Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Koniec komunistov v Moldavsku?
Moldavsko si zopakovalo voľby, ktoré sa pred troma mesiacmi stali rozbuškou prudkých protestov. Vtedy najmä mladí Moldavčania v metropole krajiny, Kišiňove, protestovali proti výsledkom, ktoré ukazovali, podľa protestujúcich neprávom, víťazstvo komunistov. Teraz sa táto malá a najchudobnejšia európska krajina vrátila k urnám v pokuse o reparát. Nekomunistická opozícia viedla kampaň ako boj proti komunizmu a v posledný deň predvolebného boja vydala takéto vyhlásenie: „V Európe existuje komunizmus ako politický režim už iba v Moldavsku. V týchto voľbách máme šancu obrátiť túto strašnú stranu dejín a nadobro ju zanechať za sebou.“
Zdá sa, že Moldavsko šancu využilo – aspoň zatiaľ sa výsledky volieb nakláňajú v prospech opozície. Po zrátaní 85 percent hlasov získali 45,2 percenta a nekomunistická opozícia dohromady 47,5 percenta hlasov. Tešia sa z toho opäť najmä mladí Moldavčania, ktorí snívajú o tom, že ich krajina sa raz stane súčasťou civilizovanej Európy. A prekvapení sú tí analytici, ktorí predpokladali, že aprílové protesty, čo sa nezaobišli bez násilia, obrátili veľkú časť verejnosti proti opozícii. Zdalo by sa teda, že sa stal zázrak, ale v podstate sa nestal. Udialo sa iba to, čo už je v postkomunizme celkom bežné: pred opakovacími voľbami sa od komunistov odtrhol Marian Lupu, muž, ktorý bol na ich kandidátke číslom dva a jeden z najpopulárnejších politikov na moldavskej scéne. V júni prevzal pod svoje vedenie dovtedy málo vplyvnú Demokratickú stranu a komunisti už mohli takmer naisto počítať, že spolu s ním stratia aj časť voličov. A tak sa Lupu stal z komunistu antikomunistom a môže si pripísať zásluhy na pravdepodobnom konci komunizmu v Moldavsku.
Čo bude ďalej? Na to ešte prídu zaujímavé odpovede. Moldavsko si totiž rieši nielen dilemu, či s komunistami, alebo bez nich, ale aj otázku sebaurčenia. Časť Moldavčanov je presvedčená, že Rumunsko sa usiluje anektovať ich vlasť, a vystupuje proti tomu, časť by sa s Rumunskom pokojne spojila, minimálne úzkou hospodárskou spoluprácou. Napokon, Rumunsko im môže pripadať ako civilizovaná spojnica s Európskou úniou. Pre nás možno paradox, pre Moldavčanov, stisnutých v kúte európskeho kontinentu, celkom reálna situácia.
.mg

Budúcnosť Iraku

Irak videl minulý týždeň svoju blízku budúcnosť. Krajinu opustili anglické a austrálske jednotky, na odchode už pracujú aj Američania a Mezopotámiou otriasa násilie. Bomby vybuchli v troch mešitách a o život prišlo vyše 20 ľudí. Angličania, ktorí prišli za 6 rokov o 179 mužov, aj Američania pomaly bilancujú. Tak vyzerá vojna, ktorá sa nedá vyhrať.
.jd

Monitoring?

Extrémistická Dělnická strana oznámila, že pôjde „monitorovať“, „dohliadať na správanie“ skupiny rumunských Rómov, ktorí sa utáborili v Husinci pri Prahe. Niekoľko desiatok Rómov tam čaká, či sa uzdraví ich príbuzný, ktorý leží v pražskej vinohradskej nemocnici. Policajti nehodlajú zasahovať – vraj až vtedy, ak dôjde k útoku proti táboriacim Rómom.
.tg

Morálka a česť

Hnutie Hamas spustilo v pásme Gazy kampaň za očistenie morálky. V praxi to znamená nielen odpor proti vystavovaniu ženských figurín v spodnej bielizni vo výkladoch, ale aj tzv. vraždám pre česť. Posledným desivým prípadom je, keď otec zabil 27-ročnú dcéru, lebo vlastnila mobil. Zločin pripravil so synmi – a po ňom sa šiel sám udať v nádeji na mierny trest.
.mg

Clunkers!

Aj Amíci majú šrotovné, víťazne volá nejeden európsky štátny plánovač. Nuž, majú. 3 500 až 4 500 dolárov, ktoré dostane majiteľ starej káry, ak sa jej zbaví a kúpi si novú, je dosť, a tak je už miliarda, Kongresom odklepnutá na program Clunkers, fuč. Tlačový tajomník Bieleho domu ubezpečuje verejnosť, že všetky doteraz uzavreté transakcie sú platné.
.mg

Deficity rastú

Podľa Medzinárodného menového fondu stál boj proti kríze vlády vo svete už vyše 10 biliónov amerických dolárov. Bohaté štáty napumpovali do ekonomiky 9,2 bilióna dolárov a transformujúce sa štáty okolo 1,6 bilióna dolárov. MMF tvrdí, že záchranné balíčky zmiernili recesiu. Uvádza však, že štáty skupiny G20 budú mať tento rok celkový rozpočtový deficit okolo 10,2 percent HDP, pre väčšinu najviac od druhej svetovej vojny.
.jr


Neda Soltan/

Irán si pripomenul 40 dní od smrti študentky, ktorú na protivládnej demonštrácii zastrelili a jej smrť, nakrútenú mobilným telefónom, videl na internete celý svet. Spomienkové zhromaždenie pri hrobe Nedy Soltan rozohnala polícia.

Philip Gordon/

Námestník ministerstva zahraničia Philip Gordon povedal, že USA zvážia členstvo Ruska v NATO. Je presvedčený, že aliancia by mala byť otvorená všetkým európskym demokraciám. Fajn, len prečo v tejto súvislosti spomína dediča ázijských despocií?

Harry Patch/
Zomrel posledný britský veterán prvej svetovej vojny, 111-ročný Harry Patch. Len týždeň pred ním odišiel 113-ročný Henry Allingham, tiež veterán a zakladajúci člen Kráľovského letectva. Británia smúti za svedkami svojich dejín.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite