Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škola.eu

.martin Hanus .časopis

Radikálnejší euroskeptici, ktorí prirovnávajú Brusel k sovietskej Moskve, naozaj hlúpo preháňajú. Ale prirovnať propagandu EÚ, určenú pre školy, k niekdajším akciám typu „ZSSR očami detí” sa dá bez preháňania.

Mikolajovo ministerstvo školstva nedávno učiteľov aj širšiu verejnosť upozornilo na novú internetovú stránku Kútik pre učiteľov, na ktorej sú učebné materiály o Európe. Cieľom projektu je „podporiť a skvalitniť vyučovanie o európskych témach a Európskej únii“. Viaceré materiály sú určené pre žiakov základných a stredných škôl. Už pri zistení, že na ich tvorbe sa podieľali inštitúcie EÚ a mimovládne organizácie, človeka napadne podozrenie. Po ich prečítaní je to už istota: cieľom internetových učebníc je propaganda v duchu komunikačnej stratégie eurokomisárky Margot Wallströmovej. Z detí sa majú stať uvedomelí Európania, ktorí odrapkajú všetky zásluhy EÚ. Napríklad, že „EÚ priniesla svojim členom mier“. Ale výsledok je otázny – Európa môže začať študentom liezť na nervy už po pár riadkoch, lebo je takmer v každej vete. Rovnako otravné sú do kolečka opakované mantry: My Európania, Zjednotená európska rodina či veta Európania z miest trávia víkendy na európskom vidieku... A ktovie, či si mladí Európania naozaj vstúpia do svedomia pri výzve: Zmena podnebia je vo vašich rukách!
Školáci sú tu tiež podrobne informovaní o aktivitách EÚ. O spoločnej poľnohospodárskej politike sa napríklad dozvedia: „Systém fungoval dobre. Dokonca tak dobre, že poľnohospodári začali vyrábať prebytok potravín, preto bolo potrebné systém zmeniť!“ Deti nemusia veľa premýšľať, EÚ robí všetko dobre, niekedy až tak dobre, že to musí zmeniť.
Deti sa tiež naučia, ako EÚ bojuje proti drogám, ako Európania spolu bojujú za Európu bez fajčenia, ako EÚ zabezpečuje pre školy ovocie a zeleninu zdarma a vôbec, že Európa je na čele rozvoja (názov jednej kapitolky). Vďaka hravým textíkom s názvom Vedel si to? budú zasa žiaci múdrejší o poznanie, že EÚ zo svojich peňazí „odštartovala európsky mliečny program“ alebo že „EÚ je pevne odhodlaná zastaviť stratu európskej biologickej rôznorodosti do roku 2010“. Vedel si to, žiačik? 
Autori v sprievodnom texte k didaktickému dielu tvrdia, že „pomáha mladým kriticky myslieť“. Dobrý fór. Menej zábavná je však predstava, čo má v budúcnosti na našich školách formovať detské mysle: na jednej strane lživé hejslováctvo Drahoslava Machalu a na druhej podobné hejeurópanstvo. SNS a EÚ si svorne pomýlili školu s úradom propagandy.
.martin Hanus
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite