Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Zrod VW Porsche
Dlhotrvajúce naťahovačky rodiny Piëchovcov a Porscheovcov o spojení dvoch automobiliek Volkswagen a Porsche, ktoré kapitálovo ovládali, sú ukončené. Podľa informácií, ktoré uviedol pre médiá šéf Volkswagenu Martin Winterkorn, spoločný koncern vznikne tak, že Volkswagen prevedie svoj podiel akcií na Porsche a následne sa zlúči Porsche s Volskwagenom. Automobilka Porsche, ktorá je známa svojimi športovými autami, sa tak stane jednou z desiatich značiek nového koncernu, kam patria napríklad značky Škoda, Seat, Audi či Bugatti. Porsche si však stále bude môcť zachovať istú samostatnosť pri rozhodnutiach o budúcom smerovaní firmy. 
K dohode o fúzii došlo po niekoľkomesačných sporoch Wolfganga Porsche, predsedu predstavenstva v automobilke Porsche, s bratrancom Ferdinandom Piëchom, ktorý zase sedí v dozornej rade Volkswagenu. Títo starí páni sa dohadovali o forme a procese spojenia firiem. Každý chcel, aby jeho automobilka mala pri fúzii navrch. Najprv chcela menšia automobilka prevziať väčšinu akcií Volkswagenu a neskôr, keď sa jej to nepodarilo, sa na odplatu chystal Volkswagen zhltnúť Porsche. Napokon ku dohode došlo, ale padali hlavy. Z vedenia Porsche bol odvolaný jeho dlhoročný riaditeľ Wendelin Wiedeking, ktorý bol ostro proti fúzii firiem. Nahradil ho však jeho obľúbenec Michael Macht. 
Porsche sa ešte musí pred spojením s väčším bratom ozdraviť, pretože pri snahe o jeho prevzatie spred troch rokov precenila svoje sily, navyše jej kríza poriadne skresala počet zákazníkov. Dozorná rada stuttgartskej automobilky odklepla navýšenie kapitálu o päť miliárd eur. Pomôžu jej v tom peniaze katarských šejkov prostredníctvom katarského štátneho investičného fondu. Tí chcú postupne získať v novej automobilke až 20 percent akcií a zaplatiť dlh Porsche vo výške 750 miliónov eur voči Volkswagenu. Ak by sa to Katarčanom podarilo, stali by sa významným akcionárom spojeného koncernu. Najväčšími akcionármi stále zostávajú členovia rodinných klanov Piëchovcov a Porscheovcov, ktorí vlastnia 49 percent akcií. Pätinu akcií má Dolnosaská vláda.
Zdá sa teda, že kríza podporuje trend zlučovania automobiliek do väčších a silnejších celkov. V automobilovom priemysle platí heslo: Prežijú iba veľkí a silní.
.jr

Nešťastie za nešťastím
Susedné Česko opäť trápila smrtiaca prírodná pohroma. Pri silných búrkach prišli o život dvaja ľudia: trinásťročný chlapec a 75-ročná žena. Ďalšie škody dosahujú milióny, letisko Ruzyň muselo prerušiť prevádzku, silný vietor trhal strechy, lámal stromy, prerušená bola železničná doprava. Tropické počasie a búrky zasiahli aj ďalšie európske krajiny.
.jd
Biden Gruzínsku
Americký viceprezident Joe Biden navštívil Gruzínsko s cieľom pomôcť dialógu medzi gruzínskymi politickými elitami. Prezident Michail Saakašvili reagoval prísľubom reforiem a demokratickejšou deľbou moci. Ozvala sa aj Moskva, ktorá krátko pred prvým výročím víťaznej vojny Tbilisi upozornila, že nebude tolerovať ďalšie vyzbrojovanie jeho armády.
.jd

Talianska výzva
Taliansko nežije iba škandálmi svojho premiéra. Parlament v Ríme prijal deklaráciu, ktorou vyzval vládu, aby na pôde Generálneho zhromaždenia OSN navrhla rezolúciu, ktorou odsúdi potraty ako nástroj demografickej kontroly. Deklaráciu, ktorá získala podporu vládnej pravice, inicioval Rocco Buttiglione a jej úspech prekvapil mnohých medzinárodných pozorovateľov.
.jd

Frustrovaný Klaus
Český prezident v rozhovore pre Lidové noviny ventiloval frustráciu zo summitov EÚ: „Keď tam sedím vedľa pánov Barrosa, Solanu a ďalších predstaviteľov EÚ, môžem sa úplne zblázniť z toho, čo hovoria! (...) To sú prázdnoty pripravené ich poradcami, vety, ktoré na seba vôbec nenadväzujú.“ O nemeckej kancelárke Merkelovej povedal, že jej chýba „kompas ideí“. 
.mh

Obamova reforma
Americký prezident zažil prepad popularity, aký je u lídrov USA za krátky čas od nástupu do funkcie bezprecedentný. To sa pri vybičovaných očakávaniach voličov dalo čakať. Možno je to signál, že Obamov návrh reformy zdravotníctva, ktorou chce presadiť kvázi konkurenčné štátne poistenie, neprejde hlasovaním tak ľahko. Pre rast daňového zaťaženia a federálnych výdavkov, ktoré by priniesla, mu už teraz vzdorujú najmä republikáni.
.mg


Aung San Suu Kyi -  očakáva sa záver procesu s barmskou disidentkou, ktorej hrozí až 5 rokov väzenia. Bola obvinená, že porušila podmienky domáceho väzenia, hoci v skutočnosti ich porušil Američan, ktorý sa dostal do jej domu a ona o jeho plánoch údajne nevedela.
Jenő Kaltenbach  - bývalý ombudsman Maďarska pre menšiny považuje situáciu tamojších menšín navonok za prijateľnú, no v praxi za skľučujúcu. Podľa Kaltenbacha nechalo Maďarsko svoje menšiny od druhej polovice 19. storočia chradnúť, a teraz im hrozí strata identity.
Šanghajské bejby - Šanghaj sa obáva starnutia populácie, a tak zanechal politiku jedného dieťaťa a oznámil, že bude podporovať „spôsobilé páry“, aby mali dve deti. Starnutie populácie zrejme hrozí celej Číne, zatiaľ však pôrodnosť podporilo iba toto bohaté mesto.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite