Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Polytika po polsku
Poľský premiér Donald Tusk sa pripravuje na prezidentské voľby. Tie sa budú konať na budúci rok a Tusk by chcel súčasnému prezidentovi Lechovi Kaczynskému vrátiť prekvapujúcu prehru spred piatich rokov. Platforma sa vtedy chystala vládnuť z obidvoch palácov, prezidentského aj premiérskeho, nakoniec jej však museli stačiť opozičné lavice v parlamente a bratia Kaczynskí Tuska porazili 2:0. Odvtedy sa však veľa zmenilo, PiS prehrala s PO dvoje národné voľby a od Kaczynkých odišlo viacero rešpektovaných politikov s vlastným názorom. PO dnes pokojne vládne (kritici tvrdia, že nevládne) a Tusk si užíva 50-percentnú popularitu. 
Ideálny čas na úvahy o prezidentskej kandidatúre. Ako však zistil denník Rzeczpospolita, Tuck nemieni rezignovať na žiadny post a do kampane vstúpi ako premiér. Podľa denníka premiérova kampaň zrejme odštartuje na sneme Občianskej platformy, kde bude opäť kandidovať na predsedu a ako predseda najsilnejšej strany a premiér krajiny sa bude usilovať o dobytie prezidentského paláca. 
Na zistenia Rzeczpospolitej reagovali politológovia aj hlavná opozičná strana Právo a spravodlivosť. Kým politológovia upozornili, že kumulovanie funkcií by sa stalo témou kampane, prezidentov brat Jaroslaw Kaczynski nahlas uvažoval, že proti Tuskovi nemusí kandidovať jeho dvojča Lech: „Je celkom možné, že svojho kandidáta navrhne sám prezident. Neutrálneho, nadstraníckeho a s veľkou autoritou,“ povedal pre denník Gazeta Polska.
Kaczynski teda mení zbrane: poučením z eurovolieb je, že PO je príliš silná a PiS ju nedokáže sama poraziť. Musí teda zostaviť koalíciu a tú môžu tvoriť len relatívne blízka PSL a donedávna nepriateľ číslo jeden, postkomunistická SLD. Vyskúšať možnosti takejto divokej koalície možno len na prezidentských voľbách a zdá sa, že Kaczynski je pripravený aj na potrebné obety, napríklad v podobe brata Lecha. Je možné, že by takáto „dzurindovská“ politika spájania slabých mohla doviesť Kaczynského opäť k moci? Ťažko povedať, zdá sa však, že bratia Kaczynskí ukazujú strednej Európe nový smer: najprv to bol populizmus a vláda s radikálnymi stranami, ktoré počas vládnutia dokázali zlikvidovať, teraz je to ochota spojiť sa aj s „diablom“, len aby sme sa dostali k moci. Z politiky sa vytrácajú ideové spory a redukuje sa len na boj o moc.
.jd
Ukázali viac
Keď Poliaci na fotomontáži prilepili nemeckej kancelárke k (cudzím) prsníkom bratov Kaczynských, bol škandál. Dnes je Angela Merkel na predvolebných plagátoch s impozantným výstrihom (vlastným). Plagát vraj bez súhlasu kancelárky dala vyrobiť jej stranícka kolegyňa Vera Lengsfeld – tá sa na ňom predvádza tiež. Slogan znie Ukážeme viac. Bolo to nutné?
.mg
Česko Čechom!
Sociálni demokrati tento škandál pod koberec asi tak rýchlo nezametú. Ich predseda Jiří Paroubek vyriekol, že firmy v Česku by nemali zamestnávať ľudí z iných kultúr, „lebo tu potom zostanú, naučia sa jazyk, majú deti a je z toho etnický problém“. Navyše znižujú cenu práce. Hovorkyňa strany Kateřina Blechová tvrdí, že šéfko to nemyslel zle, len sa bojí nezamestnanosti...
.mg
Stop mešitám
Švajčiari budú hlasovať o zákaze stavania mešít. Švajčiarska ľudová strana Christophera Blochera zhromaždila potrebných 100-tisíc hlasov a referendum o návrhhu na doplnenie ústavy vetou „stavba minaretov sa zakazuje“ prebehne koncom novembra. Ministerka zahraničných vecí Micheline Calmy-Reyová sa obáva dopadov referenda na bezpečnosť krajiny a terorizmu.
.jd, Res Claritatis
 
Pomoc. Pomoc!
Vladimír Putin podnikol cestu do Abcházska, odštiepeneckého gruzínskeho regiónu, ktorého predstaviteľom prisľúbil finančnú a vojenskú pomoc. EÚ je proti, pretože si „všimla, že premiér Ruskej federácie Vladimir Putin uskutočnil návštevu gruzínskeho regiónu Abcházsko bez predchádzajúceho súhlasu gruzínskych úradov”. Kremeľ chce dať na obranu regiónu 500 miliónov dolárov.
.tg
V Billovom tieni
Africká cesta americkej ministerky zahraničia prebehla v tieni jej exprezidentského manžela. Najmä spočiatku venovali médiá pozornosť najmä misii Billa Clintona v Severnej Kórei, kam šiel po zatknuté americké novinárky. Aj potom musela Hillary občanom Konga vysvetľovať, že nie je podstatné, čo si o vzťahoch ich vlasti a Číny myslí Bill, veď nie je ministrom. Miestne kultúrne zvyky si zrejme názor ženy veľmi nepovažujú.
.mg

Eunice Shriver/
Zomrela členka rodiny amerických Kennedyovcov. Eunice Shriver, sestra zavraždeného Johna Fitzgeralda Kennedyho, sa preslávila najmä priekopníckou prácou s hendikepovanými deťmi a stala sa zakladateľkou Špeciálnej olympiády pre mentálne postihnutých.

Hamíd Karzai/
V Afganistane rastie pred štvrtkovými prezidentskými voľbami násilie a útoky na políciu. Súčasný prezident, dosadený Američanmi, by ich mal podľa výskumu verejnej mienky vyhrať, no iba tesne. Ponúkol preto svojim dvom hlavným rivalom miesto vo vláde. 
Anders Fogh Rasmussen/
Nový generálny tajomník NATO navštívil Kosovo, kde sa stretol s prezidentom Sejdim a premiérom Thacim. Hodnotil reálnosť plánu znížiť na minimum počet mierových jednotiek NATO v krajine. V bývalej srbskej provincii pôsobí 13 800 vojakov KFOR.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite