Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

.časopis .film

TELETIPY 03. 08. 2009 – 09. 08. 2009 (32. týždeň)

.teletipy:

V zajatí rýchlosti (dráma, NZ/USA, 2005)
ČT1, Pondelok, 22:20

Dôchodca  Burt Munro je motocyklový nadšenec z Nového Zélandu so svojráznou životnou filozofiou. V svojej garáži prerobil starý motocykel značky Indián z roku 1920 na vysokorýchlostný stroj a je rozhodnutý prekonať s ním svetový rekord. Po štyridsiatich rokoch zdokonaľovania nastal čas stroj preveriť v pretekoch. Burt zamieri k soľným jazerám v Boneville v štáte Utah, ideálnemu miestu na rýchlostné preteky. Na ceste ho však čakajú netušené prekážky... Výborný film režiséra Rogera Donaldsona bol nakrútený podľa skutočného príbehu mimoriadneho muža, ktorého stvárnil vynikajúci Anthony Hopkins.


Nôž vo vode (triler, Poľsko, 1962)
Dvojka, Utorok, 22:05

Úspešný muž v strednom veku, Andrzej, sa so svojou mladou manželkou Krystynou chystá stráviť dovolenku na malej jachte. Po ceste k jazeru takmer zrazia stopára a Andrzej sa rozhodne mladíka odškodniť pozvaním na plavbu. Ten pozvanie prijme napriek tomu, že nevie plávať. Ale príjemný výlet sa čoskoro zmení na nočnú moru. Nik netuší, čoho je tichý chlapec s vreckovým nožíkom schopný. Celovečerný debut režiséra Romana Polanskeho je brilantnou psychologickou štúdiou dvoch odlišných mužských charakterov a ženy postavenej do úlohy nedobrovoľného rozhodcu. Minimalistickými prostriedkami sa tu podarilo vytvoriť mrazivú atmosféru tichého rivalstva, ktoré sa v jedinej chvíli môže zmeniť na zápas na život a na smrť.


Vinci (krimi/komédia, Poľsko, 2004)
ČT2, Streda, 20:30

Notorický zlodej Robert Cuma, bol práve prepustený na podmienku z väzenia. A tam na neho čaká ťažká úloha. Na objednávku má ukradnúť najslávnejší obraz v celom Poľsku – Dámu s hranostajom od Leonarda Da Vinciho. Aj keď si je Cuma úspechom celkom istý, chystaná lúpež storočia bude omnoho ťažšia, ako si predstavoval.  Preto do akcie prizve aj svojho bývalého kumpána Juliana. So zdesením však zisťuje, že Julian sa k svojej minulosti postavil chrbtom a stal sa policajtom. Našťastie nakoniec s krádežou súhlasí a vymyslí aj tajný plán. Všetci tak rozohrávajú vlastnú hru, ktorá sa môže skončiť kráľovskou výhrou, ale aj tvrdou prehrou.

Inland Empire (mysteriózny/dráma, USA/Franc./Poľsko, 2006)
ČT2, Štvrtok, 23:10

Herečka Nikki Graceová dostane vytúženú úlohu v novom filme režiséra Kingsleyho Stewarta. Pred nakrúcaním sa dozvie niekoľko nepríjemných okolností: pripravované dielo je remakom poľského filmu, ktorý nebol nikdy dokončený, pretože dvaja hlavní protagonisti boli zavraždení. Nikki sa počas nakrúcania postupne začne prevteľovať do svojej hrdinky Sue a stretáva sa s mnohými záhadnými ľuďmi vrátane zvláštnej ľudsko-králičej rodinky z ešte zvláštnejšieho sitkomu. Do nakrúcania sa totiž prelína príbeh pôvodného filmu. Kultový režisér David Lynch sa pri tvorbe snímky inšpiroval zážitkami z transcendentálnej meditácie.

Sľub (triler, Španielsko, 2004)
ČT2, Piatok, 22:50

Gregoria by sa veľmi rada volala Celia, chce mať deti a manžela, ktorý by ju rešpektoval. Ale neostáva jej nič iné, ako modliť sa ku všetkým svätým, pretože nič z toho nemá. Šokujúce stretnutie so záhadným cudzincom však jej život úplne zmení. Po jednej z hádok s manželom sa Gregoria konečne odhodlá – zmení podobu, zbalí si kufor a vyberie sa niekam, kde ako Celia začne znova a inak: na severe Španielska, v kraji, o ktorom jej hovoril záhadný cudzinec, už na ňu čaká osud so svojou ponukou... Výborne napísaný triler v réžii Héctora Carrého je postavený na atmosfére a hereckom výkone slávnej „almódovarovej“ herečky Carmen Mauraovej.

Alexander Veľký
(historický, koprodukcia, 2004)
Markíza, Sobota, 20:25

Historický film kontroverzného amerického režiséra Olivera Stona ukazuje celý život slávneho Alexandra Veľkého. Od dospievania, ktoré bolo naplnené snami o sláve a dobrodružstve, až po jeho osamelú a mystickú smrť. Od búrlivého vzťahu s rodičmi, ktorí za každú cenu predurčili svojho syna ako následníka trónu, do chvíle, keď vyburcoval svojich spoločníkov a viedol obrovskú armádu cez pusté a nehostinné zasnežené vrcholky hôr až po vojnové pole v Perzii. Film je kronikou Alexandra Veľkého a jeho cesty stať sa žijúcou legendou muža, ktorý bol poháňaný jedinou myšlienkou – moc je sila osudu...

Slon
(dráma, USA, 2003)
ČT2, Nedeľa, 22:30

Film režiséra Gus Van Santa zaťal priamo do živého svojou inšpiráciou skutočnou masakrou v coloradskom Columbine, ku ktorej došlo 20. mája 1999. Udalosť vyvolala širokú debatu o ľahkej dostupnosti zbraní v USA. Van Sant nakrúcal prevažne s nehercami a improvizoval, aby dosiahol čo najpôsobivejší výsledok. Úplne sa vyhol akýmkoľvek súdom, zdôvodňovaniu či pohľadom do psychiky mladistvých vrahov – divákov predkladá miestami až odťažitý záznam jedného dňa na strednej škole, ktorý vrcholí nezmyselnou streľbou. A preto je film taký pôsobivý. Jeho názov je odvodený od známeho aforizmu o slonovi v obývačke, ktorého si nik nevšíma.


.tip .týždňa


Golfová palica (dráma, Japonsko/Južná Kórea, 2004)
Dvojka, Piatok, 22:05

Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Mladík Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď zistí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a navyše opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život sa začína meniť, keď jedného dňa vkročí do domu, ktorý nie je prázdny, ako očakával. Manželka majiteľa domu totiž zápasí s pocitmi osamelosti a bezcitným manželom a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť... Pôsobivý komorný príbeh o ľudskej osamelosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite