Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

.časopis .médiá

24. 08. 2009 – 30. 08. 2009 (35. týždeň)

Rekviem (psycholog. dráma, SRN, 2006)
Dvojka, Pondelok, 22:20
Film rozpráva o mladej žene, ktorá sa napriek chorobe a predsudkom okolia túži osamostatniť, študovať a získať vytúženú slobodu. Prísna katolícka výchova chladnej matky a citlivého, no slabého otca Michaele pre ťažkú formu epilepsie nikdy nedovolila opustiť malý svet, v ktorom ju rodina chránila i väznila. Teraz však má 21 rokov a bola prijatá na univerzitu. Otvorí sa jej nový svet. Odmieta si pripustiť, že by jej ho čokoľvek mohlo vziať a preto ignoruje aj čoraz ťažšie záchvaty... Mladá divadelná herečka Sandra Huller získala za svoj debut Strieborného medveďa za ženský herecký výkon na MFF Berlinale, Cenu FIPRESCI, filmu udelili päť národných cien German Film Award.

Voda (dráma, Kanada/India, 2005)
Dvojka, Utorok, 22:05
India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža a čaká v dome svojich rodičov, kým nebude plnoletá. Manžel však zomiera a dievča sa tak stáva vo svojich ôsmich rokoch vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami, ktoré po smrti svojich mužov klesajú na to najnižšie miesto v indickom spoločenskom rebríčku. Prítomnosť dieťaťa sa odrazí na životoch ostatných obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy... Romantická dráma o boji s indickými tradíciami.


Prípad Mahowny (krimitriler, Kanada/VB, 2003)
ČT2, Streda, 00:55
Každý človek má tri životy: verejný, súkromný a tajný. Tajný život Dana Mahownyho, poriadneho a skromného úradníka jednej torontskej banky, vyšiel najavo začiatkom 80. rokov minulého storočia, keď bol zatknutý a obvinený z defraudácie. Jeho pozícia v banke bola natoľko pevná, jeho správanie také bezúhonné, že už len pomyslenie na niečo podobné bol absolútny nezmysel. A predsa suma, o ktorú banka prišla, vyrazila každému dych. Rovnako šokujúce bolo aj zistenie, že všetky peniaze, do posledného dolára, pohltil hazard. Režisér Richard Kwietnowski nakrútil prípad najväčšieho bankového podvodu v kanadskej histórii.


Korytnačky môžu lietať (dráma, Irán/Franc./Irak, 2004)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Všetky vojny a násilia prinášajú smrť, utrpenie a ničia budúcnosť. Kdekoľvek sa na sebe ľudia dopúšťajú násilia, sú vždy okolo bezmocní svedkovia a obete zároveň – deti. Ich príbehy médiá nezaznamenajú, z bombardérov a tankov nie sú vidieť. Film iránskeho režiséra Bahmana Ghobadího bol nakrútený v autentickom prostredí kurdského utečeneckého tábora. Režisér, sám kurdského pôvodu, sa ho rozhodol nakrútiť, keď sa stal svedkom otrasných detských osudov, čo za sebou zanechali posledné konflikty. Snímku, ktorá je prvým irackým filmom po páde Saddáma Husajna, videli diváci na 80 filmových festivaloch po celom svete.

Kára plná bolesti
(televízny, Československo, 1985)
Dvojka, Piatok, 22:05
Slovenský prozaik Ján Papp patrí k významným predstaviteľom našej literatúry. Poetickosť jeho autorskej tvorby prehlbuje a emocionálne napĺňa príbehy so závažným etickým posolstvom a spoločenskou rezonanciou. Témy jeho diel sa orientujú na osudy ľudí v neľahkých, často krutých životných podmienkach, ktoré však presvetľuje schopnosť človeka cítiť a milovať. Pappova prvotina Kára plná bolesti, ktorá sa stala inšpiráciou pre televízny film režiséra Stanislava Párnického, je dramatickým príbehom dvoch chudobných mládencov na slovenskej dedine v období 2. svetovej vojny, keď sa zápas o prežitie stáva najťažšou skúškou charakteru i ľudského hrdinstva.

Keby som mal pušku
(vojnová dráma, Československo, 1971)
Jednotka, Sobota, 15:25
Film, ktorý vznikol podľa literárnej predlohy Milana Ferka, rozpráva o vojnových časoch z pohľadu detských hrdinov. Na pozadí udalostí na Slovensku medzi vypuknutím Slovenského národného povstania a oslobodením sledujeme osudy malých hrdinov s ich detskými starosťami i radosťami. Stávame sa svedkami ich objavovania okolitého sveta, sexuality, komentovania ľudí a udalostí a v neposlednom rade i túžby po dospelosti, ktorú v tomto prípade, paradoxne, predstavuje puška. Snímka patrí do Zlatého fondu Slovenskej kinematografie a zaslúžili sa o to okrem režiséra Štefana Uhra aj kameraman Stanislav Szomolányi, hudobný skladateľ Iľja Zeljenka a  strihač Maximilián Remeň.

Zvony pre bosých (vojnová dráma, Československo, 1965)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Dramatický príbeh režiséra Stanislava Barabáša z obdobia Slovenského národného povstania vznikol v uvoľnenej atmosfére šesťdesiatych rokov. Dvaja partizáni sa po bojovej akcii v zasnežených slovenských horách vracajú k svojej skupine a vedú so sebou mladého nemeckého vojaka. Uprostred beznádejne pustej prírody sa ocitnú ľudia z dvoch nepriateľských táborov: kým partizáni strácajú kontakt s jednotkou, Nemec stráca nádej, že sa mu podarí vyviaznuť z tejto zložitej situácie. Predstavitelia znepriatelených vojsk nadväzujú v neľudských časoch 2. svetovej vojny ľudský kontakt a pociťujú tak kúsok nádeje a sily.

.tip .týždňa

Revízori (triler, Maďarsko, 2003)
ČT2, Pondelok, 23:40
V budapeštianskom metre sa odohráva dej  filmu, nakrúteného v rýchlom tempe, ktorý zachytáva každodennú prácu vzájomne súťažiacich revízorov a nimi kontrolovaných pasažierov. V popredí zostáva príbeh mladíka Bulcsú, ktorý v temnote metra hľadá únik pred vonkajším svetom. Je šéfom trochu bizarnej a nesúrodej skupiny, ktorá nezvádza len boj s čiernymi pasažiermi – v metre „operuje“ tajomná postava v kapucni, ktorá strháva nevinných pod prichádzajúci vlak. Alegoricky ladená snímka je dielom debutujúceho maďarského Američana Nimróda Antala. Miestami sa v nej objavuje akési lynchovské balansovanie na hrane sna a skutočnosti, na okraji reality a fantázie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite