Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Záchrana v pravej chvíli 
Bill Clinton vycestoval do Severnej Kórey a výsledkom je sloboda amerických novinárok, Laury Ling a Euny Lee. Tieto mladé ženy, zamestnankyne kalifornskej televízie Current TV, boli vyslané do Južnej Kórey, aby urobili reportáž o obchode s ľuďmi, ktorý údajne prekvitá na hraniciach so Severnou Kóreou. Pri práci ich 17. marca zatkli za prekročenie hraníc. Prišlo obvinenie z nedovoleného prekročenia hraníc aj z „nepriateľských aktivít“. Hrozilo im až 12 rokov na nútených prácach.
Začiatkom augusta sa všetko vyriešilo. Laura Ling aj Euna Lee dostali milosť a už sú na slobode. Taký mix politického a osobného Amerika už dávno nesledovala. Predovšetkým je tu dramatický príbeh žien, ktoré majú manželov a jedna aj štvorročnú dcérku. Tento príbeh sa skončil happyendom. Menej jednoznačná je story Billa Clintona, ktorý v tejto epizóde našiel mediálne vďačné pokračovanie. Exprezident totiž priletel do Severnej Kórey na súkromnú misiu, osobne sa stretol, zvítal i fotografoval s vodcom severokórejskej diktatúry a vyjednal ženám slobodu. Kim Čong-il im ju udelil nie zo súcitu, ale z vypočítavosti.
Špekuluje sa, do akej miery je Obamova administratíva v Clintonovej misii prítomná. Je možnosť, že Obama – prostredníctvom ministerky Hillary, manželky Billa Clintona – takto vyslal do Severnej Kórey ústretový signál. Nie taký, aký už dostali iné nebezpečné krajiny, ale predsa len signál. Druhá možnosť je, že Bill Clinton na zásah svojho bývalého viceprezidenta Al Gora, spolumajiteľa Current TV, využil šancu na sebaprezentáciu. Tak či onak, zase má na diplomatickej scéne miesto, aké sa mu od volieb nedarilo nájsť. Je to miesto dosť neoficiálne, aby nebol viazaný líniou zahraničnej politiky Bieleho domu, ale dosť vplyvné, aby sa nedalo ignorovať.
Kedysi sa podobne blysol Jimmy Carter: za severokórejskej jadrovej krízy, ktorú Bill Clinton ešte ako čerstvý prezident riešil, vycestoval do KĽDR a na vlastnú päsť dohodol pozastavenie jadrového programu – výmenou za rozhovory s USA. Bill Clinton vtedy vraj nebol nadšený.
Jeho vlastná misia nie je tak ľahko spochybniteľná a Clinton tvrdí, že mu šlo len o záchranu novinárok. Sotva však možno veriť, že z tejto jednoaktovky na globálnom javisku nezíska politický kapitál.
.mg 
Fatah zasadal
Strana Jásira Arafata Fatah sa po 20 rokoch stretla na straníckom kongrese. Konal sa na území Západného brehu, kontrolovanom Izraelom, a zúčastnilo sa na ňom vyše dvetisíc účastníkov. Dobrá správa je, že sekulárny Fatah sa stále chce odlišovať od islamistického Hamasu, zlá správa, že mu na to chýbajú autentickí vodcovia. To nie je pre mier v Plaestíne povzbudivé.
.jd

Rusko a Turecko
Premiér Putin v Turecku dohodol stavbu plynovodu Južný prúd, ktorý obíde Ukrajinu a pôjde cez turecké vody, ale aj účasť Moskvy na plynovode Samsun-Ceyhan, predĺžení plynovodu Modrý prúd do Sýrie, Libanonu, Izraela a na tureckú časť Cypru, a ďalší dovoz ruského plynu Turecku. Rusko-turecká spolupráca od rusko-gruzínskej vojny formuje vzťahy na Kaukaze a v Malej Ázii.
.jd
 
Proti rovnostárstvu
Katolícka cirkev nezvyčajne otvorene varuje pred novou reguláciou EÚ schválenou na pôde EP v apríli vyše 360 hlasmi. Regulácia by mala zakázať akúkoľvek diskrimináciu na základe náboženstva, veku či sexuálnej orientácie a katolíci sa obávajú, že ateisti alebo ktokoľvek iný môže na jej základe ohrozovať náboženskú slobodu, a preto požadujú výnimku. 
.jd

Nešrotujú, vyvážajú
Zábavných správ v súvislosti so šrotovným neubúda. Napríklad v takom Nemecku, kde predstavoval príspevok na nové auto po zošrotovaní starého 2 500 eur, sa vie zhruba o  50-tisícoch áut, ktoré mali byť zošrotované, ale neboli. Milosrdne ušetrené staršie kovové tátoše boli so ziskom vyvezené na trhy do Afriky a... východnej Európy, ako inak?
.mg

Pepsi sa bojí
Americká spoločnosť PepsiCo prevezme za cca 7,8 miliardy dolárov dve najväčšie firmy, ktoré plnia jej nápoje – Pepsi Bottling Group a PepsiAmericas. V oboch už vlastní podiely a ak ich kúpi celé, bude kontrolovať plnenie a distribúciu 80 percent objemu nápojov, ktoré predá v Severnej Amerike. Manažment chce urýchliť rozhodovanie a znížiť napätie medzi vedením firiem. Najmä sa však bojí poklesu dopytu po bublinkových drinkoch.
.jr 


Raul Castro/
Fidelov brat sa rozhodol, že odloží kongres Komunistickej strany Kuby, ktorý sa mal konať na jeseň. Namiesto neho sa uskutoční menší zjazd, ktorý si zvolí či skôr potvrdí zvolené vedenie. Raul tiež oznámil škrty v oblasti vzdelania a zdravotníctva. 
 
Sonia Sotomayor/
Nominantka prezidenta Obamu bola potvrdená vo funkcii sudkyne amerického najvyššieho súdu. Predchádzali tomu ostré diskusie, keďže táto žena, prvá hispánska federálna sudkyňa, je zástankyňa pozitívnej diskriminácie a výraznej štátnej podpory menšín.
 
Anders Fogh Rasmussen/
Bývalý dánsky premiér sa stal šéfom NATO a zdá sa, že začal dobre. Prioritami jeho agendy sa stala vojna v Afganistane a vzťahy s Moskvou. Rasmussen podporuje aj dobré vzťahy s EÚ a usporiadanie vzťahov medzi Grékmi a Turkami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite