Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Peniažky sa kotúľajú
Nástenkový tender, našťastie, neupadá do zabudnutia. Aliancia Fair-play zverejnila nové dokumenty, ktoré potvrdzujú, že ministerstvo výstavby, ktoré riadia nominanti SNS, plytvalo peniazmi. Podľa dokumentov, ktoré Aliancia získala z ministerstva výstavby na základe infozákona, ministerstvo podpísalo v marci 2007 zmluvu na právne poradenstvo s firmou Avocat, blízkou SNS. Dohodlo cenu 3 000 korún na hodinu a o dva mesiace neskôr uzatvorilo novú zmluvu, kde už bola cena 3 500 korún na hodinu, čo je podľa právnikov nadštandardná cena. Druhou podozrivou záležitosťou, na ktorú upozornila Aliancia, je školenie od firmy Zamedia, ktorá je taktiež blízka nacionalistom. Ministerstvo platilo 2 200 korún na osobu za prenájom priestoru a občerstvenie, hoci hotel Barónka, v ktorom sa školenia konali, si účtoval oveľa nižšiu cenu. Tretí zvláštny prípad sa týka televíznych šotov: ministerstvo dohodlo so Zamediou cenu 170-tisíc korún za šot v celoplošnej televízii. TV Patriot v Žiline však tvrdí, že za šot si  účtuje 900 eur, čo je  asi 27-tisíc korún. Presný počet takto vyfakturovaných šotov nie je známy. Ako napísal denník SME, ministerstvo výstavby odmieta vysvetliť, prečo platilo predražené služby firmám blízkym SNS (právnici Avocatu zastupujú Jána Slotu a sú nominantmi SNS v štátnych podnikoch. V Zamedii Slota priznal vplyv). Tlačový odbor len oznámil, že informácie poskytne prokuratúre alebo ďalším relevantným orgánom, „ak sa o to budú zaujímať“.
Podľa SME novoobjavené faktúry ukazujú, že firmy Avocat a Zamedia sa snažili zarobiť úplne na všetkom. Podľa prepočtu denníka v prípade tendra ide o stratu 44 miliónov. Napríklad, ak by si Avocat účtoval 3 000 korún na hodinu a nie 3 500, štát by ušetril minimálne 3 milióny korún. Firma navyše nevie poskytnutie služieb preukázať. Zvláštne je aj to, že ministerstvo na objednanie služieb používalo niekoľkých sprostredkovateľov. Tender mal byť pôvodne financovaný z eurofondov a mal vyjsť na 3,6 miliardy korún. Európska komisia ho však označila za netransparentný a odmietla ho preplatiť. Minister Štefanov, ktorého podpis je na zmluvách, vraj napriek tomu stále rokuje s Európskou komisiou, či nepreplatí nejakú jeho časť. Podia SME prokuratúra zvažuje, či nepodá na súd žalobu, aby sa štátu vrátil rozdiel medzi skutočnou a fakturovanou cenou služieb. Polícia zasa rozhoduje o tom, či tender nebol trestný čin.
.tg

Expertíza

Na trenčianskom letisku sa začala expertíza stanu, ktorý sa zrútil počas festivalu Pohoda. Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity má zdokumentovať miesto pádu, určiť možné stavebné, konštrukčné alebo materiálové chyby a zistiť, či mali nejaký vplyv na tragédiu. O obhliadku požiadali organizátori. Minulý týždeň sa tiež objavila informácia, že dvaja najťažšie zranení ľudia už samostatne dýchajú.
.tg

IVO a Fico

Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky zo začiatku júla znepokojili prejavy korupcie a klientelizmu v politike vlády 74 percent respondentov a 17 percent to neznepokojuje. Päť percent taký problém nezaregistrovalo, štyri percentá sa nevedeli vyjadriť. Vyjadriť sa odmietol aj premiér Fico. Prieskum IVO považuje za nedôveryhodný, lebo IVO je opozičná ideologická centrála.
.eč, SITA

Len po slovensky

Minister Mikolaj prikázal urobiť na vysokých školách kontroly, aký je stav dodržiavania predpisov vo veci ovládania štátneho jazyka vysokoškolskými učiteľmi. Problém je, že niektoré vysoké školy majú ako garantov štúdia profesorov zo zahraničia, často sú to Česi, ale aj Poliaci. Podľa príkazu ministerstva musia mať doklad o ovládaní štátneho jazyka alebo ho musí overiť komisia.
.eč

Most rozdeľuje

Béla Bugár je síce politikom, ktorý sa vie dohodnúť, ale jeho nová strana Most opozíciu ešte viac rozdelila. SDKÚ chce spolupracovať iba s Csákyho SMK, lebo táto značka čosi znamená.  KDH sa zas orientuje na Bugárov Most a spoluprácu s SMK považuje v súčasnosti za neprijateľnú.
.eč

Na vysokú!

Jedným zo spôsobov riešenia nezamestnanosti má byť zvýšený počet študentov na vysokých školách. Ministerstvo školstva požiadalo VŠ, aby prehodnotili počty prijatých uchádzačov a prijali ešte asi 5 000 maturantov a 300 doktorandov. Vláda na to vyčlení odhadom viac ako 10 miliónov eur. Vysoké školy sa však obávajú, že pri vyššom počte študentov budú mať problémy s akreditáciou. Už dnes je to vážny problém – priveľa študentov a primálo kompetentných učiteľov.
.eč


Daniel Lipšic/

Politik KDH si parlamentné prázdniny kráti počítaním. Zrátal napríklad, že slušní ľudia prehrali v júli v desiatich kauzách a vyhrali len v dvoch prípadoch. Lipšic však spočítal len tie kauzy, ktoré sú verejne známe, ktovie, v koľkých občania prehrali a ani o tom netušia.

Stanislav Becík/
Minister pôdohospodárstva obšťastnil roľníkov básničkou, a potom nasadol na voz a rovno sa za nimi vydal. Povedal tiež, že roľníci by mali byť viac hrdí a nemali by fňukať vždy, keď je sucho, dážď, nadpriemerná či podpriemerná úroda. Takže hijó!

Robert Fico/
Premiér odišiel na dovolenku a nikto nechce prezradiť, kam. Nie že by sme boli takí zvedaví, ale ako vieme, Slováci potrebujú mať pocit, že tu, hoci sú prázdniny, niekto bdie a stará sa o ich pokojný spánok. Ešteže nás pred dovolenkou upokojil, že sa nezvýši cestovné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite