Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tour de France

.denis Schvarcz .časopis .šport

Údajne tretie globálne najsledovanejšie športové podujatie – po Olympijskych hrách a Majstrovstvách sveta vo futbale – cyklistická Tour de France – prežila ročník 2009 v lepšej kondícii, ako sama dúfala.

Trojtýždňový maratón nekonečných etáp s cieľom v Paríži ponúkol zaujímavé zápletky a neponúkol (zatiaľ) dopingový škandál. Po neuveriteľných príhodách s užívaním zakázaných podporných látok v minulých rokoch bola celá budúcnosť slávnej Tour ohrozená. Takmer 3 500 kilometrov, ktoré cyklistov počas troch týždňov zaviedli z Monaka cez Marseille, Andorru, Barcelonu a Verbier v Švajčiarskych Alpách do Paríža, však priniesli nádej, že ani po vyše sto rokoch od svojho vzniku nestratia fyzicky asi najnamáhavejšie športové preteky svoje čaro.

.slovák a Čech
Po rokoch sa o Tour hovorí vo väčšom aj na Slovensku. Môže za to Peter Velits. Dvadsaťštyriročný Bratislavčan, majster sveta v kategórii do 23 rokov z roku 2007, sa druhýkrát postavil na jej štart. A darilo sa mu lepšie ako pri premiére pred rokom.
Jazdec tímu Milram sa v troch etapách umiestnil v najlepšej desiatke, dvakrát došpurtoval na piatom mieste. Päť etáp pred koncom mu patrila skvelá dvadsiata prvá priečka v celkovom hodnotení a piata v súťaži mladých jazdcov o biele tričko. Nakoniec skončil na 32. mieste a ako siedmy najrýchlejší mladík. Cieľovú pásku na Champs Elysees preťalo 156 cyklistov.
Velits zaujal bojovnosťou, vo svojom tíme sa prepracoval z radového člena na jedného z lídrov. Odmenou  je mu kontrakt s americkým tímom Columbia HTC, za ktorý bude pretekať na budúci rok. Ak sa nestane zázrak, slovenský Cyklista roka 2008 svoj titul s prehľadom obháji.
Spokojní môžu byť aj v Česku. Roman Kreuziger sa umiestnil v celkovom hodnotení na deviatom mieste a ako tretí v súťaži o biele tričko. O popularizáciu kedysi slávneho česko-slovenského športu sa títo dvaja svojimi výsledkami starajú ako už dávno nikto.

.kazaši, Angličania, Luxemburčania

Tour je slávna na celom svete aj preto, že sa na nej zúčastňujú a dosahujú úspechy jazdci a tímy z krajín bez rozdielu veľkosti a kontinentu. Vedeli ste, že v prvej päťke skončili hneď dvaja Luxemburčania? Andy a Frank Schleckovci sa stali najúspešnejšou súrodeneckou dvojicou vo vyše storočnej histórii TdF. Starší Frank skončil piaty, mladší Andy dokonca druhý. Talent zdedili po otcovi, aj on má v nohách kilometre ciest smerujúce do Paríža v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch.  
O novinové titulky v krajine, kde majú prioritu úplne iné športy – futbal, kriket či golf – sa postarali hneď dvaja Briti. Trojnásobný olympijský víťaz v dráhovej cyklistike Bradley Wiggins šokoval celkovým štvrtým miestom. Šprintér Mark Cavendish vyhral po štyroch etapách spred roka tentoraz šesť etáp a stal sa Angličanom s najväčším počtom etapových triumfov. Cavendish je najrýchlejším šprintérom súčasnosti.
Na trati, medzi divákmi riskujúcimi život pred rútiacimi sa cyklistami a ich sprievodom, boli najrýchlejší jazdci tímu z Kazachstanu. Astana je nielen hlavné mesto bývalej sovietskej republiky, ale aj názov tímu s najvyššími ambíciami. A s najplnšou peňaženkou. Astana je názov pre tím, ktorý vlastní koalícia štátom riadených kazašských spoločností.
Kým v konkurenčných tímoch je spomedzi deviatich cyklistov jasne definovaná najväčšia hviezda, Astana mala na štarte v Monaku také štyri. Levi Leipheimer aj Andreas Klöden skončili v minulosti na TdF ako druhí, v každom inom tíme by zrejme ostatní ôsmi pracovali na nich. Ale nie v Astane. Na jej čele totiž šliapali do pedálov Lance Armstrong a Alberto Contador. A práve súboj najväčších súčasných rivalov bol ozdobou tohtoročnej Tour de France.

.američan a Španiel

Američan Armstrong sa vrátil po troch rokoch odmlky. Je a nadlho zostane rekordérom v počte celkových víťazstiev. V šatníku mu visí sedem žltých tričiek z Paríža. V roku 2009 ohlásil návrat ako súčasť celosvetovej kampane v boji proti rakovine, ktorú sám prekonal. Je ikonou, vzorom a inšpiráciou pre milióny zdravých ľudí, športovcov, ale najmä onkologických pacientov.
Alberto Contador sa postavil na štart práve skončeného ročníka ako favorit. Aktuálny dvojnásobný držiteľ ceny pre najlepšieho cyklistu sveta a jediný Španiel, ktorý vyhral všetky tri veľké etapové závody (Tour de France v 2007, okrem nej Giro d´Italia a španielsku Vueltu). Armstronga vyzval na veľký súboj na vyše tritisíckilometrovej trati. Rozhodovalo sa v pätnástej etape, pri výstupe na Verbier. Contador vystúpal na vrch v rekordnom čase, prenasledovateľom ušiel o vyše minútu.
Náskok potvrdil o dve etapy neskôr, keď v ďalšej horskej etape doviedol do úspešného konca únik s dvojicou bratov Schleckovcov. Na ostatných jazdcov získali ďalšie dve minúty. O triumfe Contadora bolo takmer rozhodnuté. Potvrdil ho záverečnou časovkou, vyhral aj tú. Do Paríža sa doviezol na bicykli s tradičným pohárom šampanského v žltom drese pre víťaza.
Poslednou etapou sa ale súboj Armstrong – Contador neskončil. Už v deň famózneho triumfu Španiela po sóloúniku oznámil Armstrong, že o rok vytvorí vlastný tím. Pokúsi sa o ôsmy vavrín pre najrýchlejšieho po svojom. Contador takto vyznanú lásku opätoval vyhlásením po návrate do Madridu. O Armstrongovi povedal, že nemali počas pretekov absolútne žiadny vzťah. Síce ho uznáva ako jazdca, osobne ho však nikdy neobdivoval. Problémy, ktoré tí dvaja mali, sa údajne prejavili aj v tímovej atmosfére. Nečudo.  
Lance sa však nedal a vytasil novú zbraň. Twitter. Marketingový nástroj tváriaci sa ako sociálna sieť. Armstronga na nej nasleduje vyše 1,6 milióna „followerov“ – nasledovníkov. Komunikuje s nimi vo forme krátkych, 140 znakových odkazov. Všetko, čo na internet napíše, sa v okamihu dozvie celý svet. Napísal: „Hej, pištoľník, v slove team nie je žiadne „ja“. Máš sa čo učiť.“  Veta v angličtine dáva zmysel.  
Na budúcoročný súboj tých dvoch tečú fanúšikom galusiek slinky už teraz. Ak sa ročník 2009 definitívne uzavrie bez škandálu s nedovolenou podporou jazdcov, Tour de France 2010 odštartuje s očakávaniami, o akých sa pred pár rokmi, uprostred dopingového marazmu, organizátorom ani najvernejším priaznivcom  ani nesnívalo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite