Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Novinky z Najvyššieho súdu
Na Najvyššom súde SR nezvolili ani jedného nového člena Sudcovskej rady. Noví členovia mali nahradiť nedávnych odídencov. Pôvodne deväťčlenná rada podľa denníka SME prišla o piatich členov krátko po tom, ako sa novým predsedom súdu stal Štefan Harabin
Jana Henčeková, Elena Berthotyová, Peter Paluda a Jozef Kandera sa vzdali členstva ešte začiatkom júla. Odišli vraj v snahe predísť napätiu medzi radou a predsedom súdu po nevyplatení schválených odmien sudcom či po niekoľkonásobnom zvolávaní rady pre ustavičné zmeny rozvrhu práce súdu bez akceptácie ich pripomienok. Podľa sudcov,     ktorí napísali svojim kolegom list, a v ňom ich varovali pred Štefanom Harabinom, „tlaky na rýchle prerokúvanie dôležitých zmien, predovšetkým rozvrhu práce bez splnenia predchádzajúcich podmienok a bez úcty k členom Sudcovskej rady, pokračovali.“ Ako uviedlo SME, z rady preto 22. júla vystúpila aj Zuzana Ďurišová a ako dôvod uviedla, že „nemieni spolupracovať na neopodstatnených zmenách rozvrhu práce“. Od jej odchodu nie je rada uznášaniaschopná. Bez prerokovania v rade nemôže predseda súdu prijať žiadne zásadné opatrenie.
Napriek tomu Harabin doterajšími zmenami napríklad dosiahol, že o odvolaniach voči Špecializovanému trestnému súdu nebudú rozhodovať len tri senáty, ktorých sudcovia prešli bezpečnostnými previerkami, ale všetci trestní sudcovia na súde. Všetci títo sudcovia budú mať podľa zákona nárok na príplatok zhruba 1 000 eur. „Všetky zmeny smerujú k reforme, ktorej cieľom je, aby obžalovaní z najzávažnejších zločinov neboli po chybách sudcov prepúšťaní na slobodu,“ tvrdil podľa SME minulý týždeň Harabin. Podľa neho „tieto zmeny nevyhovujú najmä lenivým sudcom, ktorí si neplnia svoje povinnosti a poberajú od štátu plat za ničnerobenie“. 
Ak sudcovia nových členov rady nezvolia, bude musieť o dôležitých opatreniach na súde rozhodovať celé plénum. Splnil by sa tak cieľ odídencov, ktorí chceli dosiahnuť aj to, aby o zmenách rozhodovali všetci sudcovia Najvyššieho súdu.
Až do minulého týždňa sa zdalo, že Štefanovi Harabinovi všetko vychádza. Ukázalo sa však, že to nemusí byť celkom pravda. Je dobré vedieť, že okrem klamára a neslušného človeka sú na Najvyššom súde aj ľudia, ktorí s nim nesúhlasia. 
.tg

Tenké lano
Prvé závery tímu expertov z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline, ktorí skúmali príčinu spadnutia stanu na festivale Pohoda, sú už na svete. Plachtovina bola vraj nekvalitná, oceľové lano, ktoré držalo jeden z nosných stĺpov, prasklo, kotviace bočné laná boli príliš tenké. Agentúra Pohoda sa chystá zažalovať staviteľa stanu. Zároveň dostala prvé žiadosti o odškodnenie od poškodených. 
.tg

V Nitre po starom
Koaličnú zmluvu do župných volieb podpísali v Nitre štyri strany Slovenskej koalície (Smer, SDKÚ, HZDS a KDH), ktoré pôjdu do volieb opäť  spoločne, aby porazili maďarských politikov. Zaujímavé je, že SNS sa do Slovenskej koalície nedostala. „Ak by sa pripojila, dostala by táto koalícia nacionálny náboj a tomu sme chceli zabrániť," vysvetlil šéf krajského HZDS Ján Kovarčík. 
.eč, SITA

Kauza Tupý
Fakt, že polícia stále neuzavrela prípad a ani po štyroch rokoch nemá vinníka vraždy študenta Daniela Tupého, znepokojuje 66 percent obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu, ktorý Inštitút pre verejné otázky uskutočnil od 1. do 7. júla. Naopak, 20 percent opýtaných v prieskume tvrdilo, že ich kauza neznepokojuje. Ďalších osem percent tento problém nezaregistrovalo a šesť percent nevedelo zaujať stanovisko.
.eč, SITA

Preverovať Slotu?
Ján Slota preletel hranice Schengenu na leteckom taxíku bez príslušnej kontroly. Prípad prešetruje polícia, ale Slotove výstrelky už asi nebavia ani premiéra Fica. Ten žiada prešetriť konanie svojho koaličného partnera. Voči Jánovi Slotovi vraj treba postupovať ako voči bežnému občanovi, odkázal premiér po hovorcovi Ondrušovi. Len či je pán Slota naozaj celkom bežný občan.
.eč

Sociálne podniky
Sociálne podniky smrdia klientelizmom, niektoré totiž majú dostatok peňazí od štátu, iné musia štátny príspevok nahrádzať aj vlastnými zdrojmi. Dostatok peňazí majú tie sociálne podniky, ktoré patria pod patronát ministerstva práce, tam dokonca neplatí ani nariadenie Bruselu, aby táto forma štátnej pomoci nepresiahla 50 percent oprávnených nákladov. M. Beblavý z SGI vyhlásil, že sociálne podniky majú len politickú, nie sociálnu funkciu.
.eč
Miklós Duray/
Poslanec parlamentu za SMK sa ospravedlnil SNS. Ospravedlnenie za to, že ju vo vysielaní maďarského rádia označil za fašistickú stranu,  však napísal v maďarčine. „Zatiaľ to neevidujeme ako ospravedlnenie, ale ako list, ktorého časť je napísaná v jazyku, ktorému nerozumieme,“ reagoval Rafael Rafaj. 
Ondrej Dostál/
Ondrej Dostál, ktorý protestoval proti porušovaniu ľudských práv v Číne, dostal od Obvodného úradu v Bratislave pokarhanie. Úrad mu chcel udeliť pokutu, no po prihliadnutí na to, „že dosiaľ nebol prejednávaný za priestupok“, sa rozhodol pre pokarhanie. Je toto normálne?

Robert Kaliňák/
HZDS sa nepozdáva, ako polícia pod vedením ministra vnútra Kaliňáka nevie zvládať dav. Podpredseda výboru pre obranu Ján Kovarčík pripustil, že dlhodobá situácia v polícii by mohla byť dôvodom na odvolanie ministra Kaliňáka. No a nám sa zase snívalo, že odstúpil Fico. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite