Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vítkov

.tomáš Gális .časopis .týždeň vo svete

Pred štyrmi mesiacmi sa v severomoravskom Vítkove stala strašná vec. Neznámi útočníci vhodili do domu, kde bývala deväťčlenná rómska rodina, tri zápalné fľaše. Najhoršie skončila dvojročná Natálka, ktorá utrpela popáleniny druhého a tretieho stupňa na osemdesiatich percentách tela.

Po štyroch mesiacoch a vypočutí šiestich stoviek ľudí si minulý týždeň polícia pripísala na konto zatiaľ čiastočný úspech: zadržala dvanásť ľudí (deväť mužov a tri ženy), z ktorých nakoniec obvinila štyroch mužov vo veku okolo 25 rokov z pokusu o vraždu s rasovým motívom. Podľa námestníka riaditeľa severomoravskej kriminálnej polície išlo o najväčší úder českej polície proti priaznivcom extrémistických hnutí. 
Niektorí z obvinených sa k svojmu činu priznali, ale ako informovali policajti, prejavili len malú dávku ľútosti nad svojím činom. Poškodenú rodinu si vraj vybrali náhodne. 
Reakcia politikov i verejnosti na útok bola rýchla. Vláda na druhý deň ohlásila prijatie opatrení, ktorými chce štát bojovať proti extrémizmu, podobne sa vyjadril aj eurokomisár Špidla. Vedenie mestečka vyhlásilo verejnú zbierku na podporu rodiny a útok odsúdilo množstvo osobností verejného života vrátane prezidenta republiky. „Som zdesený surovým, odporným zločinom, ktorý sa tu stal. Čo za ľudia môžu chcieť upáliť malé dieťa? Tento ohavný čin musí byť vyšetrený a tvrdo potrestaný,“ odkázal Klaus. 
V máji zase oslovili Hospodářské noviny ombudsmana Otakara Motejla. Na slová redaktora „človek vášho postavenia nesmie podliehať emóciám, ale keď ste sa dozvedeli o útoku zápalnými fľašami na rómsku rodinu vo Vítkove, asi vás to chladným nenechalo“, reagoval: „Vy ste sa zbláznili, to nemohlo nechať chladným ani najsurovšieho človeka! Upokojil som sa až vo chvíli, keď sa začali ozývať slušní ľudia, ktorí vystúpili zo svojich uzamknutých domovov a nahlas a verejne vyjadrovali svoj nesúhlas. Cením si ich o to viac, že tak urobili s rizikom, že budú naháňaní za to, že sa zastali slabšieho človeka. To, čo sa vo Vítkove stalo, je vlastne koniec príbehu, ktorý sa začal odvíjať pred tromi-štyrmi rokmi, kedy niektoré mestá vyhlásili nulovú toleranciu voči Rómom. Vtedy ich predstavitelia veľmi brutálnym spôsobom riešili to, čo mali podniknúť dávno predtým ďaleko prijateľnejšími metódami. Tým si nielen Chomutov, Ústí nad Labem, Litvínov alebo Vsetín, ale i celá spoločnosť zavarila na dnešné veľké problémy.“
Rozmýšľam, či na Slovensku žije politik, sudca či ombudsman, ktorý si to uvedomuje. Ak áno, zatiaľ ho nepočuť. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite