila by som sa vďaka nim ako v Louisiane, nebyť hlučného dlhého stola za nami a  čašníčky, ktorá nás uvítala po rusky.

Áno, je tu skôr ako na ruskej riviére. Atmosféra z Čechovovej Dámy so psíkom, verzia pre 21. storočie. Vonku na promenáde korzujú v podvečernom slnku miestni. V hlúčikoch postávajú sporo odeté dievčatá a po nich poškuľujú mladíci, nacenganí teplom a tým, čo majú ukryté v papierových vreckách, z ktorých si podchvíľou uhýbajú. Vo vzduchu cítiť ryby, upečené na turecký spôsob, voňavo opálené pokožky domácich a sexuálnu energiu tých, čo hľadajú nočnú zábavu, tak ako v každom felliniovskom prímorskom letovisku. Sezóna sa o chíľu skončí, netreba otáľať.

V New Yorku to platí obzvlášť, tu je aj jedna noc dlhý čas: za jednu noc sa ľudia stihnú zamilovať, prežiť vzťah, pohádať sa, v hneve sa rozísť a ešte rozchod nadránom preriešiť s kamarátmi, napríklad v promenádnej krčme U Sweika. Klin sa vybíja klinom.

Miesto je Brooklyn, ale nie ten tradičný, zaplavený identickými hnedými domčekmi, pomedzi, ponad a popod ktoré celé dni vyzváňa metro. Nie je to ani klasická plážová časť Coney Island s varenikmi a dlhým dreveným mólom, ktoré každý pozná z filmov. Toto je Brooklyn, kde parkujú loďky, čo lovia plody mora a kde sa decká preháňajú na vodných skútroch. Len mix je taký ako vždy: St. Louis, Krym, Vltava, Rimini aj Košariská dohromady.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite