Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský Bumerang

.časopis .týždeň vo svete

Rusko začali brať vážne. V roku 2005 sme ihneď po podpísaní dohody o výstavbe Nord Stream oznámili, že máme v rukách energetickú zbraň.

Európa si myslela, že sú to len slová, ale Kremeľ svoju energetickú zbraň medzitým už stihol predviesť.
Európa teda napokon uverila. Pochopila, že plyn nie je ruským tovarom, ale ruskou zbraňou, a nato, aby nefungovala, stačí, ak ho nebude kupovať. Túto zimu preto Európa dvojnásobne znížila dopyt po ruskom plyne a minulý týždeň podpísala dohodu o výstavbe plynovodu Nabucco. Plyn je zbraň, v tom sa Kremeľ nemýlil a ja dokonca viem, aká je to zbraň. Je to bumerang.
V januári tohto roku Kremeľ rozpútal plynovú vojnu s Ukrajinou. Málokto veril, že sa v čase krízy Rusko zapletie do vojny, ktorá mu definitívne pošramotí imidž dodávateľa plynu. Rusko sa však do tejto vojny zaplietlo, a bolo dokonca pripravené si ju v máji a júni zopakovať. Obaja naši vládcovia otvorene hovorili o tom, že Ukrajina nedokáže zaplatiť ruský plyn. V predvečer slávnostného dňa neuhradenia plynu novinárov zaviezli do Novo-Ogarjova a tlač bola plná správ o tom, že Ukrajina nemá na plyn a bude opäť pričlenená k Rusku.
Európa a Medzinárodný menový fond (MMF) si tentoraz zobrali naše slová k srdcu a Ukrajine dokonca dali peniaze. Kremeľ tak svojimi hrozbami získal pre Ukrajinu peniaze, ktoré by inak nikdy nedostala.


.gruzínska karta
Podobne to bolo aj s Gruzínskom. Mnohoročným snahám Kremľa očierniť gruzínskeho prezidenta sa dostalo iba periférnej pozornosti zo strany OSN a OBSE. Vyhodili teda do vzduchu policajnú stanicu v Gori. Vyhodili do vzduchu i plynovod. Zhodili v blízkosti mesta Gori raketu s tvrdením, že Gruzínci si sami vykopali jamu (a sami si tiež vyhodili do vzduchu plynovod a policajnú stanicu) a aj raketu si tam položili sami. Daj sa mi svete, aký je v tom rozdiel, je to iba malý vandalizmus.
A hľa, po rusko-gruzínskej vojne Kremeľ nakoniec začali brať vážne. Armáde stačilo iba začať vojenské cvičenia Kaukaz 2009, úplne totožné s tými, ktoré minulý rok prerástli do vojny. Generálovi Makarovovi stačilo len vyhlásiť, že Gruzínsko „rinčí zbraňami“, a už-už bude útočiť. Do Batumi ihneď vyslali americký torpédoborec, do Tbilisi vycestoval americký viceprezident Biden a prezident Obama rokoval v Kremli o vojne s Gruzínskom a, ako nás presviedčajú zdroje, ubezpečili ho, že sa vlaňajšia vojna nezopakuje.
Slovom, spočiatku v zahraničí Kremľu neverili. Neverili, že môže byť vojna s Gruzínskom, že plyn je zbraň, že Rusko môže pozastaviť dodávky plynu Ukrajine a vyhlásiť, že si ich Ukrajina zastavila sama. Teraz už Kremľu veria.
Ukázalo sa, že politika Kremľa vôbec nie je politikou krajiny-vydedenca, ale že je to politika krajiny-vandala. Je to, akoby sused vo vedľajšom dome zúril a kričal: „Počúvaj ma, ty paskuda jedna! Tak ty si ma nevážiš! Navaľ tisíc babiek, inak ti zahrdúsim mačku, otrávim psa a podpálim dom!“ Dlho susedovi nikto neveril. Mysleli si, že hoci je to svojím spôsobom čudák, srdce má dobré. Mačku však ktosi zaškrtil a psa otrávil. A čo sa stalo? Začali si ostatní suseda vážiť a dali mu tisíc dolárov? Nie, zavolali naňho políciu.


.krajina-vydedenec
Nasledujúce dva mesiace budú preto pre Rusko kľúčové. Tento nevyrovnaný sused sa bude musieť v priebehu týchto dvoch mesiacov rozhodnúť, čo ďalej... Buď podpáli dom, ktorý je pod stálym policajným dozorom, alebo ustúpi.
Samozrejme, že môžeme porušiť sľub daný Obamovi a rozpútať vojnu s Gruzínskom s vysvetlením, že my sme síce sľúbili vo vojne nepokračovať, ale Saakašvili nás predsa napadol!  Môžeme tiež odstaviť plyn Ukrajine a odvoláme sa na nejakú dieru v zákone. Môžeme aj predražiť plyn  určený pre plynovod Nabucco.
Lenže podstata problému bude aj potom o niečo zložitejšia. Nikto nám neuverí, že Gruzínci napadli sami seba, že Ukrajinci si sami odstavili plyn a že zlomyseľné snahy zovrieť Európu do plynových klieští svedčia o mierových úmysloch Kremľa – tvrdili sme, že plyn je zbraň? Veď nám aj uverili.
Ak by sme však toto všetko urobili, znamenalo by to, že sa z našej krajiny-vandala stala krajina-vydedenec. A viete, čo je krajina-vydedenec zač? Je to krajina lídrov, ktorých bankové účty zmrazujú v švajčiarskych bankách.
Preklad: Barbora Kráľová, Csilla Molnárová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite