Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Abdal je doma
Abdal Bassit Alí al-Migráhí sa bezpečne dopravil lietadlom do svojho cieľa – na rozdiel od 259 cestujúcich z dopravného lietadla spoločnosti Pan Am, letu číslo 103, ktoré jeho bomba zrazila v roku 1988 k zemi nad škótskym mestom Lockerbie. Okrem nich vtedy zahynulo ešte ďalších 11 ľudí na zemi. Z počtu obetí tvorili väčšinu Američania.
Abdala Bassita Alího al-Migráhího v roku 2001 odsúdili za tento atentát a udelili mu doživotný trest, ktorý si mal odpykať v Škótsku, teraz ho však prepustili. Škótsko tento nezvyčajný krok ospravedlňuje „humanitárnymi dôvodmi“, pretože odsúdený trpí rakovinou prostaty a podľa vyjadrení lekárov mu zostávajú najviac tri mesiace života. Ani vo Veľkej Británii, ani v Spojených štátoch amerických však šok utrpený nad Lockerbie ešte nedoznel a nielen príbuzní obetí vyjadrujú pohoršenie. Mnohí sa pýtajú, kde je spravodlivosť pre obete a prečo nebola situácia usvedčeného atentátnika riešená inak – humánnejšie, no prísne. Vari je každý odsúdený zločinec ku koncu života prepustený? Biely dom vydal vyhlásenie, v ktorom kritizoval rozhodnutie škótskych úradov, a britská vláda sa vyjadrila, že o prepustení atentátnika rozhodovali sami Škóti.
Ešte spornejšie vyznel príchod muža, ktorý sa k atentátu nikdy nepriznal, do vlasti. Líbya ho uvítala ako hrdinu. Podľa korešpondenta BBC v krajine, kde je voľný pohyb osôb značne obmedzený, nemožno organizovať uvítania na letiskovej ploche len tak, bez súhlasu zhora. A tak je zrejmé, že príchod al-Migráhího vítala Líbya oficiálne – dokonca sa s ním stretol syn Muammara Kaddáfího, ktorý sa na adresu Škótska vyjadril takto: „Chcel by som sa poďakovať škótskej vláde za jej odvážne rozhodnutie a porozumenie voči situácii človeka,“ vyhlásil a dodal, že sa objavilo množstvo nových dôkazov, ktoré dokazujú, že al-Migráhí je v skutočnosti nevinný. BBC zároveň informovala, že podľa jej zdroja je al-Migráhí vzdialeným príbuzným samotného plukovníka Kaddáfího, čo vysvetľuje, prečo sa líder Líbye v jeho prípade osobne angažoval.
Škótsko je v nepríjemnej situácii, ale ani Líbya jednoznačne netriumfuje. Muammar Kaddáfí sa časom dopracoval k akej-takej medzinárodnej akceptácii a po štyridsiatich rokoch jeho vlády, ktoré uplynú v septembri, sa chce vyhnúť škandálom, ktoré by jeho krajinu opäť uvrhli do nemilosti.
.mg

Výbuch na Sibíri

V piatok sa na miesto výbuchu hydroelektrárne, ktorý má zatiaľ najmenej 26 obetí, prišiel pozrieť ruský premiér Vladimír Putin. Až 49 osôb bolo v tom čase stále nezvestných a ich prežitie sa neočakávalo. Príčina výbuchu nebola jasne určená, Putin však dôrazne hovoril o potrebe lepšieho zabezpečenia a o slabej disciplíne pri zaobchádzaní s technikou v Rusku.
.mg

Konzum podľa Blaira

Musíme sa zmeniť, ale nemôžeme ľuďom zakázať, aby vlastnili autá, povedal v Pekingu Tony Blair, ktorý predsedal skupine s názvom Climate Group. V Číne má podľa jej správy za 10 rokov pribudnúť 150 miliónov áut a krajina bude produkovať až 20 percent výfukových emisií vo svete. Cieľom však nemá byť obmedzovanie vlastníctva, ale najmä zmena technológií, tvrdí Blair.
.jd

Biskupská návšteva

Delegácia amerických katolíckych biskupov navštívila komunistickú Kubu. Ojedinelá návšteva vyzývala na porozumenie a pokojný prechod od komunistického režimu. „Obidve naše vlády by mali načúvať svojim lepším anjelom, a ukončiť tak 50 rokov nepriateľstva,“ zaznelo vo vyhlásení predstaviteľov cirkvi, ktorá je považovaná za vplyvného zástancu demokracie.  
.jd

Krvavý Irak

Irak sa po stiahnutí amerických vojsk z miest a odchode Britov opäť mení na bojisko. Minulý týždeň v Bagdade počas viacerých útokov za jediný deň zahynulo 100 a zranených bolo ďalších 500 civilov. Útoky sa zameriavajú na vládne a policajné budovy. Pozorovatelia očakávajú postupné zhoršenie bezpečnostnej situácie, iracké voľby by sa mali konať v januári 2010.
.jd
 
Oddĺženie

V USA sa rozbieha reforma trhu s kreditkami. Kartové spoločnosti už nebudú môcť svojvoľne meniť klientom úroky na kartách. O každej zmene zmluvy musia klienta informovať 45 dní vopred a klient bude môcť zmeny odmietnuť. Predlžuje sa lehota splatnosti dlhu a ďalšie zmeny nastanú od budúceho februára: karty pre mladých do 21 rokov budú vydávané len s limitom. Ktovie, či sa podarí reformovať aj rozšafné pôžičkové návyky Američanov.
.jr


Angela Merkel/
Časopis Forbes zverejnil rebríček najvplyvnejších žien a nemecká kancelárka obsadila prvú priečku. V prvej desiatke je inak šesť Američaniek a väčšinou ide o ženy z biznisu. Kým Condoleezza Rice bola kedysi pre Forbes jednotkou, jej nástupkyňa Hillary je na 36. mieste.

Václav Klaus/
Onedlho vyjde nová kniha českého prezidenta, ktorej témou je opäť globálne otepľovanie. Prvá kniha s týmto námetom sa volala Modrá, nikoli zelená planeta, tentoraz nás čaká titul Modrá planeta v ohrožení. Aktivisti, pozor na nervy!
 
Robert Novak/
Americký novinár, ktorého volali posledný čestný muž vo Washingtone alebo princ temnoty, zomrel minulý týždeň vo veku 78 rokov. Založením konzervatívec a súčasne kritik obidvoch strán Novak bol podľa slov Economistu vo Washingtone „inštitúciou“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite