Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Turský odchádza, SNS zostáva
Premiér Robert Fico odvolal ďalšieho ministra životného prostredia zo SNS. Po Jaroslavovi Izákovi a Jánovi Chrbetovi bude musieť odísť aj Viliam Turský. „Dôvodom je opakovane preukázateľná nespôsobilosť nominantov SNS zvládnuť rozhodovacie procesy v rámci rezortu,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Fico. Premiér sa zároveň rozhodol svojho koaličného partnera úplne potupiť a oznámil, že na ministerské kreslo dosadí svojho nominanta napriek tomu, že podľa koaličnej zmluvy tento post patrí Slotovej strane. Bezprostrednou rozbuškou pre Turského odvolanie bol tender na likvidáciu popolčeka. Tender vyhlásil Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý spadá pod rezort životného prostredia a zvíťazila v ňom firma, ktorá mala za odstraňovanie popolčeka zinkasovať 85 miliónov eur. V tendri pritom neuspela spoločnosť, ktorá ponúkala cenu nižšiu o 27 miliónov eur. Podľa medializovaných informácií sa pri vyhlasovaní tendra angažoval Pavol Tehlár, ktorý je považovaný za človeka blízkeho predsedovi SNS.
Napriek nevídanej potupe inokedy veľkohubí nacionalisti poslušne zrazili opätky a na Ficov krok reagovali vyhlásením, že aj naďalej ostávajú vo vládnej koalícii. Slota síce povedal, že keby to bolo iba na ňom, z vlády odídu, no vedenie strany rozhodlo, že pre „zachovanie stability štátu“ v nej zatiaľ ostanú. Napriek tomu, že premiérov krok považujú za zásadné a účelové porušenie koaličnej dohody. Predseda SNS sa zmohol len na nejasné zastrájanie, že od Fica budú žiadať akési kompenzácie. Na to dostal okamžitú odpoveď. Fico sa nielenže odmietol o akýchkoľvek kompenzáciach čo i len baviť, ale ešte pritvrdil. Nový minister bude podľa neho musieť v rezorte vymeniť veľa ľudí, najmä takých, ako je Pavol Tehlár. Tiež bude musieť zrušiť kontroverzné zmluvy. „Nové vedenie rezortu urýchlene pristúpi k potrebným právnym krokom vedúcim k zrušeniu, respektíve jednostrannému vypovedaniu kontroverzných zmlúv,“ vyhlásil Fico.
Krok Roberta Fica vyzerá na prvý pohľad záslužne a odobratie lukratívneho rezortu životného prostredia ľudom zo SNS je skutočne dobrým rozhodnutím. Netreba však zabúdať na to najpodstatnejšie. Týchto ľudí do vlády pozval on osobne a umožnil im tak permanentné tendrové dožinky. Tých sa teraz nechcú za žiadnu cenu vzdať.
.jm

Harabinova zmena

Jeden z najväčších odporcov Špeciálneho súdu, Štefan Harabin, bude posudzovať rozsudky jeho nástupcu, Špecializovaného trestného súdu. Harabin zmenil zloženie dovolacieho senátu, ktorý rozhoduje o dovolaniach, ktoré sú mimoriadnym opravným prostriedkom voči rozsudkom tohto súdu. Seba do senátu nominoval namiesto bývalého šéfa Najvyššieho súdu Milana Karabina.
.jm

Bude lepšie

Štátny tajomník ministerstva práce Peter Sika oznámil, že minimálna mzda by mala byť od budúceho roka o štyri percentá vyššia. Odbory chceli zvýšenie o osem percent, zamestnávatelia zvyšovať nechceli vôbec. Zlatá stredná cesta môže viesť podľa analytikov k zväčšeniu podielu sivej ekonomiky a k nárastu nezamestnanosti. Ale my vieme svoje: je dobre a bude ešte lepšie.
.tg

Nové čísla

Agentúra Focus skúmala preferencie politických strán. Podľa agentúry by nové zoskupenie okolo Bélu Bugára Most-Híd volilo 5,2 percenta respondentov a dostalo by sa tak do parlamentu. SMK by získala 6,3 percenta, na čo Pál Csáky zareagoval otázkou, kto platil prieskum. Smer klesol tiež, ale Robert Fico sa verejne nespýtal nič. Veď 38 percent nie je až také zlé. Teda pre neho.
.tg

Titul

Akreditačná komisia rozhodla, že titul univerzita si zaslúži šesť inštitúcií: Univerzita veterinárneho lekárstva, Slovenská technická univerzita, Univerzita Komenského, Technická univerzita vo Zvolene, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika. Dvadsať škôl zaradili hodnotitelia do kategórie vysokých škôl a jednej priznali titul odborná vysoká škola.
.tg

Vyššie dane na alkohol

Ján Počiatek plní hrozby, ktoré sľuboval výrobcom alkoholu. Presadil zvýšenie spotrebnej dane z liehu. Za hektoliter čistého alkoholu stúpne daň z 939 na 1080 eur.  Liter pálenky tak bude stáť o 66 centov viac. Víno sa zdaňovať nebude, tak ako to bolo doteraz. Za vinárov vybojoval nulovú daň minister pôdohospodárstva Stanislav Becík argumentmi o ich ťažkej situácii. Pivári zdaňovaní sú, ale vyššie dane ich nepostihnú.
.jr

Stanislav Becík
Minister pôdohospodárstva prežíva čudné leto. Z vedenia HZDS skoro každý deň presakujú informácie o jeho skorom odvolaní, pretože vraj nedostatočne háji stranícke záujmy.  Minister sa však tvári, že sa nič nedeje a chystá dožinkový veniec pre premiéra Fica.

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál sa nevzdáva: odvolal sa proti pokarhaniu, ktoré dostal od Obvodného úradu Bratislava za porušenie verejného poriadku počas demonštrácie za ľudské práva v Číne, ktorá sa konala 18. júna na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Sme napätí. Robert Fico
Premiér Robert Fico sa pri zdôvodňovaní, prečo Slovensko zatrhlo maďarskému prezidentovi zúčastniť sa odhalenia sochy sv. Štefana, odvolal aj na výročie augustovej okupácie. Pikantné z úst prednovembrového člena zločineckej organizácie s názvom komunistická strana.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite