Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

V Amerike je veľmi veľa literárnych časopisov: tradičné, (post)moderné, tlačené, online, zo západného pobrežia, ľavicové s prepojením na prestížne Ivy League univerzity…

Po nejakom čase sa človek začne orientovať, vyberie si svoj niche a svojich x plátkov, ktoré sleduje. Popri velikánoch, ako je The New Yorker s jednou poviedkou v každom čísle, stoja v popredí povedzme sanfranciský Zoetrope F. F. Coppolu, ľavý The Boston Review s populárnym držiteľom Pulitzera Junot Díazom ako editorom sekcie Próza, klasický The Paris Review alebo Harper’s. Je ich, samozrejme, omnoho viac, a ťažko z nich urobiť rebríček.
Svieže čítanie a chuť objavovať nové hlasy často prinášajú malé nezávislé časopisy, ktoré fungujú na dotáciách a hlavne na optimizme zakladateľov, ktorí sú (neplatenými) redaktormi, produkčnými, a prispievateľmi zároveň.  Trošku som sa obávala, čo s nimi narobí momentálna kríza, o to viac ma potešilo, keď som na facebooku videla novú aktivitu kalifornského Flatmancrooked. Vymysleli si projekt s názvom Launch (v preklade štart, spustenie). Cieľom Launchu je „naštartovať“ mladé talenty – redaktori Flatmancrooked vyberú každé štyri mesiace jedného autora, ktorého poviedky už v časopise vyšli, a teda poznajú jeho štýl a veria, že stojí za to podporiť ho v časoch, keď sú vydavateľstvá viac než opatrné. Mesiac nechajú na svojej stránke visieť autorove poviedky, a na stránku Launch zavesia jeho portrét a životopis. V závere „kampane“ zverejnia pripravovaný prebal a ukážku z autorovej novej, dosiaľ nepublikovanej poviedky, ktorá má vyjsť ako miniknižka, vhodná na cestu metrom, na lenivé popoludnie pri káve alebo do čias, keď je 15 dolárov za dvestostranový paperback mnoho. 
A teraz to najlepšie: čitatelia si môžu kúpiť podiely z každého projektu. Za 5 dolárov sa po prvé stanú akcionármi, po druhé dostanú autorom podpísaný exemplár knižky, a čo je hádam najviac cool – pomôžu niekomu naštartovať kariéru. Jednoducho sa z nich stanú skutoční bojovníci proti kríze.
Prvá autorka Launch projektu bude Emma Straub.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite