Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Organizované náboženstvá sa čoraz viac preukazujú ako pokrytecké a skorumpované organizácie, ktoré robia presný opak toho, čo sa márne pokúšajú šíriť. Ľudstvu ich posolstvá nejako nedochádzajú a je to spôsobené aj šíriteľmi samotnými.

Tento týždeň, na vyváženie, keďže katolíci si myslia, že som proti nim začal nejaké ťaženie, bude reč o ultraortodoxných židoch. To sú tí bradatí a pajesatí, vyfintení v širokých klobúkoch, celí v čiernom a z nohavíc im visia rituálne povrážteky, radosť pozrieť.  V letných horúčavách človek často už len      nadýchnutím zistí, že ten jeden rituálny kúpeľ týždenne nepomáha, a nie je veľká radosť cestovať s nimi v metre. Kroj má údajne slúžiť ako ochrana proti hriechu a ustavičné pripomínanie božej prítomnosti. Neslúži.

Ultraortodoxná firma výrazne stráca v oblasti public relations. Namiesto toho, aby boli chodiacimi reklamami na judaistickú snahu o zlaté pravidlo – kombináciu rituálneho so zodpovednosťou k svojim blížnym – hádžu tehly do áut, ktoré jazdia cez šábes (porušujú tým nielen civilné zákony, ale aj zákaz akejkoľvek činnosti cez deň odpočinku), zastávajú sa trýzniteľov malých detí, prevádzkujú domovy dôchodcov, ktoré zanedbávajú svojich obyvateľov, napádajú babku v invalidnom vozíku...

Bernie Madoff, jeden z najväčších zlodejov všetkých čias, bol tiež ortodoxný. Rovnako ako šiesti rabíni z New Yorku a New Jersey, ktorých v rámci veľkej razie, spolu s asi 40 ďalšímí starostami miest, ich námestníkmi a úradníkmi, zatklo minulý týždeň FBI. Pranie peňazí, korupcia, obrovské podvody a obchodovanie s ľudskými orgánmi. Vyobliekaní boli krásne, ešte aj keď ich zatýkali, ale to im nebránilo prať peniaze a kupovať za 10 000 dolárov obličky z Moldavska a predávať ich záujemcom za 150 000 dolárov. Povrážteky nefungujú. Rovnako ako oblátky, svätená voda, púť do Mekky alebo obetovanie panny.

Na záver – Slovensko sa opäť ocitlo v New Yorkeri! Podľa výskumu európskeho tímu vedcov sme jednou z krajín, ktorým sa podarilo predbehnúť USA. V obezite obyvateľstva. Slovenskí fejtónisti, blogeri a bystrí internetoví diskutéri si budú musieť nájsť iné klišé na kritizovanie Ameriky. Ukazuje sa, že účinnejšie ako hamburgerová kultúra sú zemiaky, halušky, slaninka, klobáska a nedeľné rezne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite